Jak często można jeść tuńczyka?

Puszkowany tuńczyk to jedno z najbardziej powszechnych źródeł rtęci, czyli pierwiastka chemicznego wytwarzanego przez fabryki, który po przedostaniu się do środowiska może stać się problemem. Kiedy pierwiastek ten miesza się z wodą, bakterie znajdujące się w niej pochłaniają ją i przetwarzają w rtęć metylową, która następnie jest konsumowana przez ryby.

Niestety, zamiast rozkładać się czy rozpuszczać, rtęć kumuluje się na każdym poziomie łańcucha pokarmowego. Duże ryby, takie jak tuńczyk, mogą zawierać koncentrację rtęci 10 tys. razy większą niż otaczające je środowisko.

Polecane wideo:

Kiedy rtęć znajdzie się w organizmie, może zakłócać funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Działanie tej substancji jest szczególnie szkodliwe dla małych dzieci oraz kobiet w ciąży.
 

9 problemów zdrowotnych, które rozwiąże jedzenie

Ból głowy, niestrawność, katar - przy drobnych dolegliwość często od razu sięgamy po farmaceutyki. Tymczasem okazuje się, że tego typu objawy z powodzeniem...


 

U niemowląt i płodu duże stężenie rtęci może spowodować niepełnosprawność intelektualną, porażenie mózgowe, głuchotę i ślepotę. U dorosłych zatrucie rtęcią szkodliwie wpływa na płodność i regulację ciśnienia krwi.

Badania przeprowadzone w 2009 roku pokazały, że jedna na 40 kobiet w wieku rozrodczym ma stężenie rtęci we krwi, które mogłoby stanowić zagrożenie dla rozwijającego się płodu.

Jak często więc należy jeść tuńczyka, aby było to bezpieczne? Istnieją dwa główne rodzaje tej ryby: tuńczyk długopłetwy (nazywany też białym) oraz tuńczyk bonito. Pierwszy rodzaj jest większy (dochodzi do 40 kg wagi), przez co zawiera większe stężenie rtęci.

Poniższa tabela zawiera zalecenia według wagi ciała dotyczące ilości puszkowanego tuńczyka, jaką jedna osoba może spożyć:

Jeśli ważysz... Nie jedz więcej niż jedną puszkę co... (tuńczyk biały/tuńczyk bonito)
9 kg 10/3 tygodnie
13,5 kg 6/2 tygodnie
18 kg 5 tygodni/11 dni
23 kg 4 tygodnie/7 dni
27 kg 3 tygodnie/7 dni
32 kg 3 tygodnie/6 dni
36 kg 2 tygodnie/6 dni
41 kg 2 tygodnie/5 dni
45 kg 2 tygodnie/5 dni
50 kg 12 dni/4 dni
55 kg 11 dni/4 dni
59 kg 10 dni/4 dni
63,5 kg 10 dni/3 dni
68 kg 9 dni/3 dni

Dane te zostały zebrane na podstawie badań Agencji Żywności i Leków dotyczących stężenia rtęci w rybach. Jeśli poziom rtęci we krwi jest zbyt wysoki, może spadać do bezpiecznego poziomu nawet sześć miesięcy i więcej.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Ryby i owoce morza
Ryby i owoce morza

Łosoś na ostro

Łosoś na ostro

Potrawa z łososiem to idealny i zdrowy pomysł na obiad.

Ryby i owoce morza

Rybne paluszki

Rybne paluszki

Ryby są źródłem wielu niezbędnych dla zdrowia składników - zawierają duże ilości witamin A i D, a także tych z grupy B. W skład ich mięsa wchodzą też minerały, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez i sód.

Ryby i owoce morza

Tuńczyk w krokietach

Tuńczyk w krokietach

Ryby to przebogate źródło wysokowartościowego białka i witamin. To także korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3. Spożywanie ryb skutecznie chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca.

Ryby i owoce morza

Przepis na wege sushi

Przepis na wege sushi

Bardzo lubimy sushi, jednakowoż, ze względu na małoletniość niektórych konsumentów, jemy sushi bez surowych ryb. Najbardziej lubimy wersję, która jest na zdjęciu, czyli maki z solidnym wsadem awokadowym i posypką z prażonego sezamu. No dobra, ja to akurat...

Ryby i owoce morza

Quiche ze szpinakiem i łososiem

Quiche ze szpinakiem i łososiem

Świetną propozycją dla wielbicieli szpinaku jest pochodzące z kuchni francuskiej quiche. Jest to nic innego jak kruche ciasto z nadzieniem na przykład warzywnym, zalane śmietanowo-jajeczną masą. Palce lizać! Czas przygotowania:...

Ryby i owoce morza

Łosoś w przyprawach

Łosoś w przyprawach

z łososia tak, aby się nie dotykały. Smaż przez kilka minut na ostrym ogniu, aż nabiorą złotego koloru. Odsącz tłuszcz i zalej rybę sosem z rondla. Smaż (...) wahaniom nastrojów. Wyrazisty smak soczystego mięsa łososia jest nie lada...

Ryby i owoce morza

Łosoś w glazurze

Łosoś w glazurze

Łosoś jest bardzo cenionym i popularnym na stołach wszystkich kuchni pożywieniem. Poza wyśmienitym smakiem posiada niezaprzeczalne walory zdrowotne, jest bogaty w białko, witaminy A, D i E oraz liczne minerały.

Ryby i owoce morza

Zapiekane ryby

Zapiekane ryby

Quiche można robić z różnym nadzieniem, warzywnym, serowym czy rybnym.

Ryby i owoce morza

Krewetkowa pasta

Krewetkowa pasta

Krewetki są doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, np. witaminy B12, potrzebnej do tworzenia czerwonych krwinek oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Ryby i owoce morza

Łosoś z włoskim chlebem

Łosoś z włoskim chlebem

Chleb focaccia, użyty w podanym przepisie, to włoski chleb podawany do obiadu. Jest on zawsze płaski, prostokątny, z wydrążonymi dołkami po całej powierzchni oraz posypany ziołami. Idealnie komponuje się z potrawami z ryb.