Kalafior - warzywo o wielu właściwościach

Choć to warzywo przez wielu znane i lubiane, nie każdy zdaje sobie sprawę z jego właściwości. Tymczasem kalafior to bogactwo wielu substancji odżywczych.

Poprawia pracę jelit, wzmacnia odporność i przede wszystkim – chroni przed powstaniem nowotworów. Najnowsze badania na ten temat opublikowali niedawno naukowcy w European Journal of Cancer.

Polecane wideo:

Kalafior - lekarstwo na raka

Właściwości antynowotworowe kalafiora znane są od lat. Warzywo zawiera substancję o nazwie sulforafan, która ma niesamowitą moc.

W odpowiednich dawkach mechanizm działania sulforafanu przypomina chemioterapię: może niszczyć komórki nowotworowe, utrudniać ich namnażanie, zapobiegać przerzutom.

Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z leczenia.

Kalafior to broń na raka prostaty, ale nie tylko. W badaniach opublikowanych na łamach European Journal of Cancer, naukowcy dowodzą, że warzywo pomaga zwalczać także raka żołądka.

Specjaliści przeanalizowali dane 32 tysięcy pacjentów, którzy zmagali się z nowotworem żołądka biorąc pod uwagę dietę, jaką stosowali chorzy.

Doszli do wniosku, że spożywanie białych warzyw, takich jak właśnie kalafior, łagodzi objawy raka i ogranicza jego rozwój. A to wszystko dzięki witaminie C i sulforafanowi.

Podobne badania przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Stanu Teksas. Na łamach International Journal od Cancer sugerują, że spożywanie kalafiora może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór pęcherza.

Za tak pozytywne właściwości odpowiadają przeciwutleniacze z grupy izotiocyjanów (np. sulforafan).

Substancje te neutralizują wolne rodniki, które w nadmiarze mogą spowodować zmutowanie i nowotworzenie się komórek, a co za tym idzie – rozwój raka.

Ustalono także, że już 50 g warzyw nie zawierających skrobi (np. brokuła, kalafiora, kapusty czy rzepy) może sprawić, że aż o 28 procent mniej będziemy narażeni na zachorowanie na nowotwór jamy ustnej, gardła i krtani.

Właściwości kalafiora

Kalafior ma jednak nie tylko właściwości pomagające zapobiegać rakowi i wstrzymaywać jego rozwój.

Warzywo zawiera długą listę składników, które maja pozytywny wpływ na ludzki organizm.

Otwiera ją błonnik pokarmowy, regulujący pracę jelit. kalafior jest też skarbnicą potasu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi, rzadko występującego w przyrodzie jodu i fluoru.

Wszystkie te substancje budują odporność na wirusy, działają krwiotwórczo, łagodzą objawy stresu, poprawiają koncentrację. Dodatkowo zawartość witaminy z grupy B pozwala poprawę funkcjonowania układu nerwowego i sercowego.

Kalafior jest także bronią w walce z nadwagą. Doskonale spisuje się podczas diet redukcyjnych, ponieważ jest warzywem i niskiej zawartości energetycznej. Wkomponuj go w jadłospis, a przekonasz się, że będzie on nie tylko zdrowy, ale także urozmaicony.

Najczęściej w sklepach i na straganach dostępny jest kalafior w kolorze białym, ale to warzywo ma wiele odmian. Warto spróbować kalafiorów o zabarwieniu fioletowym, pomarańczowych czy zielonym. Są równie zdrowe i smaczne.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły BLW
BLW

Żywność dla niemowląt

Żywność dla niemowląt

Jest to temat bardzo kontrowersyjny. Część z nas uważa, że karmienie dziecka komercyjnymi daniami w słoiczku jest świetną alternatywą dla domowych posiłków. Wierzymy producentom, którzy zapewniają nas, że do przygotowania takich dań korzystają...

BLW

Zdrowe odżywianie dziecka

Zdrowe odżywianie dziecka

Baby-led weaning pozwala dziecku na poznawanie nowych zapachów, smaków i konsystencji pokarmów. Uczy również sztuki wyboru. Nie karmimy dziecka gotowymi papkami. Dajmy mu wybór różnych pokarmów, pozwalamy decydować, w jakiej kolejności zje przygotowany...

BLW

Naucz dziecko samodzielnego jedzenia!

Naucz dziecko samodzielnego jedzenia!

W drugiej połowie pierwszego roku życia karmienie jest już zazwyczaj dobrze uregulowane, a dziecko ujawnia swoje cechy charakteru przez zmienność apetytu i reakcję na różnego rodzaju zmiany wprowadzane do rytuału podawania jedzenia.

BLW

Baby-led weaning

Baby-led weaning

i tym samym nauce samodzielnego jedzenia , rozmawiamy z Martą Sobiło - matką dwójki urwisów, współzałożycielką pierwszej polskiej strony o BLW (...) . 1. Skąd w ogóle wzięło się BLW jako teoria?...

BLW

Poznaj nową metodę karmienia dzieci

Ignasia opowiadają o nowatorskiej metodzie karmienia niemowląt BLW, zgodnie z którą już kilkumiesięczne dziecko może przyjmować stałe pożywienie

Superpokarmy

8 najbardziej wartościowych pokarmów na świecie

8 najbardziej wartościowych pokarmów na świecie

w tygodniu. Kapusta kiszona Miłośnicy kapusty powinni być zadowoleni, bowiem ich przysmak obfituje w witaminę C niezbędną do prawidłowego przebiegu wielu (...) one również związki o silnych właściwościach przeciwutleniających,...

Sosy

Domowy sos pomidorowy

Domowy sos pomidorowy

elementem diety ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne. Z tego powodu i samo warzywo i wszelkie przetwory pomidorowe powinny na stałe (...) Sos pomidorowy stanowi doskonałą bazę do wielu...

Leki w ciąży

Kwas foliowy w diecie

Kwas foliowy w diecie

się w łonie matki dziecka. Gdzie można go znaleźć w diecie? W w liściastych warzywach, szczególnie zielonolistnych (sałata, szpinak, kapusta, brokuły, kalafior).