Jakie zmiany w diecie ciężarnej?

Zdrowa dieta w czasie ciąży

Prawidłowe odżywianie w czasie ciąży odgrywa ważną rolę w prawidłowym rozwoju płodu. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna dostarczać wszystkie składniki...

Ciąża to okres szczególnych wymagań żywieniowych dla zmieniającego się organizmu kobiety. Troską żywieniową trzeba wtedy otoczyć nie tylko mamę, lecz także rozwijające się w jej łonie dziecko. Dieta w ciąży czyli co i jak jeść, aby płód rozwijał się prawidłowo a przyszła mama czuła się dobrze.

Polecane wideo:

1. Czy w ciąży jeść za dwoje?

Wiele kobiet spodziewających się dziecka znacząco zwiększa ilość przyjmowanych pokarmów. Nie jest to jednak działanie uzasadnione. Co więcej, zbyt duży przyrost masy ciała może negatywnie odbić się na przebiegu ciąży. Duża masa kobiety ciężarnej zwiększa ryzyko: stanu przedrzucawkowego, konieczności przeprowadzenia porodu poprzez cesarskie cięcie, urodzenia dziecka o zbyt dużej masie ciała, zgonu płodu czy cukrzycy ciężarnych. Czy warto więc się przekarmiać? Kobiety w II trymestrze ciąży powinny zwiększyć kaloryczność diety o 360 kcal na dobę, w III trymestrze natomiast o 475 kcal na dobę. Okres laktacji wiąże się z koniecznością dodania do zapotrzebowania kalorycznego kobiety 505 kcal na dobę (Jarosz M. i wsp.: „Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych”, PZWL 2008).

Czego unikać w ciąży?

W diecie kobiety ciężarnej istnieją niejakie ograniczenia. Aby zadbać o zdrowie dziecka i jego prawidłowy rozwój, należy zrezygnować z picia alkoholu i...

2. Białko i kwas foliowy w diecie ciężarnych

Białko jest niezbędnym składnikiem diety kobiety oczekującej na dziecko. Najbardziej wartościowe jest białko jaja kurzego, białko mleka i białko pochodzące z produktów mięsnych. Jego źródłem są również nasiona roślin strączkowych.

Dieta w ciąży powinna być tak opracowana aby nie zabrakło w niej kwasu foliowego. Związek ten zmniejsza ryzyko wystąpienia wad wrodzonych układu nerwowego u dziecka. Kwas foliowy zawierają warzywa zielone. Zaleca się suplementację tym składnikiem.

3. Witaminy w ciąży

Witamina A ogranicza ryzyko przedwczesnego pęknięcia błon płodowych, redukuje również zagrożenie wystąpienia rzucawki ciężarnych. Stymuluje także wewnątrzmaciczny wzrost płodu. Należy jednak uważać, by nie przekroczyć zalecanych norm na tę witaminę, gdyż jej nadmiar może zwiększyć ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u płodu.

Witaminy C i E zapobiegają przedwczesnemu pęknięciu błon płodowych, zabezpieczają więc organizm kobiety przed wystąpieniem porodu przed wyznaczonym terminem. Witamina C znana jest z udziału w syntezie kolagenu, który wzmacnia strukturę błon, chroniąc przed pęknięciem. Witamina E działa z kolei jak przeciwutleniacz.

4. Mikroelementy w ciąży

Żelazo chroni kobietę ciężarną przed wystąpieniem niedokrwistości. Umożliwia także prawidłowe wytwarzanie krwi przez rozwijający się w łonie matki płód. Bierze udział w rozprowadzaniu tlenu po całym organizmie. Zaleca się suplementację tym składnikiem.

Wapń jest niezbędny rozwijającemu się maluszkowi do wykształcenia szkieletu o prawidłowej gęstości kostnej. Zmniejsza także ryzyko nadciśnienia u matki i przedwczesnego porodu.

Cynk stymuluje regenerację tkanek, przyśpiesza proces gojenia się ran. Niedobór tego składnika może przyczyniać się do porodów martwych płodów i poronień. Jego odpowiednia ilość w diecie matki jest niezbędna do prawidłowego wykształcenia się szkieletu i układu nerwowego dziecka. Cynk stymuluje także odporność zarówno matki, jak i dziecka.

