Trwa ładowanie...

Japońskie ciasteczka

Avatar placeholder
16.03.2017 18:17
Japońskie ciasteczka
Japońskie ciasteczka (Zdjęcie autorstwa Anan Zeevy/CC By-NC 2.0)

Fasola adzuki pochodzi z Japonii. Ponieważ ma delikatną łupinkę i słodki smak, jest prawdziwym i wspaniałym delikatesem nadającym się jako dodatek do ryżu i innych potraw zbożowych.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 125 g masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżeczki zimnej wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka suszonej fasoli adzuki.
Ciasteczka po japońsku
Ciasteczka po japońsku

Japońska receptura na ciasteczka zawiera farsz z fasoli adzuki. Ze względu na słodki smak jest prawdziwym

zobacz galerię
Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Przygotowanie:
Najpierw zrób krem do wypełnienia ciasteczek. Mocz fasolę w dużej ilości wody przez 12 godzin. Po tym czasie wypłucz fasolę, umieść w rondlu, zalej wodą, dodaj cukier i sól i gotuj. W trakcie gotowania być może będziesz musiała dodawać wody. Fasola jest gotowa, gdy jest bardzo miękka. Następnie odcedź ją i ugnieć na gładką masę. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj wanilię i pocięte na kawałeczki masło. Ucieraj masę na ciasto przez jakiś czas, a następnie dodawaj zimną wodę i ugniataj ciasto. Gdy nabierze jednolitej masy, przykryj i zostaw na 10-15 minut. Po tym czasie formuj z masy niewielkie kuleczki. To samo zrób z masą z fasoli. Pierwszą masę nieco spłaszcz i zrób dziurkę, w którą włóż masę z fasoli. Następnie zamknij kulkę i umieść wszystko na lekko natłuszczonej blasze. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie398,26 kcal
Białka3,26 g
Węglowodany65,77 g
Tłuszcze13,33 g
Błonnik1,48 g

**Komentarz:

Fasola adzuki** jest wykorzystywana w przepisach deserowych. Podobnie jak inne fasole, jest korzystna przy cukrzycy oraz obniża poziom cholesterolu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze