Gulasz wołowy

Gulasz wołowy to jedna z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni potraw. Dobrze doprawione, miękkie mięso w zawiesistym sosie jest idealnym pomysłem na niedzielny lub odświętny obiad.

Składniki:

  • 500 g wołowiny na gulasz,
  • 2 duże cebule,
  • 3 łyżki mąki,
  • 500 ml bulionu wołowego,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 6 ząbków czosnku,
  • sos winegret,
  • olej,
  • sól i pieprz do smaku.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

Mięso pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i na bardzo gorącym oleju podsmaż z każdej strony. Cebulkę pokrój w dużą kostkę, czosnek w plastry, i smaż osobno. Podsmażone składniki wrzuć do garnka z mięsem, zalej wołowym bulionem i duś na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy, sos winegret, dopraw pieprzem i solą, po czym jeszcze parę minut duś. Podawaj z ryżem lub makaronem.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 312,76 kcal
Białka 22,87 g
Węglowodany 9,78 g
Tłuszcze 19,4 g
Błonnik 0,97 g


Komentarz:

Wołowina zawiera wiele składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego uważana jest za jedno z najbardziej wartościowych mięs. Nie jest wysokokaloryczna – to, ile kalorii dostarczy zależy od zawartości tłuszczu w mięsie. Ponadto, jest cennym źródłem wysokowartościowego białka, wielu minerałów (m.in. żelaza i fosforu) oraz witaminy B12. Mięso wołowe wyróżnia się doskonałym smakiem i można je przyrządzać na wiele sposobów – dusić, gotować i smażyć. Dodatkowo, stanowi świetny pomysł na urozmaicenie letniego grillowania.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z wołowiny
Dania z wołowiny

Strogonow z wołowiną

Strogonow z wołowiną

Strogonow to danie popularne właściwie na całym świecie. Klasyczna potrawa a la Strogonow składa się z pokrojonej w plastry polędwicy i dodatku cebuli i pieczarek. Niektóre przepisy dodają także ogórki kiszone, przecier pomidorowy, mąkę i różne przyprawy.

Dania z wołowiny

Tajska wołowina

Tajska wołowina

Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu.

Dania z wołowiny

Strogonow wołowy

Strogonow wołowy

Aleksandra I. Poniżej przepis na to klasyczne danie z wołowiny. Składniki: 1/2 kg polędwicy wołowej, 2 cebule, 3 łyżki masła, 20 dkg pieczarek

Dania z wołowiny

Wołowina po tajsku

Wołowina po tajsku

W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu. Poniżej jeden z przepisów na tajską sałatkę. Składniki: 400 g polędwicy wołowej, 2...

Dania z wołowiny

Ostry stek

Ostry stek

Dobrze wysmażony i doprawiony stek z grilla z pewnością zasmakuje zarówno miłośnikom mięsa, jak i tym, którzy wołowinę jedzą od czasu (...) . Składniki: 700 g wołowiny, 1 papryka...

Dania z wołowiny

Wołowe żeberka

Wołowe żeberka

Mówi się, że wołowe żeberka to jedna z najtrudniejszych do przyrządzenia potraw. Aby mięso łagodnie odchodziło od kości, było miękkie i aromatyczne, należy się postarać. Jest to jedna z potraw bardzo charakterystycznych dla polskiej kuchni.

Dania z wołowiny

Stek z cebulką

Stek z cebulką

O cebuli można powiedzieć chyba tylko same dobre rzeczy. Zawiera ona związki siarki, fosforu, magnezu oraz cynk i krzem, wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Obecność żelaza i wapnia odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych...

Dania z wołowiny

Wołowina curry

Wołowina curry

Wołowina w curry to ciekawa, bardzo oryginalna wersja tradycyjnego gulaszu. Dzięki swojej unikalnej przyprawie, jaką jest curry, potrawa nabiera wyrafinowanego smaku i świeżego zapachu.

Dania z wołowiny

Tajine z wołowiną

Tajine z wołowiną

Danie to swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu, służącemu do pieczenia mięs nad rozżarzonym paleniskiem. Pochodzi z niezwykle bogatej w aromatyczne przyprawykuchni marokańskiej. Kuszący zapach unoszący się w w trakcie przygotowywania potrawy...