Trwa ładowanie...

Jakie tłuszcze mogą jeść dzieci?

 Ewa Rycerz
17.10.2016 17:40
Tłuszcze dla ucznia? Najlepsze są te roślinne, na przykład pochodzące z awokado
Tłuszcze dla ucznia? Najlepsze są te roślinne, na przykład pochodzące z awokado (123RF)

Są źródłem energii, chronią przed utratą ciepła, wspomagają rozwój. Tłuszcze są bardzo ważnym składnikiem w pożywieniu. Jakie powinno jeść dziecko? Jakie ilości są dozwolone?

 

Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak ważne są tłuszcze dla rozwoju dziecka. Tymczasem są one źródłem witamin, nienasyconych kwasów tłuszczonych, a także dostarczają energii. Z tego właśnie względu należy zadbać o to, by były one w diecie dziecka prawidłowo zbilansowane.

1. Jakie tłuszcze powinny jeść dzieci?

Dla najmłodszych szczególnie wskazane są tłuszcze roślinne. Są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego dostarczają składników odżywczych, które wzmacniają organizm i wspomagają odporność.

Zobacz film: "Źródła nienasyconych kwasów omega-3"

Specjaliści twierdzą, że NNKT są wręcz niezbędne do prawidłowego rozwoju. Niestety, organizm ludzki nie potrafi ich samodzielnie wytwarzać w takiej ilości, która zaspokoiłaby jego potrzeby. Dlatego warto dostarczać je razem z pożywieniem. Szczególnie, gdy chodzi o ważne dla rozwoju układu nerwowego kwasy omega-3.

2. Tłuszcze dla niemowląt

Najlepszym pokarmem dla dziecka do 6. miesiąca życia jest mleko mamy, ewentualnie mleko modyfikowane. Pokarm kobiecy dostosowany jest potrzeb dziecka - to z niego niemowlę pobiera większość składników odżywczych. Mleka modyfikowane, choć nie zawierają "żywych" składników, także mają w składzie tłuszcze, również NNKT.  Tłuszcze nienasycone szczególnie ważne są okresie prenatalnym. Wspomagają rozwój układu nerwowego u płodu.

Na odporność i dobrą pracę mózgu. Najlepsze produkty dla twojego dziecka
Na odporność i dobrą pracę mózgu. Najlepsze produkty dla twojego dziecka [10 zdjęć]

Superprodukty to żywność o wyjątkowych wartościach odżywczych i korzyściach dla zdrowia. Na sklepowych

zobacz galerię

Po zakończeniu etapu karmienia wyłącznie mlekiem, pierwsze dodatkowe tłuszcze należy wprowadzać do diety niemowlęcia po 6. miesiącu życia dziecka. Specjaliści polecają tutaj oliwę z oliwek, olej rzepakowy, awokado, tłuste ryby – produkty te są bogactwem kwasów omega-3 (EPA, DHA), które biorą udział w rozwoju funkcji poznawczych oraz wspomagają procesy widzenia.

 

Dziecku, które skończyło rok można podać także zmielone orzechy.

Jeśli chodzi o tłuszcze zwierzęce, bez obaw można podawać dzieciom masło. Jest ono lekkostrawne i bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Mowa tu o witaminach A i D.

3. Tłuszcze dla starszaka

Dieta dzieci w wieku od 6 do 12 lat powinna obfitować w tłuszcze - powinny stanowić nawet 35 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Dzieci w wieku szkolnym szybko rosną i aby ten proces przebiegał spokojnie i bez zaburzeń, potrzeba im witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Do diety warto wprowadzić pełnoziarniste pieczywo ze słonecznikiem i lnem, większą ilość ryb, kasze.

Codzienna, dobrze zbilansowana dieta pozwoli dziecku prawidłowo się rozwijać, wspomoże narząd wzroku, wytwarzanie hormonów. Usprawni przyswajanie witamin: A, D, E i K, usprawni działanie układu immunologicznego.

4. Tego dzieci jeść nie powinny

Na liście produktów niewskazanych do częstego jedzenia dla dzieci znajdują się natomiast tłuszcze nasycone. Obftuje w nie mięso i jego przetwory, jedzenie typu fast-food, słone przekąski, słodycze.

Takie jedzenie łatwo uzależnia, czego skutkiem mogą być choroby układu krążenia, np. miażdżyca lub problemy z poziomem cholesterolu LDL we krwi.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze