Jaką kaszę najlepiej wybrać?

Kasze należą do bardzo wartościowych i zdrowych produktów. Nie powinny z nich rezygnować osoby na diecie odchudzającej. Choć kaloryczne, to jednak zjadane z umiarem, nie powodują przybierania na wadze. Potrawy z ich dodatkiem są sycące i lekkostrawne, dlatego zaleca się je szczególnie dzieciom.

Kasze zawierają małe ilości tłuszczu, są za to bogate w węglowodany złożone, czyli podstawowe źródło energii dla organizmu. Węglowodany złożone bardzo powoli rozkładają się do glukozy, co zabezpiecza przed gwałtownymi skokami insuliny. Za spożywaniem kasz na diecie przemawia także duża zawartość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, trawienie oraz działając jak ,,miotełka’’ usuwa toksyny z organizmu. Błonnik, pęczniejąc w żołądku, wypełnia go i dzięki temu dłużej odczuwamy sytość, co ogranicza podjadanie pomiędzy posiłkami.

Polecane wideo:

Kasze obfitują także w wiele składników mineralnych (np. żelazo, potas, magnez, wapń), witamin głównie z grupy B (B1 -tiamina, B2 -ryboflawina, PP -niacyna, kwas foliowy) oraz witaminę E. Stanowią źródło rutyny, substancji wzmacniającej naczynia krwionośne.

Jaka kasza jest najlepsza?

Kasze różnią się między sobą zawartością składników odżywczych oraz stopniem przetworzenia. Najlepsze są te, które w najmniejszym stopniu poddane zostały procesowi oczyszczania i rozdrabniania. Osobom na diecie zaleca się kaszę gryczaną oraz jęczmienną. Ograniczeniu powinna zaś ulec kasza manna.

Kasza gryczana (prażona i biała)

Produkowana jest z łuskanych ziaren gryki. Przewyższa inne rodzaje pod względem zawartości białka. Jest bogata w cenne aminokwasy egzogenne (organizm sam nie potrafi ich wytworzyć) jak tryptofan i lizyna. Jest również doskonałym źródłem kwasu foliowego. Nie zakwasza organizmu, może być stosowana w diecie bezglutenowej. Powinna gościć na talerzach nie tylko osób odchudzających się, ale także z problemami układu krążenia, szczególnie przy nadciśnieniu.

Kasza jęczmienna (pęczak, jęczmienna łamana, jęczmienna perłowa)

Wyrabiana z ziaren jęczmienia. Zawiera duże ilości błonnika, dzięki czemu niweluje zaparcia, poprawiając perystaltykę jelit i trawienie. Sprzyja oczyszczaniu organizmu ze względu na działanie błonnika, który usuwa zgromadzone toksyny. Dzięki obecności witaminy PP (niacyna) pomaga także w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi oraz utrzymaniu dobrej kondycji skóry.

Kasza jaglana

Powstaje z nasion prosa. Cechuje się małą zawartością skrobi, zaś dużą ilością cennego białka. Spośród wszystkich kasz przoduje bogactwem witamin z grupy (B1, B2, B6) oraz miedzi i żelaza. Nie zawiera glutenu i może być spożywana przez alergików. Wykazuje działanie zasadotwórcze, co oznacza, że odkwasza organizm. Jest lekkostrawna.

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Chociaż nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, buraki są bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają żelazo, błonnik i witaminę C. Dzięki tak bogatemu składowi pomagają...

Kasza kukurydziana

Otrzymywana z rozdrobnionych ziaren kukurydzy. Zawiera ,,dobre tłuszcze’’ oraz białko nie powodujące odczynu alergicznego, dzięki czemu kaszę można podawać niemowlętom i małym dzieciom.

Kasza kuskus

Produkowana z twardej pszenicy durum. Łączy w sobie cechy kaszy i makaronu. Zawiera duże ilości węglowodanów, jednak w porównaniu z innymi mało błonnika. Jest łatwostrawna i zalecana przy problemach z trzustką czy schorzeniach woreczka żółciowego. Stanowi dobre źródło żelaza.

Kasza manna (razowa, błyskawiczna)

Uzyskiwana podczas przemiału pszenicy na mąkę. W porównaniu z innymi gatunkami, jest uboga w błonnik, witaminy i minerały. Stanowi za to dobre źródło jodu.

Czy każdy może jeść kaszę?

Niestety kasza, pomimo swoich cennych właściwości, nie może być spożywana przez każdego. Z niektórych rodzajów powinny zrezygnować osoby z nietolerancją glutenu. Mogą one jedynie sięgać po kaszę gryczaną i jaglaną. Osoby chorujące na niedoczynność tarczycy powinny natomiast unikać kaszy jaglanej. W tym wypadku należy ją spożywać raz na jakiś czas. Ograniczenie lub wyeliminowanie większości kasz zaleca się też osobom z chorobami jelit oraz stosującym dietę bardzo lekkostrawną.

Jak najlepiej gotować kaszę?

Każdą kaszę przed gotowaniem warto przepłukać wodą. Jest to natomiast szczególnie ważne w przypadku jaglanej, ponieważ w ten sposób usuniemy nieprzyjemną w smaku goryczkę. Ziarna można gotować w tradycyjny sposób w wodzie lub przygotować po wcześniejszym uprażeniu. Ważne natomiast, aby ich nie rozgotowywać, ale spożywać al dente. Warto także pamiętać, że drobne kasze mają niższą wartość odżywczą niż te z grubego przemiału.

Joanna Wasiluk, dietetyk, 2 tygodnie temu

Superpokarmy

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Superpokarmy
Superpokarmy

Kawior na zdrowie i urodę

Kawior to produkt, który nie tylko sprawia, że cera staje się gładka i jędrna, a włosy nawilżone i odżywione. Dzięki tym małym jajeczkom, organizm otrzymuje wiele cennych substancji odżywczych, o których nie powwinniśmy zapominać. Poznaj...

Superpokarmy

Jedz imbir na zdrowie

Jedz imbir na zdrowie

Imbir - nie tylko przyprawa Imbir ma pikantny aromat i jest ważnym składnikiem wielu kuchni na całym świecie. Był używany przez tysiące lat jako lek na wiele bolączek, ze względu na lecznicze właściwości: przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwymiotne...

Superpokarmy

Mango - najlepszy owoc dla dzieci

Mango - najlepszy owoc dla dzieci

Egzotyczny owoc mango Owoce egzotyczne można podawać dziecku już od 5 miesiąca życia. Moc witamin i składników mineralnych sprawia, że są cenione zwłaszcza ze względu na dobroczynny wpływ na zdrowie maluchów. Do tego są naturalnie słodkie i kuszą kolorami....

Superpokarmy

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Zastosowanie bławatka Bławatek (zwany także chabrem bławatkiem, jasieńcem, modrakiem, wasilkiem lub wołoszkiem) jest rośliną jednoroczną, kwitnącą od maja do sierpnia. Dzięki cennym właściwościom stosowany jest w medycynie, np. przy stanach zapalnych...

Superpokarmy

7 produktów zawierających więcej białka niż pierś z kurczaka

7 produktów zawierających więcej białka niż pierś z kurczaka

Krewetki Pierś z kurczaka jest jednym z najbardziej popularnych mięs w kuchni polskiej. Dzięki dużej zawartości białka, dostarczającego organizmowi niezbędnych aminokwasów, drób jest chętnie spożywany przez sportowców. Ponadto jest bogatym źródłem witaminy...

Superpokarmy

Najcenniejsze źródła probiotyków

Najcenniejsze źródła probiotyków

Jogurt Jogurt stanowi najbardziej znane źródło probiotyków - pozytywnie działających na nasz układ pokarmowy bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Naukowcy wykazali, że związki te mogą złagodzić objawy nietolerancji laktozy. Redukują również symptomy...

Superpokarmy

Zastosowanie alg morskich w medycynie

Zastosowanie alg morskich w medycynie

Co to są algi morskie? Algi morskie to wodorosty o różnych rozmiarach (od kilku milimetrów do kilku metrów długości), które ze względu na kolorystykę dzieli się na zielenice (o barwie zielonej), krasnorosty (w kolorze czerwonym) i brunatnice (brunatne)....

Superpokarmy

Zioła ojca Klimuszki

 Zioła ojca Klimuszki

Czym są zioła ojca Klimuszki? Ojciec Klimuszko był franciszkaninem, jasnowidzem i zielarzem, który komponował mieszanki ziół na różne schorzenia. Jego przepisy stosuje się do dziś. Zioła ojca Klimuszki można dostać w postaci nalewek, tabletek lub saszetek....

Superpokarmy

Quinoa - włącz ją do diety swojej i swojego dziecka

Quinoa - włącz ją do diety swojej i swojego dziecka

Wartości odżywcze W komosie ryżowej zawarte jest białko, błonnik oraz minerały. Nieobecność glutenu jest dodatkową zaletą tego produktu, gdyż coraz więcej osób cierpi na nietolerancję tej mieszaniny białek. Idealna na diecie bezglutenowej Komosa ryżowa...

Superpokarmy

Egzotyczne owoce, o które warto wzbogacić dietę dziecka

Egzotyczne owoce, o które warto wzbogacić dietę dziecka

Owoce, o których mało kto wie O tych owocach nie każdy miał okazję jeszcze usłyszeć. W naszym kraju są dostępne, ale wciąż mało popularne. Tymczasem to nieocenione źródło cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Tropikalne propozycje zaskoczą nawet najbardziej...