Irlandzki colcannon - smaczny i zdrowy dodatek do obiadu

Colcannon jest rodzajem puree z ziemniaków z dodatkiem kapusty i jarmużu. Wywodząca się z Irlandii potrawa, dawniej spożywana była jedynie w Dzień Świętego Patryka oraz Halloween. W święta te, do dania wkładano pierścionek. Jeśli kobiecie udało się odszukać pierścionek, wróżyło to zamążpójście. Obecnie to populrny dodatek do mięs oraz przekąska do piwa.

Colcannon - właściwości zdrowotne

Colcannon, oprócz tego, że jest wyraziste w smaku, dostarcza organizmowi wielu wartości odżywczych. Wszystko za sprawą jarmużu i ziemniaków - głównych składników dania, które są bogate jest w białko, witamin B, C, K, które chronią organizm przed rozwojem miażdżycy oraz biorą udział w pocesach krzepnięcia krwi.

Polecane wideo:

Warzywa te są bagatym źródłem beta-karotenu oraz luteiny, które chronią wzrok i skórę, a także neutralizują działanie wolnych rodników.

Ziemniaki ze względu na składniki odżywcze pomagają w odchudzaniu, wpływają na dobry stan zębów i wzmacniają kości (dlatego są zalecane osobom cierpiącym na osteoporozę). Ponadto, kapusta ochrania organizm przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Colcannom powinien znaleźć się w menu dzieci, kobiet w ciąży i karmiącym piersią.

Przepis na irlandzki colcannon

Irlandzki colcannon jest idealnym pomysłem na szybki i pełnowartościowy obiad, przede wszystkim dla dzieci. Danie zachwyci nie tylko smakiem, ale też wyglądem i zapachem.

Składniki:

  • 4 ziemniaki;
  • 3 szklanki posiekanego jarmużu;
  • 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej;
  • 3 cebule;
  • 100-150 ml mleka;
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego;
  • 6 łyżek masła;
  •  sól.

Sposób przygotowania:

Na początek dokładnie obierz i ugotuj ziemniaki. Warzywa dopraw odrobiną soli. Kiedy będą miękkie, zdejmij z ognia i odcedź.

Następnie, w osobnym naczyniu rozpuść masło i dodaj do niego pokrojony jarmuż oraz kapustę. Składniki smaż w garnku na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wlej do nich powoli jogurt, cały czas przy tym mieszając.

Ugotowane ziemniaki należy utrzeć na puree, dodać mleko, jarmuż i kapustę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Na koniec, całość dopraw pieprzem i wyłóż na talerz. Pamiętaj, by potrawę podawać z łyżką masła.

Smacznego!

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Sekretem tego przepisu na chleb jest bulwa słonecznika. Jej jadalną częścią są właśnie bulwy, wewnątrz żółte lub białawe i niezwykle kruche.Składniki: 330 g bulwy...

Przystawki

Pasztet z ogórka i awokado

Podany przepis na smaczną przystawkę pochodzi z kuchni francuskiej, a jej wyjątkowy smak polega na połączeniu dwóch składników - awokado i ogórka

Przystawki

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Wyobraź sobie piękne, słoneczne przedpołudnie. Kocyk, koszyk, pyszne, niebanalne jedzenie i twoi bliscy. Warto czasem zrobić coś innego, zafundować sobie oraz swojej rodzinie relaks i wypoczynek na świeżym powietrzu, z dala od technologii czy mediów....

Przystawki

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.