Odpowiednia ilość jodu w diecie warunkuje prawidłową długość ciąży, zapobiega wystąpieniu zaburzeń psychomotorycznych u dziecka, wpływa na jego zdolności intelektualne.

Pierwiastek ten bierze udział w prawidłowym przewodnictwie nerwowym. Zabezpiecza przed przedwczesnym porodem. Zmniejsza także ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 są istotnym składnikiem w diecie kobiety ciężarnej. WNKT n-3 biorą udział w rozwoju mózgu oraz siatkówki oka płodu. Kwasy te stymulują również rozwój intelektualny dzieci.

Sól kuchenna jest źródłem sodu, który może negatywnie wpłynąć na organizm kobiety ciężarnej. Oczywiście jest on niezbędny do prawidłowego przebiegu procesów fizjologicznych, jego nadmiar może jednak przyczynić się do zwiększenia obrzęków, które tak często towarzyszą kobietom w ciąży. Z tego względu należy zredukować ilość soli w diecie. Występuje ona także w wielu mieszankach przyprawowych pod postacią glutaminianu sodu.

5. Używki w ciąży

Kobiety spodziewające się dziecka powinny stronić od wszelkiego rodzaju używek. Palenie tytoniu może przyczynić się do niedożywienia płodu, alkohol sprzyja natomiast wadom rozwojowym dziecka znajdującego się w brzuchu mamy. Kobiety ciężarne powinny także zrezygnować (o ile to możliwe) z picia kawy. Jeśli nie jest to możliwe, powinny przynajmniej ograniczyć się do 1 szklanki dziennie, przy czym powinna to być kawa słabo zaparzona. Dobrą alternatywą dla tradycyjnej kawy może być kawa zbożowa. Nie jest źródłem kofeiny, a jej smak jest zbliżony do „oryginału”. Jeśli dodatkowo dodamy do niej mleko – jej wartość odżywcza będzie o wiele większa. Ponadto dostarczymy organizmowi niezbędnego wapnia. Ciężarne nie mogą spożywać także napojów energetyzujących.

10 zasad racjonalnego żywienia kobiety ciężarnej:

  1. Spożywane produkty powinny być różnorodne, uchroni Cię to przed niedoborami składników odżywczych.
  2. Postaraj się, aby Twoje przyrosty masy ciała nie były ani zbyt duże, ani zbyt małe.
  3. Dieta w ciąży powinna szczególnie zawierać pełnoziarniste produkty zbożowe: gruboziarniste kasze, ryż brązowy, płatki owsiane, razowe pieczywo. Zalecana ilość to 8 porcji produktów zbożowych, przy czym 1 porcja jest równoznaczna z: 1 kromką chleba, 3 łyżkami kaszy, ryżu, makaronu bądź 2 łyżkami płatków.
  4. W diecie nie powinno zabraknąć 3–4 porcji mleka i produktów mlecznych, przy czym 1 porcja to: 1 szklanka mleka, 1 szklanka jogurtu, 1 szklanka kefiru, 100 g sera twarogowego, lub 2 cienkie plasterki sera żółtego
  5. Codziennie powinnaś spożyć 200–250 g chudego mięsa, wędlin oraz drobiu lub tłustych ryb morskich.
  6. Warzywa i owoce spożywaj codziennie. W przypadku warzyw w I trymestrze ciąży minimum to 400 g warzyw dziennie, w II i III trymestrze ciąży – 500 g. W przypadku owoców zalecana ilość to 300 g owoców dziennie w I trymestrze i 400 g owoców w II i III trymestrze.
  7. Ogranicz spożycie cukru i słodyczy.
  8. Unikaj pokarmów nieświeżych, surowych jaj, serów pleśniowych, surowego mięsa i ryb.
  9. Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych na korzyść tłuszczów roślinnych – olejów, margaryn. Zaleca się do 3 porcji tłuszczów dziennie, przy czym 1 porcja to 10 g oleju roślinnego lub miękkiej margaryny.
  10. Zrezygnuj z używek: tytoniu, alkoholu i kawy.
Katarzyna Mazowska, ponad rok temu

