Jedzenie ziemniaków zwiększa ryzyko nadciśnienia – twierdzą naukowcy

Jeśli spożywasz ziemniaki kilka razy w tygodniu, ryzyko wysokiego ciśnienia tętniczego wzrasta o 11 proc. Jeżeli w menu znajdują się także frytki – jesteś narażony na nadciśnienie o 17 proc. bardziej od osób, którzy nie są miłośnikami tych warzyw. Co ciekawe, zależność nie dotyczy chipsów. Czy to oznacza, że powinniśmy wyeliminować ziemniaki z diety?

Ziemniaki – zdrowe czy nie?

Dla wielu Polaków ziemniaki stanowią jeden z podstawowych składników obiadu. Jemy je w różnej formie: gotowane, pieczone, przysmażane, jako frytki, pyzy czy chipsy.

Polecane wideo:

Chociaż to skarbnica potasu, mogą mieć negatywne skutki dla zdrowia – jedzenie ziemniaków znacznie zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego. Do takich wniosków doszli naukowcy z Harvard Medical School.

Eksperci, których prace zostały opublikowane w "British Medical Journal", przeanalizowali dane (w tym karty chorób) 187 tys. kobiet i mężczyzn ze Stanów Zjednoczonych. Poproszono ich także o wypełnienie kwestionariusza dotyczącego nawyków związanych ze spożywaniem ziemniaków.

Wyniki sugerują, że osoby, które jedzą je cztery razy w tygodniu są o 11 proc. bardziej narażone na wystąpienie nadciśnienia tętniczego, niż ci, którzy sięgają po ziemniaki raz w miesiącu. Z kolei osoby jedzące frytki kilka razy w tygodniu borykały się z problemem o 17 proc. częściej.

Analizy ujawniły również, że zwiększone ryzyko problemów z ciśnieniem dotyczyło częściej kobiet niż mężczyzn. Co ciekawe, na te kłopoty zdrowotne nie wpływała konsumpcja chipsów (nawet jeśli ankietowani jedli je częściej niż trzy razy w tygodniu).

Dlaczego ziemniaki podnoszą ciśnienie krwi?

Badacze sugerują, że takie wyniki mogą być skutkiem wysokiego indeksu glikemicznego. Węglowodany skrobiowe dość szybko przekształcają się w cukier w organizmie, przez co znacząco wzrasta poziom glukozy.

Konsekwencją może być nie tylko podniesienie poziomu cukru we krwi, ale także - jak pokazują analizy amerykańskich naukowców – zwiększone ryzyko nadciśnienia tętniczego.

Poza tym należy pamiętać też o tym, że nadmiar węglowodanów w diecie prowadzi do nadwagi i otyłości, a to one w znaczący sposób przyczyniają się do nadciśnienia.

Owoce i warzywa są niezbędnym elementem diety na nadciśnienie. Jednak ziemniaki (zwłaszcza słone frytki) mogą być przyczyną niebezpiecznych skoków ciśnienia krwi, na które muszą uważać nie tylko osoby z chorobami krążenia, ale również kobiety w ciąży.

Czy warto wykluczyć ziemniaki z diety?

Autorzy badań podkreślają, że nie zachęcają do całkowitego wykluczenia ziemniaków z diety, ponieważ to cenne źródło potasu (jeden średniej wielkości ziemniak zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek w 25 proc.), żelaza, białka, błonnika, witaminy B6 i witaminy C. Ważne składniki odżywcze najlepiej się przyswajają, kiedy jemy ziemniaki pieczone lub gotowane razem ze skórką.

Na początku tego roku przeprowadzano badanie, które ujawniło, że kobiety, które jedzą ziemniaki, mogą być bardziej narażone na cukrzycę w czasie ciąży. Te panie, które zjadały 2-4 porcje ziemniaków tygodniowo, były o 27 proc. bardziej narażone na cukrzycę.

