Frytki z awokado - zdrowsza alternatywa

Frytki z awokado to świetny pomysł na zdrową przekąskę dla malucha i nie tylko. Ich przygotowanie zajmuje chwile i jest banalnie proste, a smakują naprawdę wyjątkowo.

Zdrowy fast food?

 

Polecane wideo:

Niestety większość dzieci przepada za jedzeniem typu fast food. Rodzice starają się unikać podawania tego typu posiłków dzieciom, ze względu na ich zdrowie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby frytki wykonać samodzielnie w domu i nie mieć wyrzutów sumienia, że dziecko zjadło coś tłustego i przetworzonego. Przemycimy w ten sposób warzywa, które dostarczają najmłodszym witamin, przeciwutleniaczy, związków minerlanych oraz błonnika.

Na pewno słyszeliście o frytkach z batatów, cukinii czy marchewki. Mało kto wie, że można je przygotować również z... awokado. 

Właściwości awokado

Przede wszystkim jest ono bogactwem witamin, a w szczególności witamin C, A, E i tych z grupy B. Zawiera duże ilości kwasu foliowego, dlatego też polecane jest szczególnie kobietom w ciąży. Obecna w nim luteina chroni oczy, zaś potas, którego w awokado jest więcej niż w bananach, odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego i właściwą pracę serca. Polifenole i flawonoidy są pomocne przy zwalczaniu stanów zapalnych.

Niestety jest ono też wysokokaloryczne, jednakże zawarte w nim nienasycone tłuszcze omega-3 są niezbędne do poprawnego rozwoju organizmu.

Przepis na zdrowe frytki z awokado

Składniki

  • ½ szklanki oleju kokosowego do smażenia,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 i ½ szklanki bułki tartej,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 2 jajka,
  • 2 dojrzałe awokado.

Do jednej miski wsypujemy bułkę tartą, a do drugiej mąkę wraz z solą.  W oddzielnym naczyniu umieszczamy rozbite jajka. Awokado obieramy i kroimy w plastry. Następnie rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, po czym obtaczamy kawałki awokado, najpierw w mące, kolejno w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy z dwóch stron na małym ogniu. Frytki będą gotowe wtedy, gdy się zarumienią. Dodatkowo, można dodać posiekaną pietruszkę lub szczypiorek. Smacznego!

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.

Przystawki

Sałatka domowa

Sałatka domowa

Sałatka powinna zawierać nasze ulubione składniki, które jednocześnie będą odżywcze i zdrowe.

Przystawki

Pomysły na zdrowe dania z arbuzem

Pomysły na zdrowe dania z arbuzem

z serem. Arbuz przekładany np. kawałkami fety to idealna przystawka na przyjęcie. Aby wzbogacić jej smak, użyj octu balsamicznego. Jeśli robisz danie

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Śledziki pod pierzynką

Śledziki pod pierzynką

Śledziki pod pierzynką to proste w przygotowaniu danie. Aby uzyskać optymalny smak potrawy, należy odczekać co najmniej dobę z jej spożyciem. Poszczególne składniki dania muszą się bowiem "przegryźć". Składniki: 8 matiasów, 2...