Faszerowane jajka

Faszerowane jajka mogą posłużyć jako pyszna, lekka przystawka do wykwintnej kolacji. Gdy brakuje pomysłów, co przygotować jako bezmięsną przekąskę, przepis na te jajka z pewnością będzie odpowiadać każdemu.

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Polecane wideo:

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 mała cebulka,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4 małe pieczarki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka.

Przygotowanie:Ostudzone, ugotowane na twardo jajka przekrój na pół i obierz ze skorupki. Cebulę pokrój na drobno, zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj pieczarki i duś pod przykryciem. Dopraw solą, pieprzem i papryką i smaż, aż pieczarki się przyrumienią. Z jajek delikatnie wyjmij żółtka, przełóż do miseczki i ugniataj widelcem. Do żółtek dodaj pieczarki z cebulką i majonez, wymieszaj. Dosyp też natki pietruszki. W razie potrzeby dopraw. Farszem żółtkowo-pieczarkowym nadziewaj białka. Czubek każdego jajka możesz ozdobić kroplą keczupu.

Wartość odżywcza 1 porcji (60 g):
Kalorie 112,55 kcal
Białka 5,08 g
Węglowodany 1,08 g
Tłuszcze 9,49 g
Błonnik 0,39 g


Komentarz:
Wiele osób rezygnuje z jajek ze względu na wirusy salmonelli i omija je szerokim łukiem, bojąc się o swój cholesterol. Jednak jajka mają też wiele atutów, o których należy pamiętać. Przede wszystkim jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w jajach znaleźć możemy również takie substancje, jak witaminy, jony i enzymy. Jak widać, spożywanie jaj ma swoje plusy i minusy – najlepiej znaleźć złoty środek i tak jak w przypadku każdego innego pokarmu, najzwyczajniej w świecie zachować umiar.

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Dania wegetariańskie

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Dania wegetariańskie

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Jakość mrożonej pizzy Po produkty mrożone najczęściej sięgamy w dni, w ciągu których nie mamy ani czasu ani ochoty na gotowanie. I nie ma w tym nic złego, jeśli dzieje się to sporadycznie, a i sam wybór produktu nie jest przypadkowy. Najczęściej wybieranym...

Dania wegetariańskie

Chleb z dyni

Chleb z dyni

Wartość kaloryczna dyni jest dość niska - 100 g świeżej masy to około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża. To bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.

Dania wegetariańskie

Klasyczna sałatka coleslaw

Klasyczna sałatka coleslaw

Sałatka coleslaw to jedna z najbardziej popularnych sałatek na świecie. Klasyczne składniki sprawiają, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Dania wegetariańskie

Szparagowa zupa

Szparagowa zupa

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze.

Dania wegetariańskie

Cebulowa zupa

Cebulowa zupa

Zupa cebulowa to danie dla prawdziwych fanów. Charakterystyczny smak i aromat cebuli, wzbogaconej bulionem i przyprawami sprawiają, że spróbować dania powinien każdy.

Dania wegetariańskie

Korzyści z jedzenia arbuzów

Korzyści z jedzenia arbuzów

Arbuzy mają wiele zalet Arbuz jest popularnym owocem, który szczególnie sprawdza się w letnie upały. Z botanicznego punktu widzenia arbuzy to kuzyni ogórków i dyni - dwóch innych zdrowych produktów. Zdrowsze serce Potas, który zawarty jest w arbuzach...