- Chociaż konsumpcja ziemniaków wiązała się z wysokim ciśnieniem krwi, to możliwe są jeszcze inne czynniki (jak na przykład dieta czy styl życia), które mogły mieć wpływ na wyniki naszych badań, zwłaszcza, że pacjenci sami zgłaszali jak często jedzą ziemniaki i czy cierpią na problemy z ciśnieniem– komentuje wyniki analiz dietetyk z British Heart Foundation, Victoria Taylor.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Jakie produkty zawierają najwięcej soli?

Jakie produkty zawierają najwięcej soli?

Czy jesz za dużo soli? Organizm potrzebuje soli. Niestety, większość z nas spożywa jej więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. W ciągu dnia nie powinniśmy przekraczać dawki 2300 miligramów, co odpowiada jednej małej łyżeczce. W większości produktów,...

Kuchnia

Przygotuj zdrowszą wersję pizzy - sprawdź jak!

Przygotuj zdrowszą wersję pizzy - sprawdź jak!

Czy pizza może być zdrowa? Tradycyjna pizza to niestety danie wysokokaloryczne, które ze względu na dużą zawartość sera oraz tłustych dodatków nie sprzyja naszemu zdrowiu. Można jednak samodzielnie przyrządzić zdrowszą wersję pizzy. Zastanawiasz się jak?Ciasto...

Kuchnia

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

Komosa ryżowa Komosa ryżowa uprawiana jest od tysięcy lat na obszarach Ameryki Południowej, a jej nasiona stanowią źródło cennego dla organizmu białka. Roślina ta ma charakterystyczne, długie łodygi, które mogą osiągnąć nawet do 9 metrów wysokości.Drzewo...

Kuchnia

Najzdrowsze owoce i warzywa

Najzdrowsze owoce i warzywa

Korzystne dla zdrowia warzywa i owoce Zapewne wiesz, że warto w codziennej diecie znaleźć miejsce dla warzyw i owoców. Produkty te to istne bomby witaminowe. Zawarte w nich składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia.Czerwona...

Kuchnia

8 produktów węglowodanowych gorszych niż białe pieczywo

8 produktów węglowodanowych gorszych niż białe pieczywo

Wróg numer jeden Biały chleb stał się wrogiem publicznym numer jeden - w końcu wszystkie jego ważne składniki odżywcze znikają w wyniku przetwarzania. Pamiętaj jednak, że inne przetworzone węglowodany mogą występować w diecie w różnych produktach, a wiele...

Kuchnia

Jabłka źródłem błonnika

Jabłka źródłem błonnika

Dieta w zaparciach powinna bazować na błonniku, który ułatwia trawienie i usprawnia przesuwanie się treści pokarmowej w jelitach. Zaparcia w ciąży to powszechny problem przyszłych mam.

Kuchnia

Jedzenie, które pomoże ci wyglądać lepiej nago

Jedzenie, które pomoże ci wyglądać lepiej nago

Brukselka Dostarcza ona selenu, który odpowiedzialny jest za neutralizację wolnych rodników, ochronę przed chorobami serca, cukrzycą typu 2 i nowotworami. Bez tego związku tarczyca nie może wyprodukować części hormonów, które kontrolują metabolizm komórkowy...

Kuchnia

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

Dlaczego pełnoziarniste jest lepsze? Produkty z przetworzonego ziarna są często obecne na półkach sklepów, gdyż mają dłuższą świeżość. Problem tkwi w tym, że przetworzone ziarna są uboższe o składniki odżywcze potrzebne organizmowi do zachowania zdrowia....

Kuchnia

Poznaj jedzenie najlepsze dla zdrowych kości

Poznaj jedzenie najlepsze dla zdrowych kości

Zdrowe kości na wyciągnięcie ręki Kości są mocne w wieku młodzieńczym, natomiast od 30 roku życia zaczynają się robić cieńsze. U kobiet proces ten wzmaga się po menopauzie, jednak są sposoby, aby go zahamować. Jedną z najlepszych broni jest dieta - jedzenie...