Dżem jabłkowy

Jabłka to jedne z nielicznych owoców, które królują na naszych stołach przez cały rok. Ten pyszny produkt podajemy w różnych postaciach – jako świeże owoce, jako szarlotkę lub napój jabłkowy. Popularne są także dżemy jabłkowe.

Składniki:

  • 3 kg jabłek,
  • 1,5 kg cukru,
  • goździki,
  • cynamon,
  • skórka z cytryny.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i włóż do dużego garnka. Podlej odrobiną wody i gotuj na małym płomieniu do tego momentu, kiedy jabłka się rozgotują. Następnie dodaj cukier, dobrze wymieszaj i podsmażaj, często mieszając. Dodaj goździki, cynamon i skórkę z cytryny. Kiedy dżem zrobi się gesty, przełóż do umytych i wysuszonych słoiczków, zakręć je natychmiast i odstaw na 24 godziny. Po tym czasie wynieś w chłodne miejsce.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 166,29 kcal
Białka 0,26 g
Węglowodany 41,22 g
Tłuszcze 0,26 g
Błonnik 1,32 g


Komentarz:

Pyszny dżem jabłkowy jest wartościowy nie tylko dzięki walorom smakowym. Jabłka nie dość, że są dostępne przez cały rok, to jeszcze zawierają wiele ważnych składników odżywczych. Owoce te są bogatym źródłem kwasów owocowych, witamin A, C, B1, B2 i E. Jabłka mają zbawienny wpływ na metabolizm, nie zawierają wielu kalorii, za to posiadają błonnik, przez co stały się ważnym elementem diet odchudzających. Dzięki błonnikowi pęczniejącemu w żołądku, można w łatwy sposób zaspokoić wilczy apetyt. Wzmacniają system immunologiczny. Zawierają potas i krzem. A to tylko wierzchołek góry, jaką może dostarczyć naszemu organizmowi owoc jabłoni.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Przetwory
Przetwory

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelki

Konfitury z mirabelek to ciekawe połączenie - dużo cukru i kwaskowaty smak owoców. Jednak razem dają świetny i naprawdę smaczny efekt. Warto wypróbować.

Przetwory

Śliwkowy dżem

Śliwkowy dżem

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem z żurawiny

Dżem z żurawiny

Owoce żurawiny są także bogatym źródłem witamin C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji wspomagających organizm w walce z grypą i infekcjami.

Przetwory

Dżem z zielonych pomidorów

Dżem z zielonych pomidorów

. Wspomniany likopen zapobiega nie tylko rozwojowi nowotworów, ale także wielu chorób układu krążenia. Pomidory to idealne składniki na zupy, sosy, sałatki, a także, jak się okazuje, przetwory!

Przetwory

Dżem śliwkowy

Śliwka wyróżnia się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, które znajdziemy nie tylko w świeżych, ale i suszonych owocach. Owoc ten zawiera bowiem pokaźną liczbę różnorodnych składników, które dbają o nasze zdrowie i urodę, na przykład witaminy A,...

Przetwory

Dżem żurawinowy

Dżem żurawinowy

Głównymi składnikami tego przepisu na dżem są gruszki i żurawina. Te pierwsze są nam znane już od najdawniejszych czasów. Gruszki przede wszystkim mają wspaniały wpływ na nasz układ trawienny. Pobudzają przemianę materii i zmuszają jelita do pracy. Składniki: 2...

Przetwory

Dżem o smaku kiwi

Dżem o smaku kiwi

Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu.

Przetwory

Dżem z jagód

Dżem z jagód

Jagody to bardzo charakterystyczne owoce leśne, które zarazem są nieco kwaskowate, ale też słodkie. Idealnie nadają się do zjedzenia z cukrem, w formie ciasta z jagodami, a także jako główny składnik wszelkich przetworów.

Przetwory

Pomarańczowa marmolada

Pomarańczowa marmolada

Pomarańcza jest owocem o właściwościach silnie kwasotwórczych. Stymuluje trawienie oraz łagodzi wzdęcia. Napar sporządzony z owocu pomarańczy uważa się za środek łagodzący bóle głowy, uspokajający palpitacje serca oraz obniżający gorączkę.

Przetwory

Dżem z kiwi

Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu. Kiwi jest świetnym remedium na kaszel i astmę. Im więcej spożywa się kiwi, tym mniej problemów z układem oddechowym. Składniki: 1...