Konfitury z mirabelek

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelek to ciekawe połączenie – dużo cukru i kwaskowaty smak owoców. Jednak razem dają świetny i naprawdę smaczny efekt. Warto wypróbowa...

Konfitury z mirabelek to ciekawe połączenie – dużo cukru i kwaskowaty smak owoców. Jednak razem dają świetny i naprawdę smaczny efekt. Warto wypróbować!

Składniki:

Polecane wideo:

  • 1,5 kg cukru,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 kg mirabelek.

Przygotowanie:
Owoce umyj i wydryluj. Gdy mirabelki są już przygotowane, zrób syrop z 1,5 kg cukru i 2 szklanek wody. Wrzuć do syropu mirabelki, zagotuj jeden raz i zostaw w rondlu do następnego dnia. Potem gotuj je na małym ogniu, aż staną się szkliste. Następnie włóż mirabelki do wyparzonych wrzątkiem słoików, zakręć gorącymi zakrętkami i postaw do góry dnem do ostygnięcia. Po tym czasie odwróć i wstaw w zimne miejsce.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie
Białka
Węglowodany
Tłuszcze
Błonnik
179,35 kcal
0,3 g
44,46 g
0,1 g
0,8 g


Komentarz:
Mirabelka to odmiana śliwki domowej. Jest to przede wszystkim owoc drobny, w kolorze złotawo-żółtym. Charakterystyczne dla mirabelek jest miękkie wnętrze o słodkim smaku. Miąższ w tych odmianach można w prosty sposób oddzielić od pestki. Jak każdy owoc, mirabelka zawiera mnóstwo witamin i minerałów, wspomagających pracę naszego organizmu. Owoce mirabelki dzięki temu, że są bardzo smaczne i aromatyczne, doskonale nadają się na domowe przetwory – kompoty, soki, dżemy, powidła czy herbatki.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Przetwory
Przetwory

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelek to ciekawe połączenie - dużo cukru i kwaskowaty smak owoców. Jednak razem dają świetny i naprawdę smaczny efekt. Warto wypróbować.

Przetwory

Śliwkowy dżem

Śliwkowy dżem

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem z żurawiny

Dżem z żurawiny

Owoce żurawiny są także bogatym źródłem witamin C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji wspomagających organizm w walce z grypą i infekcjami.

Przetwory

Dżem śliwkowy

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem żurawinowy

Dżem żurawinowy

Głównymi składnikami tego przepisu na dżem są gruszki i żurawina. Te pierwsze są nam znane już od najdawniejszych czasów. Gruszki przede wszystkim mają wspaniały wpływ na nasz układ trawienny. Pobudzają przemianę materii i zmuszają jelita do pracy. Składniki: 2...

Przetwory

Dżem z zielonych pomidorów

Dżem z zielonych pomidorów

nowotworów, ale także wielu chorób układu krążenia. Pomidory to idealne składniki na zupy, sosy, sałatki, a także, jak się okazuje, przetwory!

Przetwory

Dżem z jabłek

Dżem z jabłek

Jabłka to jedne z nielicznych owoców, które królują na naszych stołach przez cały rok. Ten pyszny produkt podajemy w różnych postaciach - jako świeże owoce, jako szarlotkę lub napój jabłkowy. Popularne są także dżemy jabłkowe.

Przetwory

Dżem z zielonymi pomidorami

Dżem z zielonymi pomidorami

Pomidory posiadają duże ilości witamin A i C, a także potasu. Mają przy tym bardzo niską wartość energetyczną. Dlatego pomidory polecane są osobom, które podejmują diety odchudzające.

Przetwory

Truskawkowy dżem

Truskawkowy dżem

Truskawka zawiera dużo witaminy C, więcej niż owoce cytrusowe, oraz szereg witamin z grupy B, w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Jest także bogatym źródłem mikro- i makroelementów - wapnia, fosforu, żelaza, potasu i manganu.

Przetwory

Nutella własnej roboty

Nutella własnej roboty

Czekolada zawiera mnóstwo substancji, które niezwykle pozytywnie wpływają na nasz organizm. Głównie są to magnez i wapń. Jedna tabliczka czekolady zawiera około 20 proc. dziennego zapotrzebowania na te właśnie mikroelementy. Czekolada zawiera także garść...