Dżem z kiwi

Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu. Kiwi jest świetnym remedium na kaszel i astmę. Im więcej spożywa się kiwi, tym mniej problemów z układem oddechowym.

Składniki:

  • 1 kg owoców kiwi,
  • 2 cytryny,
  • 1 kg cukru żelującego.

Polecane wideo:

Przygotowanie:
Kiwi obierz, pokrój na małe kawałki i rozgnieć widelcem. Cytryny wyszoruj, sparz i na kilka minut włóż do zimnej wody z kostkami lodu. Wyjmij, osusz i pokrój w cienkie plasterki (usuń pestki). Kiwi wrzuć do garnka, zagotuj na małym ogniu, dodaj cukier żelujący i cytryny, po czym gotuj kilka minut. Nałóż dżem z kiwi do słoików.

Wartość odżywcza 1 porcji ( 100 g):
Kalorie 222,03 kcal
Białka 0,46 g
Węglowodany 54,9 g
Tłuszcze 0,25 g
Błonnik 1,09 g

Komentarz:
Kiwi można spożywać wraz ze skórką, która jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Dzięki tym składnikom odżywczym owoce kiwi stanowią skuteczną pomoc w leczeniu przeziębień i grypy, łagodzą stres i poprawiają samopoczucie. Dodatkowo, ten wartościowy owoc zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz miażdżycy. Jego właściwości oczyszczające pomagają w usunięciu toksyn z organizmu i ogrywają istotną rolę w przeciwdziałaniu zaparciom.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Przetwory
Przetwory

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelek to ciekawe połączenie - dużo cukru i kwaskowaty smak owoców. Jednak razem dają świetny i naprawdę smaczny efekt. Warto wypróbować.

Przetwory

Śliwkowy dżem

Śliwkowy dżem

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem z żurawiny

Dżem z żurawiny

Owoce żurawiny są także bogatym źródłem witamin C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji wspomagających organizm w walce z grypą i infekcjami.

Przetwory

Dżem z zielonych pomidorów

Dżem z zielonych pomidorów

. Wspomniany likopen zapobiega nie tylko rozwojowi nowotworów, ale także wielu chorób układu krążenia. Pomidory to idealne składniki na zupy, sosy, sałatki, a także, jak się okazuje, przetwory!

Przetwory

Dżem śliwkowy

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem żurawinowy

Dżem żurawinowy

Głównymi składnikami tego przepisu na dżem są gruszki i żurawina. Te pierwsze są nam znane już od najdawniejszych czasów. Gruszki przede wszystkim mają wspaniały wpływ na nasz układ trawienny. Pobudzają przemianę materii i zmuszają jelita do pracy. Składniki: 2...

Przetwory

Dżem o smaku kiwi

Dżem o smaku kiwi

Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu.

Przetwory

Dżem z jagód

Dżem z jagód

Jagody to bardzo charakterystyczne owoce leśne, które zarazem są nieco kwaskowate, ale też słodkie. Idealnie nadają się do zjedzenia z cukrem, w formie ciasta z jagodami, a także jako główny składnik wszelkich przetworów.

Przetwory

Pomarańczowa marmolada

Pomarańczowa marmolada

Pomarańcza jest owocem o właściwościach silnie kwasotwórczych. Stymuluje trawienie oraz łagodzi wzdęcia. Napar sporządzony z owocu pomarańczy uważa się za środek łagodzący bóle głowy, uspokajający palpitacje serca oraz obniżający gorączkę.

Przetwory

Konfitury z mirabelek

Konfitury z mirabelek

dzięki temu, że są bardzo smaczne i aromatyczne, doskonale nadają się na domowe przetwory - kompoty, soki, dżemy, powidła czy herbatki.