Syrop z imbiru - naturalny lek na przeziębienie

Na kaszel i przeziębienie. Rozgrzeje i wzmocni odporność - syrop z imbiru. Doceńmy i poznajmy właściwości tego egzotycznego, leczeniczego korzenia.

Pierwsze skojarzenia? Aromatyczna przyprawa dodawana do świątecznych ciasteczek. W Azji zaś to niezbędny i główny dodatek do potraw. Ale imbir to także „lekarstwo” stosowane w przeziębieniach, przy kaszlu, w bólach menstruacyjnych, przy mdłościach i chorobie lokomocyjnej.

Plastry świeżego imbiru można dodawać do herbaty, przyrządzać z niego napar, pastę i syrop. Suszona i sproszkowana przyprawa idealnie sprawdzi się w wypiekach.

Kłącze imbiru zawiera olejek eteryczny oraz związek fenolowy – gingerol. To on nadaje mu ostry smak. Ponadto imbir w składzie ma białko, tłuszcz, błonnik, wapń, żelazo i magnez.

Syrop z imbiru

By przygotować syrop potrzebujemy 35 dkg imbiru, dwie cytryny i kilka łyżek miodu. Imbir ścieramy na tarce. Zalewamy go litrem gorącej wody. Następnie dodajemy sok z wyciśniętych cytryn, miód. Mieszamy syrop i przelewamy do butelek.

Wersja z kurkumą i olejem

Kolejny przepis na leczniczy syrop zawiera kurkumę i olej kokosowy. Potrzebujemy jedną łyżkę mielonej kurkumy, dwie łyżki starego imbiru, sok z cytryny i pomarańczy, jedną łyżkę oleju kokosowego nierafinowanego (można go delikatnie podgrzać). Szczypta cynamonu podkreśli smak.

Składniki mieszamy i przelewamy do butelek. Przechowujemy miksturę w szafce, maksymalnie przez kilka dni. Dodawać ją można do herbaty albo spożywać bezpośrednio na łyżeczce jak zwykły syrop.

Doskonały na przeziębienie

Syrop z imbiru posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Stosuje się go przy kaszlu, przeziębieniach i w katarze. Ma właściwości napotne i rozgrzewające. Wspomaga także krążenie.

Właściwościami imbiru od lat zajmują się eksperci. Opublikowali badanie w "The Journal of Microbiology and Antimicrobials", w którym porównali jego działanie na dwie bakterie (Staphylococcus aureus oraz Streptococcus pyogenes). Okazało się, że imbir to skuteczny, naturalny lek, o właściwościach porównywalnych z antybiotykami.

Imbir – lek na inne przypadłości

Imbir stosuje się nie tylko w przeziębieniach i w stanach obniżonej odporności. To popularny specyfik dla kobiet w ciąży. Pomaga przy mdłościach i wymiotach. Plasterek świeżego korzenia trzeba zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na ok. 10 minut.

Tabletki z imbirem farmaceuci często polecają dzieciom, które cierpią na chorobę lokomocyjną. 

Zawiera składniki, które wspomagają trawienie. Po obfitym posiłku zaleca się więc wypić imbirową herbatkę. Wystarczy zalać kilka plasterków świeżego kłącza wrzątkiem, dodać cytrynę i dosłodzić napój miodem.

Roślina służy także diabetykom. Codzienne spożywanie 2 g sproszkowanego imbiru może obniżyć poziom cukru we krwi na czczo.

Imbir zawiera także substancje antyoksydacyjne, tak ważne w walce z wolnymi rodnikami. Pomaga chronić przed rakiem, blokując wzrost nowotworowych komórek.

Imbir jest znany z właściwości przeciwzapalnych - wspomaga leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów.

Surowy imbir

Jaki imbir kupować? Świeży korzeń powinien mieć jasnokremową barwę. Nie powinien mieć plam i przebarwień. Obrany kawałek imbiru można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Najlepiej owinąć go w ręczniki papierowy i zamknąć w foliowym woreczku, by nie wysechł.

Dorota Krupińska-Ziętkowska

O autorze

Dorota Krupińska-Ziętkowska

Absolwentka filologii polskiej i słowiańskiej. Od wielu lat związana z mediami, specjalizuje się w pisaniu reportaży. Pracę dziennikarską zaczęła w Tygodniku Lubelskim. Od 2008 pracowała w gazecie Moje Miasto Lublin, gdzie zajmowała się m.in. tematyką zdrowotną i społeczną, następnie z Polska Press, gdzie pisała teksty do wydania magazynowego. W abcZdrowie.pl od 2016 roku.

Dorota Krupińska-Ziętkowska, 1 tydzień temu

Maluch

Komentarze