Dżem z zielonych pomidorów

Być może dżem z zielonych pomidorów brzmi nieco dziwacznie, ale wystarczy tylko spróbować i ma się ochotę na więcej! Poniżej podajemy prosty przepis na ten słodki, warzywny dżem. Warto wypróbować!

Składniki:

Polecane wideo:

  • 1 kg zielonych pomidorów,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • sok z 1/2 limonki.

Przygotowanie:

Dżem z zielonymi pomidorami

Pomidory posiadają duże ilości witamin A i C, a także potasu. Mają przy tym bardzo niską wartość energetyczną. Dlatego pomidory polecane są osobom, które...

Pomidory pokrój w jak najmniejszą kostkę. Wrzuć je na patelnię lub do garnka z grubym dnem. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i limonki, a także troszkę cukru. Gotuj na niewielkim ogniu, a gdy warzywo zmięknie (po około 2 godzinach), a kolor zmieni się na bardziej żółty, dodaj resztę cukru. Następnie gotuj jeszcze kilka minut. Warto wcześniej obrać pomidory ze skóry. Jeśli gotujesz ze skórą, przetrzyj dżem przez sito. Nałóż do słoików, zakręć i postaw do góry dnem. Zostaw, aż ostygną, po czym odwróć i schowaj w chłodne miejsce.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 104,13 kcal
--- ---
Białka 0,67 g
--- ---
Węglowodany 25,26 g
--- ---
Tłuszcze 0,15 g
--- ---
Błonnik 0,9 g
--- ---

Komentarz:

To pospolite, bo dostępne dosłownie wszędzie i praktycznie zawsze, warzywo ma bardzo niepospolite właściwości lecznicze. Jest niezwykle bogatym źródłem witamin A i C, a także mikroelementów, w szczególności potasu. Kolejną zaletą tego warzywa jest niska kaloryczność. Dlatego pomidory polecane są osobom, które podejmują diety odchudzające. W warzywach tych szczególnie istotne są karoten i likopen, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Wspomniany likopen zapobiega nie tylko rozwojowi nowotworów, ale także wielu chorób układu krążenia. Pomidory to idealne składniki na zupy, sosy, sałatki, a także, jak się okazuje, przetwory!

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Przetwory
Przetwory

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelek to ciekawe połączenie - dużo cukru i kwaskowaty smak owoców. Jednak razem dają świetny i naprawdę smaczny efekt. Warto wypróbować.

Przetwory

Śliwkowy dżem

Śliwkowy dżem

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem z żurawiny

Dżem z żurawiny

Owoce żurawiny są także bogatym źródłem witamin C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji wspomagających organizm w walce z grypą i infekcjami.

Przetwory

Dżem śliwkowy

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem żurawinowy

Dżem żurawinowy

Głównymi składnikami tego przepisu na dżem są gruszki i żurawina. Te pierwsze są nam znane już od najdawniejszych czasów. Gruszki przede wszystkim mają wspaniały wpływ na nasz układ trawienny. Pobudzają przemianę materii i zmuszają jelita do pracy. ...

Przetwory

Dżem z jagód

Dżem z jagód

Jagody to bardzo charakterystyczne owoce leśne, które zarazem są nieco kwaskowate, ale też słodkie. Idealnie nadają się do zjedzenia z cukrem, w formie ciasta z jagodami, a także jako główny składnik wszelkich przetworów.

Przetwory

Pomarańczowa marmolada

Pomarańczowa marmolada

Pomarańcza jest owocem o właściwościach silnie kwasotwórczych. Stymuluje trawienie oraz łagodzi wzdęcia. Napar sporządzony z owocu pomarańczy uważa się za środek łagodzący bóle głowy, uspokajający palpitacje serca oraz obniżający gorączkę.

Przetwory

Dżem o smaku kiwi

Dżem o smaku kiwi

Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu.

Przetwory

Dżem z jabłek

Dżem z jabłek

Jabłka to jedne z nielicznych owoców, które królują na naszych stołach przez cały rok. Ten pyszny produkt podajemy w różnych postaciach - jako świeże owoce, jako szarlotkę lub napój jabłkowy. Popularne są także dżemy jabłkowe.

Przetwory

Truskawkowy dżem

Truskawkowy dżem

Truskawka zawiera dużo witaminy C, więcej niż owoce cytrusowe, oraz szereg witamin z grupy B, w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Jest także bogatym źródłem mikro- i makroelementów - wapnia, fosforu, żelaza, potasu i manganu.