Jod w ciąży

Jod jest mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego niedobór w ciąży prowadzi do upośledzenia umysłowego dziecka. Najwięcej jodu znajduje się w rybach i owocach morza.

Rola jodu

Jod jest podstawowym składnikiem hormonów tarczycy: tyroksyny i trójjodotyroniny – w związku z tym uczestniczy w regulacji przemiany materii. Ponadto reguluje pracę ośrodkowego układu nerwowego. W organizmie jest on  zmagazynowany przede wszystkim w gruczole tarczowym, niewielkie ilości znajdują się w śliniankach, błonie śluzowej żołądka, mięśniach szkieletowych, a także w jajnikach u kobiet.

Polecane wideo:

Niedobór jodu wpływa negatywnie na stan zdrowia. Głównym objawem niedoboru jest powiększenie tarczycy, czyli tzw. wole. W czasie ciąży powoduje nieodwracalny niedorozwój mózgu płodu, zwany kretynizmem. Obserwuje się również opóźniony rozwój psychomotoryczny u dzieci. Z kolei umiarkowany niedobór tego składnika u kobiet w ciąży i dzieci jest przyczyną obniżenia podstawowych funkcji mózgu, takich jak zdolność uczenia się, zapamiętywania i kojarzenia. Następuje spadek ilorazu inteligencji. Niedostateczna ilość tego pierwiastka w ciąży może wiązać się również z większym odsetkiem porodów martwych płodów, poronień. Ponadto dieta charakteryzująca się niską zawartością jodu jest jedną z przyczyn trudności z zajściem w ciążę.

Nadmiar jodu również jest szkodliwy, ale występuje rzadko. Zazwyczaj jest spowodowany przedawkowaniem preparatów farmakologicznych mających go w składzie. Przedawkowanie objawia się wolem, zwiększeniem czynności gruczołów śluzowych, które prowadzą do obrzęku twarzy. Z kolei dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego to biegunka i wymioty.

Źródła jodu

Jod jest dostarczany organizmowi głównie z pożywieniem, jednak na terenach nadmorskich wchłania się również przez układ oddechowy i skórę. Nad oceanami zawartość jodu w powietrzu wynosi do 400 μg/m3, a wraz z oddalaniem się od brzegów w głąb lądu – maleje. Na ilość jodu w powietrzu ma też wpływ zanieczyszczenie środowiska.

Dzienne zapotrzebowanie na jod jest uzależnione od wieku, płci i trybu życia. W stanach fizjologicznych, takich jak ciąża i laktacja oraz w czasie wzrostu u dzieci, zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta. U ciężarnych wynosi 200–250 µg/dziennie. Taka ilość zapewnia prawidłowy przebieg ciąży i rozwój płodu. Główne źródło jodu dla ludzi stanowi pokarm, szczególnie produkty pochodzenia morskiego (ryby, wodorosty), w niewielkim stopniu produkty mleczne oraz jaja.

Produkt Zawartość jodu (µg/60 g)
Algi 38571
Sól jodowana 4620
Krewetki 25
Produkt Zawartość jodu (µg/100 g) Produkt Zawartość jodu (µg/60 g)
Mleko 2 proc. 7,5 Cielęcina 2,2
Ser twarogowy ziarnisty 10 Dorsz świeży 110
Jajo 21 Węgorz 4,0
Kurczak 0,4 Ser żółty 35

Niektóre pokarmy zaburzają wchłanianie jodu. Należą do nich czynniki wolotwórcze obecne w kapuście, brokułach, brukselce i rzepie, dlatego osoby mające niedoczynność tarczycy oraz będące w ciąży nie powinny często spożywać tych produktów. Stosowanie preparatów witaminowo-mineralnych zawierających jod jest szczególnie zalecane kobietom w ciąży w regionach górskich i podgórskich.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Minerały
Minerały

Poznaj witaminę, która zapewni zdrowie twojemu nienarodzonemu dziecku

O tym, że kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego twojego dziecka z pewnością już wiesz. Ale czy wiedziałaś, że: * sposób przechowywania produktów żywnościowych ma wpływ na ilość zawartego w nich kwasu foliowego, * obecność...

Minerały

Kilka ciekawych faktów o kwasie foliowym

Czy wiesz, że... * syntetyczny (//parenting.pl/portal/kwas-foliowy) wchłania się lepiej w porównaniu do tego zawartego w warzywach; * nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa „folium" oznaczającego liść i prawdą jest, że najwięcej kwasu...

Minerały

Spożywanie miodu w ciąży

Spożywanie miodu w ciąży

Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, czy spożywanie miodu w czasie ciąży to dobry pomysł. Mimo iż miód należy do najzdrowszych produktów spożywczych, nie należy podawać go niemowlętom z powodu ryzyka zatrucia jadem kiełbasianym.

Minerały

Znaczenie wody w ciąży

Znaczenie wody w ciąży

Woda odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Zresztą samo ciało człowieka składa się w ponad 60% z wody. Płyn ten pomaga składnikom odżywczym dotrzeć do komórek, wspomaga proces trawienia, usuwa toksyny z organizmu, nawet reguluje temperaturę...

Minerały

Żurawina w czasie ciąży

Żurawina w czasie ciąży

Żurawina jest czerwonym owocem o mocnym, charakterystycznym zapachu, wywodzi się ona z Ameryki Północnej. Rdzenni Amerykanie używali tego owocu do przyrządzania potraw oraz jako naturalny lek przeciw chorobom układu moczowego, biegunce, cukrzycy i jako...

Minerały

Spożywanie oliwek w czasie ciąży

Spożywanie oliwek w czasie ciąży

Oliwki to owoce drzewa oliwnego. Generalnie, hodowane są dwa rodzaje oliwek - oliwki używane do produkcji oliwy z oliwek i tzw. oliwki stołowe. Te pierwsze są mniejsze, zawierają więcej lipidów i wytwarzają więcej olejów. Warto zapamiętać, że w odróżnieniu...

Minerały

Potas w ciąży

Potas w ciąży

Potas jest pierwiastkiem, który stanowi najważniejszy składnik płynów ustrojowych. W organizmie pełni wiele funkcji, warunkuje prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego. Jego niedobór powoduje zagrożenie życia. ## Rola potasu w organizmie * Potas...