Jedzenie ziemniaków zwiększa ryzyko nadciśnienia – twierdzą naukowcy

Jeśli spożywasz ziemniaki kilka razy w tygodniu, ryzyko wysokiego ciśnienia tętniczego wzrasta o 11 proc. Jeżeli w menu znajdują się także frytki – jesteś narażony na nadciśnienie o 17 proc. bardziej od osób, którzy nie są miłośnikami tych warzyw. Co ciekawe, zależność nie dotyczy chipsów. Czy to oznacza, że powinniśmy wyeliminować ziemniaki z diety?

Ziemniaki – zdrowe czy nie?

Dla wielu Polaków ziemniaki stanowią jeden z podstawowych składników obiadu. Jemy je w różnej formie: gotowane, pieczone, przysmażane, jako frytki, pyzy czy chipsy.

Polecane wideo:

Chociaż to skarbnica potasu, mogą mieć negatywne skutki dla zdrowia – jedzenie ziemniaków znacznie zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego. Do takich wniosków doszli naukowcy z Harvard Medical School.

Eksperci, których prace zostały opublikowane w "British Medical Journal", przeanalizowali dane (w tym karty chorób) 187 tys. kobiet i mężczyzn ze Stanów Zjednoczonych. Poproszono ich także o wypełnienie kwestionariusza dotyczącego nawyków związanych ze spożywaniem ziemniaków.

Wyniki sugerują, że osoby, które jedzą je cztery razy w tygodniu są o 11 proc. bardziej narażone na wystąpienie nadciśnienia tętniczego, niż ci, którzy sięgają po ziemniaki raz w miesiącu. Z kolei osoby jedzące frytki kilka razy w tygodniu borykały się z problemem o 17 proc. częściej.

Analizy ujawniły również, że zwiększone ryzyko problemów z ciśnieniem dotyczyło częściej kobiet niż mężczyzn. Co ciekawe, na te kłopoty zdrowotne nie wpływała konsumpcja chipsów (nawet jeśli ankietowani jedli je częściej niż trzy razy w tygodniu).

Dlaczego ziemniaki podnoszą ciśnienie krwi?

Badacze sugerują, że takie wyniki mogą być skutkiem wysokiego indeksu glikemicznego. Węglowodany skrobiowe dość szybko przekształcają się w cukier w organizmie, przez co znacząco wzrasta poziom glukozy.

Konsekwencją może być nie tylko podniesienie poziomu cukru we krwi, ale także - jak pokazują analizy amerykańskich naukowców – zwiększone ryzyko nadciśnienia tętniczego.

Poza tym należy pamiętać też o tym, że nadmiar węglowodanów w diecie prowadzi do nadwagi i otyłości, a to one w znaczący sposób przyczyniają się do nadciśnienia.

Owoce i warzywa są niezbędnym elementem diety na nadciśnienie. Jednak ziemniaki (zwłaszcza słone frytki) mogą być przyczyną niebezpiecznych skoków ciśnienia krwi, na które muszą uważać nie tylko osoby z chorobami krążenia, ale również kobiety w ciąży.

Czy warto wykluczyć ziemniaki z diety?

Autorzy badań podkreślają, że nie zachęcają do całkowitego wykluczenia ziemniaków z diety, ponieważ to cenne źródło potasu (jeden średniej wielkości ziemniak zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek w 25 proc.), żelaza, białka, błonnika, witaminy B6 i witaminy C. Ważne składniki odżywcze najlepiej się przyswajają, kiedy jemy ziemniaki pieczone lub gotowane razem ze skórką.

Na początku tego roku przeprowadzano badanie, które ujawniło, że kobiety, które jedzą ziemniaki, mogą być bardziej narażone na cukrzycę w czasie ciąży. Te panie, które zjadały 2-4 porcje ziemniaków tygodniowo, były o 27 proc. bardziej narażone na cukrzycę.

- Chociaż konsumpcja ziemniaków wiązała się z wysokim ciśnieniem krwi, to możliwe są jeszcze inne czynniki (jak na przykład dieta czy styl życia), które mogły mieć wpływ na wyniki naszych badań, zwłaszcza, że pacjenci sami zgłaszali jak często jedzą ziemniaki i czy cierpią na problemy z ciśnieniem– komentuje wyniki analiz dietetyk z British Heart Foundation, Victoria Taylor.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Hiszpański sos romesco Podsmażanie pomidorów wyciąga z nich słodycz i smak, co jest kluczem do tego pikantnego sosu z Hiszpanii. Powoli opiekaj kilka sztuk pomidorów w piekarniku z główką czosnku. Następnie wrzuć je do blendera z migdałami oraz oliwą...

Kuchnia

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Najzdrowsza dieta polega na maksymalnym ograniczeniu spożywania tłuszczy? Jeszcze kilka lat temu wiele diet zalecało znaczące ograniczenie spożywania tłuszczy. Niemniej jednak są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Między innymi usprawniają...

Kuchnia

Naturalne źródła cynku

Naturalne źródła cynku

Cynk spełnia ważne funkcje w organizmie Cynk odgrywa zaskakująco wiele ról w naszym organizmie. Wspomaga on aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że cynk występuje w wielu pokarmach, jego niedobór zdarza...

Kuchnia

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

Mity dotyczące mięsa Jeżeli jesteś miłośniczką mięsa to zapewne nieraz miałaś okazję usłyszeć niepokojące informację na temat jego negatywnego działania. Być może na skutek tego rozważałaś nawet rezygnację ze spożywania tego produktu. Całe szczęście,...

Kuchnia

Najzdrowsze pomysły na śniadanie

Najzdrowsze pomysły na śniadanie

Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia Pierwszy posiłek ma ogromny wpływ na resztę dnia. Zdrowe śniadanie zapewni ci energię na długi czas. Dzięki temu organizm przez cały dzień będzie mógł pracować na najwyższych obrotach.Błonnik w ilości 5 g Błonnik...

Kuchnia

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie własnych ziół jest tańsze i nie kończy...

Kuchnia

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

Truskawki Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C - 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce te są także bogate w przeciwutleniacze.Szpinak Szpinak jest niezwykle korzystnym dla organizmu warzywem, które dostarcza mnóstwo błonnika,...

Kuchnia

Zdrowotne właściwości granatów

Zdrowotne właściwości granatów

Granaty obniżają ciśnienie tętnicze Sok z granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Tymczasem substancje te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.Granaty leczą zaburzenia erekcji Wypijanie około 1 szklanki soku z granatu dziennie...

Kuchnia

10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe

10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe

Drób i jaja Na surowym mięsie mogą się rozwijać bakterie salmonelli. Z tego względu należy uważać na niedogotowane bądź niedosmażone produkty mięsne, gdyż mogą one być źródłem tego szczepu bakterii. Należy również zwracać uwagę na jaja, które mogą być...

Kuchnia

7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi

7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi

Kolendra Ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają kolendrę i tych, którzy jej nienawidzą. Dlaczego kolendra smakuje wyśmienicie dla tych pierwszych, a jak mydło dla drugich? Genetyka może mieć w tym swój udział, gdyż badania pokazały,...