Bibliografia

  • Brown J. Odżywianie w ciąży - przewodnik żywieniowy dla kobiet w ciąży i młodych matek, Mada, Warszawa 2002, ISBN 83-86170-75-1
  • Lindemann O., Ortemberg A., Ciąża i poród naturalny, Bellona, Warszawa 2008, ISBN 978-83-11-10962-9
  • Cichocka A., Szostak-Węgierek D., Żywienie kobiet w ciąży, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005, ISBN 83-200-3131-1
  • Eisenberg A., Hathaway S., Murkoff H., W oczekiwaniu na dziecko - poradnik dla przyszłych matek i ojców, REBIS, Poznań 2004, ISBN 83-7301-429-2

Dieta w ciąży

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Ibuprom

~Baforciti • ostatni post 3 dni temu

1

Pomocy ...

kocsar • ostatni post 6 dni temu

12
Artykuły Dieta w ciąży
Dieta w ciąży

Jak uzupełnić braki kwasów omega-3?

Jak uzupełnić braki kwasów omega-3?

Orzechy włoskie - doskonałe źródło kwasów omega-3 Do porannego jogurtu lub musli warto dodać garść włoskich orzechów. Zawierają tzw. kwas alfa-linolenowy ALA - jeden z trzech rodzajów kwasów omega-3, który najczęściej można znaleźć w produktach pochodzenia...

Dieta w ciąży

Sekrety zdrowego odżywiania

Sekrety zdrowego odżywiania

Co zrobić, aby zacząć zdrowo się odżywiać? Zdrowe odżywianie jest modne i promowane przez wiele gwiazd światowego formatu. Co zrobić, aby rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywianiem? Oto rady dla ciebie!Zrezygnuj z produktów wysokokalorycznych Większość...

Dieta w ciąży

Napoje dla kobiety w ciąży

Napoje dla kobiety w ciąży

Napoje podczas ciąży Podczas ciąży należy uważać nie tylko na to, co się je, ale również na to, co się pije. Drinki są oczywiście zakazane (...) ciąży. Pij przynajmniej 2,5 do 3 litrów wody dziennie,...

Dieta w ciąży

Jesteś w ciąży? Jedz truskawki!

Jesteś w ciąży? Jedz truskawki!

W obliczu sezonu Sezon na truskawki zbliża się wielkimi krokami. Te małe, czerwone i słodkie owoce, wzbudzają czasami wśród kobiet w ciąży strach (...) . Truskawki w ciąży - jak większość owoców - są wskazane. Dlaczego...

Dieta w ciąży

Czego unikać w ciąży?

Czego unikać w ciąży? W diecie kobiety ciężarnej istnieją niejakie ograniczenia. Aby zadbać o zdrowie dziecka i jego prawidłowy rozwój, należy (...) zrezygnować z picia alkoholu i napojów zawierających kofeinę. Kobieta w ciąży...

Dieta w ciąży

8 produktów bogatych w magnez

8 produktów bogatych w magnez

Mała rzecz, ogromny wpływ Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, jak ważny jest magnez dla naszego zdrowia. Jest istotny ze względu na każdą funkcję i tkankę ciała, wspomaga zdrowie układu odpornościowego, zapobiega stanom zapalnym związanym z niektórymi...

Dieta w ciąży

9 rodzajów sera, które możesz bezpiecznie jeść w ciąży

9 rodzajów sera, które możesz bezpiecznie jeść w ciąży

świecie. Cheddar jest bardzo aromatyczny i ma charakterystyczny, lekko kwaśny i orzechowy smak. Bez obaw możesz po niego sięgnąć nawet w ciąży (...) owczego i koziego. Grecki ser jest źródłem witaminy B12, która w czasie ciąży...

Dieta w ciąży

Dieta w 1 trymestrze ciąży

matki od samego początku. Dieta w pierwszym trymestrze ciąży W I trymestrze dziecko potrzebuje najbardziej (...) dolegliwości. Dieta przed ciążą Jeszcze...

Dieta w ciąży

Co należy jeść w ciąży? 3 trymestr ciąży

potrzeby żywieniowe organizmu i pozwoli wyeliminować dyskomfort. Spis treści Dieta w III trymestrze ciąży Podczas ostatnich (...) smaków i sodu, a także herbaty i kawy. Dolegliwości...