Dżem jagodowy

Jagody to bardzo charakterystyczne owoce leśne, które zarazem są nieco kwaskowate, ale też słodkie. Idealnie nadają się do zjedzenia z cukrem, w formie ciasta z jagodami, a także jako główny składnik wszelkich przetworów. Poniżej przepis na dżem z jagód.

Składniki:

  • 70 dag jagód,
  • 30 dag czerwonych porzeczek,
  • cukier żelujący w proporcji 3:1,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

Jagody przebierz, umyj. Porzeczki umyj, usuń szypułki. Owoce przełóż do garnka, dodaj cukier żelujący i cukier waniliowy. Wymieszaj i gotuj minutę. Zbierz pianę. Dżem nałóż do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij. Słoiki postaw do góry dnem. Po wystygnięciu odwróć i schowaj w chłodne, zaciemnione miejsce.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 229,82 kcal
Białka 0,44 g
Węglowodany 56,55 g
Tłuszcze 0,23 g
Błonnik 2,26 g

Jagody są bardzo wartościowymi owocami, zawierają wiele witamin (A, C, B1, B2, B6 i PP), mikroelementów (cynk, fosfor, selen, wapń, siarkę, miedź i żelazo) oraz kwasy owocowe.

To doskonałe źródło błonnika oraz zbawiennych dla zdrowia przeciwutleniaczy, które zapobiegają chorobom nowotworowym.

Owoce jagód mają wspaniały wpływa na układ trawienny i układ krwionośny – wspomagają produkcję krwinek czerwonych, wzmacniają naczynia krwionośne i usprawniają krążenie. Ponadto, pomagają zredukować poziom złego cholesterolu oraz rozjaśniają wzrok.

Przy tych wszystkich zaletach zdrowotnych owoce te są na dodatek smaczne. Doskonale nadają się do nadziewania pierogów czy bułeczek drożdżowych. Surowe, pięknie wyglądają w sałatkach owocowych, na naleśnikach oraz są doskonałe w formie przetworów.

Porzeczki również wykazują wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Dzięki zawartości witaminy C wzmacniają odporność organizmu. Potas z kolei pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego.

Czerwone owoce to również źródło witaminy PP, która jest wykorzystywana w celu obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL we krwi. To sprawia, że można je włączyć do diety zmniejszającej ryzyko rozwoju miażdżycy. Są bogate w pektyny, które pomagają pozbyć się problemów żołądkowo - jelitowych. Jedz je jak najczęściej jeśli cierpisz na zaparcia.

Zarówno jagody, jak i porzeczki są bogate w antyoksydanty chroniące komórki organizmu przed wolnymi rodnikami. To owoce, które opóźniają procesy starzenia się skóry i zapewniają jej zdrowy wygląd.

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Przetwory
Przetwory

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelek to ciekawe połączenie - dużo cukru i kwaskowaty smak owoców. Jednak razem dają świetny i naprawdę smaczny efekt. Warto wypróbować.

Przetwory

Śliwkowy dżem

Śliwkowy dżem

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem z żurawiny

Dżem z żurawiny

Owoce żurawiny są także bogatym źródłem witamin C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji wspomagających organizm w walce z grypą i infekcjami.

Przetwory

Dżem z zielonych pomidorów

Dżem z zielonych pomidorów

. Wspomniany likopen zapobiega nie tylko rozwojowi nowotworów, ale także wielu chorób układu krążenia. Pomidory to idealne składniki na zupy, sosy, sałatki, a także, jak się okazuje, przetwory!

Przetwory

Dżem śliwkowy

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem żurawinowy

Dżem żurawinowy

Głównymi składnikami tego przepisu na dżem są gruszki i żurawina. Te pierwsze są nam znane już od najdawniejszych czasów. Gruszki przede wszystkim mają wspaniały wpływ na nasz układ trawienny. Pobudzają przemianę materii i zmuszają jelita do pracy. Składniki: 2...

Przetwory

Dżem o smaku kiwi

Dżem o smaku kiwi

Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu.

Przetwory

Dżem z jagód

Dżem z jagód

Jagody to bardzo charakterystyczne owoce leśne, które zarazem są nieco kwaskowate, ale też słodkie. Idealnie nadają się do zjedzenia z cukrem, w formie ciasta z jagodami, a także jako główny składnik wszelkich przetworów.

Przetwory

Pomarańczowa marmolada

Pomarańczowa marmolada

Pomarańcza jest owocem o właściwościach silnie kwasotwórczych. Stymuluje trawienie oraz łagodzi wzdęcia. Napar sporządzony z owocu pomarańczy uważa się za środek łagodzący bóle głowy, uspokajający palpitacje serca oraz obniżający gorączkę.

Przetwory

Dżem z kiwi

Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu. Kiwi jest świetnym remedium na kaszel i astmę. Im więcej spożywa się kiwi, tym mniej problemów z układem oddechowym. Składniki: 1...