Jedzenie ziemniaków zwiększa ryzyko nadciśnienia – twierdzą naukowcy

Jeśli spożywasz ziemniaki kilka razy w tygodniu, ryzyko wysokiego ciśnienia tętniczego wzrasta o 11 proc. Jeżeli w menu znajdują się także frytki – jesteś narażony na nadciśnienie o 17 proc. bardziej od osób, którzy nie są miłośnikami tych warzyw. Co ciekawe, zależność nie dotyczy chipsów. Czy to oznacza, że powinniśmy wyeliminować ziemniaki z diety?

Ziemniaki – zdrowe czy nie?

Dla wielu Polaków ziemniaki stanowią jeden z podstawowych składników obiadu. Jemy je w różnej formie: gotowane, pieczone, przysmażane, jako frytki, pyzy czy chipsy.

Polecane wideo:

Chociaż to skarbnica potasu, mogą mieć negatywne skutki dla zdrowia – jedzenie ziemniaków znacznie zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego. Do takich wniosków doszli naukowcy z Harvard Medical School.

Eksperci, których prace zostały opublikowane w "British Medical Journal", przeanalizowali dane (w tym karty chorób) 187 tys. kobiet i mężczyzn ze Stanów Zjednoczonych. Poproszono ich także o wypełnienie kwestionariusza dotyczącego nawyków związanych ze spożywaniem ziemniaków.

Wyniki sugerują, że osoby, które jedzą je cztery razy w tygodniu są o 11 proc. bardziej narażone na wystąpienie nadciśnienia tętniczego, niż ci, którzy sięgają po ziemniaki raz w miesiącu. Z kolei osoby jedzące frytki kilka razy w tygodniu borykały się z problemem o 17 proc. częściej.

Analizy ujawniły również, że zwiększone ryzyko problemów z ciśnieniem dotyczyło częściej kobiet niż mężczyzn. Co ciekawe, na te kłopoty zdrowotne nie wpływała konsumpcja chipsów (nawet jeśli ankietowani jedli je częściej niż trzy razy w tygodniu).

Dlaczego ziemniaki podnoszą ciśnienie krwi?

Badacze sugerują, że takie wyniki mogą być skutkiem wysokiego indeksu glikemicznego. Węglowodany skrobiowe dość szybko przekształcają się w cukier w organizmie, przez co znacząco wzrasta poziom glukozy.

Konsekwencją może być nie tylko podniesienie poziomu cukru we krwi, ale także - jak pokazują analizy amerykańskich naukowców – zwiększone ryzyko nadciśnienia tętniczego.

Poza tym należy pamiętać też o tym, że nadmiar węglowodanów w diecie prowadzi do nadwagi i otyłości, a to one w znaczący sposób przyczyniają się do nadciśnienia.

Owoce i warzywa są niezbędnym elementem diety na nadciśnienie. Jednak ziemniaki (zwłaszcza słone frytki) mogą być przyczyną niebezpiecznych skoków ciśnienia krwi, na które muszą uważać nie tylko osoby z chorobami krążenia, ale również kobiety w ciąży.

Czy warto wykluczyć ziemniaki z diety?

Autorzy badań podkreślają, że nie zachęcają do całkowitego wykluczenia ziemniaków z diety, ponieważ to cenne źródło potasu (jeden średniej wielkości ziemniak zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek w 25 proc.), żelaza, białka, błonnika, witaminy B6 i witaminy C. Ważne składniki odżywcze najlepiej się przyswajają, kiedy jemy ziemniaki pieczone lub gotowane razem ze skórką.

Na początku tego roku przeprowadzano badanie, które ujawniło, że kobiety, które jedzą ziemniaki, mogą być bardziej narażone na cukrzycę w czasie ciąży. Te panie, które zjadały 2-4 porcje ziemniaków tygodniowo, były o 27 proc. bardziej narażone na cukrzycę.

- Chociaż konsumpcja ziemniaków wiązała się z wysokim ciśnieniem krwi, to możliwe są jeszcze inne czynniki (jak na przykład dieta czy styl życia), które mogły mieć wpływ na wyniki naszych badań, zwłaszcza, że pacjenci sami zgłaszali jak często jedzą ziemniaki i czy cierpią na problemy z ciśnieniem– komentuje wyniki analiz dietetyk z British Heart Foundation, Victoria Taylor.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Kolorowe śniadanie

Kolorowe śniadanie

Przygotowując dziecku śniadanie, pamiętajmy, żeby miało wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

Kuchnia

Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?

Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?

Zadbaj o piękny uśmiech! Olśniewający i śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu z nas. Nic dziwnego - podnosi atrakcyjność i przyciąga spojrzenie. Często sprawia, że czujemy się bardziej pewni siebie i mamy lepsze samopoczucie. Czy jednak wystarczą regularne...

Kuchnia

Wszystko co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko co powinnaś wiedzieć o soi

Soja to główny składnik we współczesnej hodowli zwierząt Kukurydza i soja to znaczne i niedrogie źródło białka w paszy dla zwierząt. Bez soi hodowla na masową skalę nie byłaby możliwa (zwłaszcza jeśli chodzi o kurczaki, indyki czy świnie). Soja działa...

Kuchnia

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Produkty zbożowe na początek dnia Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy, a jest to składnik, który zmniejsza cholesterol, zapobiega zaparciom i pomaga w trawieniu. Większość produktów zbożowych...

Kuchnia

Śliwki suszone - właściwości zdrowotne

Śliwki suszone - właściwości zdrowotne

Śliwki suszone - lepsze niż świeże Dodajemy je do kompotu z suszu, czasem zjadamy przy problemach z trawieniem. Śliwki suszone - pełne antyoksydantów, witamin i innych składników odżywczych. Co ciekawe - innych od tych, które znajdziemy w śliwkach świeżych....

Kuchnia

Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Przyrządzaj sosy bez śmietany Do przyrządzenia sosu zamiast tłustej śmietany możesz użyć niskotłuszczowego mleka, zagęszczonego mąką - 1 kubek na 4 łyżeczki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu, aż pojawią się na nim grube pęcherzyki. Wybierz lepszy tłuszcz...

Kuchnia

10 zdrowych (i tanich!) produktów

10 zdrowych (i tanich!) produktów

Jedz zdrowo i tanio Nie musisz wydawać kroci na zdrowe jedzenie! Sprawdź, które produkty nie zrujnują twojego budżetu, a jednocześnie zapewnią organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Owsianka Owsianka jest jednym z najtańszych sposobów na...

Kuchnia

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

Odwiedzaj w marketach dział ze zdrową żywnością W wielu marketach można obecnie znaleźć dział z nieprzetworzonymi produktami ekologicznymi. Warto regularnie go odwiedzać, gdyż znajdują się tam zdrowe produkty pełnoziarniste i białkowe bez dodatku substancji...

Kuchnia

Jedzenie bogate w witaminę D

Jedzenie bogate w witaminę D

Synteza witaminy D w organizmie Witamina D może być syntetyzowana w organizmie ludzkim na skutek działania promieniowania słonecznego. Niemniej jednak, nie jest to wystarczająca ilość, aby zapewnić mu prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego konieczne jest...

Kuchnia

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

Racjonalne odżywianie Podstawą zdrowego żywienia są produkty pełnoziarniste, chude mięso, nabiał, owoce oraz warzywa. Istotna jest również ilość i częstotliwość spożywanych posiłków oraz łączenie ze sobą poszczególnych grup żywności. Co warto wiedzieć? Im...