Krewetki po wietnamsku

Krewetki wyławiane są z obszarów przybrzeżnych mórz i oceanów. Szczególnie upodobały sobie wody ciepłe, Morze Północne oraz Ocean Atlantycki, choć gatunki krewetki najbardziej cenione za unikalny smak żyją w chłodnych okolicach Grenlandii.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki imbiru,
  • 2 czerwone papryki chili,
  • 2 dymki,
  • 250 g surowych krewetek,
  • 2 łyżki ostrego sosu wietnamskiego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • posiekana kolendra.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej olej. Czosnek obierz, posiekaj i wrzuć na patelnię. Dodaj starty imbir, chili i posiekaną cebulę. Zmniejsz ogień na średni i smaż składniki przez 5 minut. Po tym czasie dodaj krewetki i zalej sosem wietnamskim i sosem rybnym. Wymieszaj i smaż do momentu, aż krewetki będą miękkie. Na koniec skrop sokiem cytrynowym i posyp kolendrą. Podawaj na gorąco z białym ryżem.

Wartość odżywcza 1 porcji (50 g):
Kalorie 46,09 kcal
Białka 4,27 g
Węglowodany 3,67 g
Tłuszcze 1,8 g
Błonnik 0,27 g


Komentarz:

Krewetki zawierają duże ilości białka, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak fosfor, magnez, miedź, potas i selen, co czyni je szczególnie korzystnymi dla zdrowia. Są też niskokaloryczne – zawartość tłuszczu w 100 gramach krewetek nie przekracza 2%, co daje nam ok. 97 kilokalorii. Można je krótko gotować, smażyć, dusić lub podgrzewać przed podaniem danej potrawy. Są charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza

Łosoś na ostro

Łosoś na ostro

Potrawa z łososiem to idealny i zdrowy pomysł na obiad.

Ryby i owoce morza

Tuńczyk w krokietach

Tuńczyk w krokietach

Ryby to przebogate źródło wysokowartościowego białka i witamin. To także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. Spożywanie ryb skutecznie chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca.

Ryby i owoce morza

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Ryby są źródłem wielu niezbędnych dla zdrowia składników - zawierają duże ilości witamin A i D, a także tych z grupy B. W skład ich mięsa wchodzą też minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez i sód.

Ryby i owoce morza

Przepis na wege sushi

Przepis na wege sushi

Bardzo lubimy sushi, jednakowoż, ze względu na małoletniość niektórych konsumentów, jemy sushi bez surowych ryb. Najbardziej lubimy wersję, która jest na zdjęciu, czyli maki z solidnym wsadem awokadowym i posypką z prażonego sezamu. No dobra, ja to akurat...

Ryby i owoce morza

Quiche ze szpinakiem i łososiem

Quiche ze szpinakiem i łososiem

Świetną propozycją dla wielbicieli szpinaku jest pochodzące z kuchni francuskiej quiche. Jest to nic innego jak kruche ciasto z nadzieniem na przykład warzywnym, zalane śmietanowo-jajeczną masą. Palce lizać! Czas przygotowania:...

Ryby i owoce morza

Łosoś w przyprawach

Łosoś w przyprawach

z łososia tak, aby się nie dotykały. Smaż przez kilka minut na ostrym ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Odsącz tłuszcz i zalej rybę sosem z rondla. Smaż (...) wahaniom nastrojów. Wyrazisty smak soczystego mięsa łososia jest nie lada...

Ryby i owoce morza

Krewetkowa pasta

Krewetkowa pasta

Krewetki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Ryby i owoce morza

Łosoś z włoskim chlebem

Łosoś z włoskim chlebem

Chleb focaccia, użyty w podanym przepisie, to włoski chleb podawany do obiadu. Jest on zawsze płaski, prostokątny, z wydrążonymi dołkami po całej powierzchni oraz posypany ziołami. Idealnie komponuje się z potrawami z ryb.

Ryby i owoce morza

Wietnamskie krewetki

Wietnamskie krewetki

Krewetki są bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawierają selen, miedź, potas, magnez i fosfor. W 100 g produktu znajduje się poniżej 2% tłuszczu, a tym samym zawierają ok. 97 kilokalorii.

Ryby i owoce morza

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Mięso halibuta zawiera łatwo przyswajalne białko, potrzebne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu kwasy omega-3 oraz niskokaloryczne tłuszcze.