Korzystna dla zdrowia pasta dr Budwig

Dr Johanna Budwig jest niemieckim naukowcem i biochemikiem. Jej dieta została opracowana ponad 60 lat temu, by zapobiec chorobom cywilizacyjnym, głównie nowotworowym. Pasta, którą poleca to jedna z najzdrowszych przekąsek jakie jadłeś.

Czym jest dieta dr Budwig?

Pasta dr Budwig jest połączeniem twarogu z olejem lnianym. Dostarcza organizmowi takie skłądniki odżywcze jak: tłuszcze omega-3, błonnik oraz węglowodany złożone. Jest polecana przy chorobach naczyniowych, przewodu pokarmowego i problemach skórnych. Dietę dr Budwig zalicza się do niskowęglowodanowych.

Polecane wideo:

Olej lniany – najważniejszy składnik pasty budwigowej

Olej lniany, wykorzystany w paście dr Budwig jest cennym źródłem kwasów omega-3 i 6, które rozkładają oksydazy (enzymy przyczyniające się do powstawania raka). Dzięki tym składnikom zapobiega nowotworom.

Ponadto korzystnie wpływa na układ pokarmowy przyspieszając metabolizm. Ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych wspomaga układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia odporność, odtłuszcza wątrobę i zapobiega starzeniu się skóry.

Pamiętaj, by otwarty olej lniany wykorzystać w przeciągu miesiąca, gdyż później może utracić właściwości zdrowotne.

Pasta dr Budwig – jak przygotować?

Pasta dr Budwig podawana jest jako pierwsza i najważniejsza w opracowanym przez biochemiczkę jadłospisie. Dodatek do kanapek cieszy się ogromną popularnością, również wśród osób nie będących na diecie dr Budwig.

Badaczka uważa, że to dzięki twarogowi, który jest bogaty w cysteinę oraz olejowi lnianemu - pasta jest szybko trawiona przez organizm.

Do jej wykonania będziesz potrzebować miksera lub blendera.

Składniki:

  • 3 łyżki oleju lnianego;
  • 2 łyżki mleka;
  • 10 dkg chudego twarogu;
  • łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

Olej, mleko i miód zblenduj za pomocą miksera, po czym powoli dodaj biały ser. Składniki miksuj ze sobą do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji (przypominającej śmietanę). Następnie, uzyskaną pastę dopraw wedle uznania (możesz użyć przypraw, ulubionych owów lub warzyw).

Smacznego!

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Dania wegetariańskie

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Dania wegetariańskie

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Jakość mrożonej pizzy Po produkty mrożone najczęściej sięgamy w dni, w ciągu których nie mamy ani czasu ani ochoty na gotowanie. I nie ma w tym nic złego, jeśli dzieje się to sporadycznie, a i sam wybór produktu nie jest przypadkowy. Najczęściej wybieranym...

Dania wegetariańskie

Chleb z dyni

Chleb z dyni

Wartość kaloryczna dyni jest dość niska - 100 g świeżej masy to około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża. To bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.

Dania wegetariańskie

Klasyczna sałatka coleslaw

Klasyczna sałatka coleslaw

Sałatka coleslaw to jedna z najbardziej popularnych sałatek na świecie. Klasyczne składniki sprawiają, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Dania wegetariańskie

Szparagowa zupa

Szparagowa zupa

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze.

Dania wegetariańskie

Cebulowa zupa

Cebulowa zupa

Zupa cebulowa to danie dla prawdziwych fanów. Charakterystyczny smak i aromat cebuli, wzbogaconej bulionem i przyprawami sprawiają, że spróbować dania powinien każdy.

Dania wegetariańskie

Korzyści z jedzenia arbuzów

Korzyści z jedzenia arbuzów

Arbuzy mają wiele zalet Arbuz jest popularnym owocem, który szczególnie sprawdza się w letnie upały. Z botanicznego punktu widzenia arbuzy to kuzyni ogórków i dyni - dwóch innych zdrowych produktów. Zdrowsze serce Potas, który zawarty jest w arbuzach...