Trwa ładowanie...

Glikol propylenowy w żywności nie dla kobiet w ciąży

 Magdalena Bury
01.01.2019 22:33
Glikol propylenowy w żywności nie dla kobiet w ciąży
Glikol propylenowy w żywności nie dla kobiet w ciąży (123rf)

Glikol propylenowy to związek używany jako płyn chłodzący i środek zapobiegający zamarzaniu. To jednak nie wszystkie jego zastosowania. Substancję E1520 znajdziemy także w produktach żywnościowych. Jest ona szczególnie niebezpieczna dla dzieci i kobiet w ciąży.

1. E1520 w żywności

Glikol propylenowy możemy znaleźć w wielu produktach – w żywności występuje on bowiem jako emulgator i konserwant. Jest także w kosmetykach i lekach. To częsty składnik e-papierosów.

I chociaż FDA (czyli Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) glikol propylenowy uznaje za bezpieczny, często słyszymy o nim negatywne opinie. Istnieją nawet zdania, że E1520 jest substancją rakotwórczą.

Jedno jest pewne – glikol propylenowy jest mniej szkodliwy od glikolu etylenowego, czyli związku, który po spożyciu może spowodować śmierć. E1520 rozkłada się w ciągu 48 godzin od przyjęcia substancji. Oznacza to, że ewentualne toksyny nie gromadzą się w wątrobie oraz w nerkach. Jednak czy na pewno?

2. Skutki niepożądane

2.1. Podrażnienia skóry i reakcje alergiczne

Zobacz film: "Jak twój maluszek rozwija się w brzuchu?"

Jednym z najczęściej występujących skutków niepożądanych po kontakcie z glikolem propylenowym jest podrażnienie skóry. Najbardziej narażone są osoby wrażliwe, zmagające się z różnego rodzaju alergiami. Reakcja znika po krótkim czasie.

2.2. Toksyczny dla nerek i wątroby

Glikol propylenowy jest częstym składnikiem leków przeciwlękowych i uspokajających. Okazuje się jednak, że po dłuższym stosowaniu tego rodzaju środków farmakologicznych u pacjentów pojawiały się problemy z nerkami. Były one wynikiem podwyższonego poziomu kreatyniny w surowicy krwi.

Badania naukowców z University of Connecticut z 2007 roku wykazały, że glikol propylenowy jest niebezpieczny także dla osób z zaburzoną pracą wątroby.

2.3. Szkodliwy dla dzieci i kobiet w ciąży

Spożywanie produktów żywnościowych z glikolem propylenowym w składzie może przyczynić się do zaburzeń w rozwoju płodu. Wynika to z niewykształconych szlaków metabolicznych.

Uważać powinny nie tylko kobiety w ciąży, ale także najmłodsze dzieci. To właśnie one są najbardziej narażone na działanie substancji chemicznych.

Glikol propylenowy w żywności nie jest dobry dla kobiet w ciąży
Glikol propylenowy w żywności nie jest dobry dla kobiet w ciąży (123RF)

2.4. Zaburzenia sercowo-naczyniowe

Glikol propylenowy wykazuje także szkodliwy wpływ na serce i układ krążeniowy. Jeden z pacjentów leczonych lekiem z jego dodatkiem doznał ataku serca po zastosowaniu czterech dawek.

2.5. Kumulacja toksyn w krwiobiegu

Spożywany w nadmiarze glikol propylenowy może kumulować się w krwiobiegu. Najwyższe stężenie toksyn w organizmie występuje u osób z chorymi nerkami lub wątrobą. W tych wypadkach organy nie są w stanie rozkładać szkodliwych substancji.

3. Jak unikać związku E1520?

Jednym ze sposobów na uniknięcie nieprzyjemnych skutków ubocznych jest czytanie etykiet kupowanych produktów.

Najwięcej emulgatorów i konserwantów znajduje się w żywności przetworzonej: gotowych sosach sałatkowych, gotowych daniach czy ciastkach. E1520 występuje również w karmie dla psów i kotów. Związek ten znajdziemy także w kosmetykach do makijażu, balsamach, płynach do płukania ust, dezodorantach i chusteczkach nawilżających dla dzieci.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze