Idealne pieczywo dla twojego dziecka

Kupując pieczywo, często kierujemy się jego świeżością, zapachem i wyglądem. Następnym razem powinniśmy zwrócić również uwagę na jego wartość odżywczą, która jest uzależniona od rodzaju mąki używanej do wypieku. Czym się kierować przy wyborze pieczywa dla dziecka?

Pieczywo w diecie dziecka – kiedy wprowadzić?

Niektórzy rodzice wprowadzają pieczywo do diety dziecka już od 10 miesiąca życia. W tym okresie zaleca się, aby maluchy spożywały białe pieczywo, przygotowywane z mąki oczyszczonej. Nie posiada ono tyle wartości odżywczych co ciemne, ale jest łatwiej przyswajalne przez organizm malucha.

Polecane wideo:

Po pierwszym roku życia do diety dziecka można włączyć chleb wykonany z mąki z pełnego przemiału, jak np. chleb sitkowy. Pieczywo to zawiera wiele składników odżywczych. Jest bogate w witaminy B i E, błonnik pokarmowy oraz sole mineralne. W tym wieku, maluch może już zacząć jeść chleb lub bułki graham, które są delikatne w smaku.

Pieczywo razowe powinno się wprowadzić dopiero po drugim roku życia. Mimo że jest ono bogatym źródłem składników odżywczych, nie warto wcześniej podawać tego produktu dziecku, gdyż jest ciężkostrawny.

Jego dietę można wzbogacić także o pieczywo z pestkami dyni, ziarnami słonecznika, soją, śliwką i sezamem, które dostarczają organizmowi witaminę E, a także nienasycone kwasy tłuszczowe.

Są one pieczone z mąki pszennej z pełnego przemiału, mieszanej lub żytniej. Dodaje się do nich owoce lub ziarna. Dzięki temu wzbogacone są o błonnik, składniki mineralne i witaminy. ****

Chleb chrupki (ryżowy, kukurydziany, pszenny, żytni) można podawać maluchowi jako przekąskę, np. podczas wspólnego wyjścia.

Ważne, by pieczywo, jakie dajemy naszemu dziecku, było różnorodne i dostarczało właściwych substancji odżywczych.

Jakiego pieczywa unikać?

Zwróć uwagę na jego etykietę, skład i termin ważności. Chleb z dłuższą datą przydatności do spożycia prawdopodobnie zawiera konserwanty, dzięki którym tak szybko nie pleśnieje.

Poleca się też sprawdzić czy produkt ma w swoim składzie polepszacze (lecytyna sojowa, mąka sojowa) i karmel, który barwi pieczywo na ciemny kolor.

Co więcej, pediatrzy nie zalecają podawania maluchom pieczywa tostowego. Warto też unikać bułek z oczyszczonej mąki pszennej.

Nie przechowuj chleba w foliowych torebkach, ale w specjalnym pojemniku. Po pojawieniu się na kromce pleśni, nie zastanawiaj się i wyrzuć cały bochen. Naturalne pieczywo jest świeże maksymalnie przez dwa dni.

Przepis na chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie dostarczy organizmowi twojego dziecka podstawowych składników odżywczych. Żyto zawiera wiele cennych substancji, takich jak białko, lipidy, węglowodany, minerały (sód, potas, magnez, wapń, żelazo, kobalt, fosfor), witaminy z grupy B oraz aminokwasy.

Pieczywo przygotujesz samodzielnie w domu. Potrzebujesz do jego wykonania kilku składników, foremki i papieru do pieczenia.

Składniki:

  • 150 g zakwasu żytniego;
  • 500 g mąki żytniej jasnej;
  • 450 ml letniej wody;
  • 1,5 łyżeczki soli.

    Sposób przygotowania:

Mąkę wsyp do głębokiej misy i wymieszaj dokładnie z solą. Następnie do składników dodaj zakwas, wodę i przez chwilę wyrabiaj ciasto. Formę do pieczenia wyłóż papierem i włóż do niej wyrobione ciasto.

Wyrównaj wierzch i przykryj ściereczką na około pięć godzin. Piekarnik rozgrzej do 210 stopni Celsjusza, skrop wierzch masy wodą i wstaw do niego formę. Chleb piecz przez około 40 minut.

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Dania wegetariańskie

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Dania wegetariańskie

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Jakość mrożonej pizzy Po produkty mrożone najczęściej sięgamy w dni, w ciągu których nie mamy ani czasu ani ochoty na gotowanie. I nie ma w tym nic złego, jeśli dzieje się to sporadycznie, a i sam wybór produktu nie jest przypadkowy. Najczęściej wybieranym...

Dania wegetariańskie

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu. Składniki: 5 średnich ziemniaków, 1 zielony ogórek, pęczek...

Dania wegetariańskie

Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!

Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!

Chlebek jagodowo-cytrynowy najlepiej piec latem, kiedy pod dostatkiem jest słodkich i zdrowych jagód. Pieczywo składa się z wielu wartościowych składników, takich jak mąka kokosowa, skrobia migdałowa, olej kokosowy czy cytryna. Zrób go jeszcze dzisiaj! Wartości...

Dania wegetariańskie

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze. Poniżej zamieszczamy przepis. Składniki: pęczek...

Dania wegetariańskie

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka

**Faszerowane jajka** mogą posłużyć jako pyszna, lekka przystawka do wykwintnej kolacji. Gdy brakuje pomysłów, co przygotować jako bezmięsną przekąskę, przepis na te jajka z pewnością będzie odpowiadać każdemu. **Składniki:** * 4 ugotowane na twardo...

Dania wegetariańskie

Włoskie risotto

Włoskie risotto

Risotto to klasyczna włoska potrawa. To danie z ryżu nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wymaga jedynie opracowania specjalnej techniki przygotowania ryżu i dobrania odpowiednich dodatków.