Dip ze szpinakiem

Mimo że często stronimy od szpinaku, warto wprowadzić go do naszego codziennego menu. Jest to jedno z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zaniku mięśni, bardzo dobrze wpływa na trawienie, poleca się go także jako środek pomagający w leczeniu zaparć i nadciśnienia.

Składniki:

Polecane wideo:

  • puszka karczochów,
  • paczka mrożonego szpinaku,
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku,
  • serek kremowy naturalny,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • 1 szklanka gęstej śmietany,
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego,
  • 3/4 szklanki parmezanu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Dip szpinakowy

Szpinak to jedno z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zaniku mięśni, bardzo dobrze wpływa na t...

Rozmroź szpinak i odsącz wodę. Następnie ugotuj w osolonej wodzie karczochy, odcedź i posiekaj na drobno. Czosnek także posiekaj. W misce wymieszaj serek, majonez, śmietanę, parmezan i starty ser, a następnie dopraw solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym połóż szpinak, karczochy, czosnek i polej je kremową zalewą. Rozgrzej piekarnik do maksimum. Włóż naczynie i piecz przez 15 minut, aż wszystkie składniki się rozpadną. Wyjmij, wymieszaj, przestudź. Szpinakowy dip podawaj na ciepło.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 196,72 kcal
--- ---
Białka 8,83 g
--- ---
Węglowodany 3,11 g
--- ---
Tłuszcze 16,74 g
--- ---
Błonnik 1,3 g
--- ---

Komentarz:

Szpinak jest produktem niskokalorycznym – w 100 gramach tej rośliny znajduje się ok. 20-32 kcal. Dodatkowo, zbudowany jest w znacznej części z wody. Szpinak zawiera duże ilości minerałów – magnezu, wapnia, potasu i żelaza, jest bogaty w kwas foliowy oraz w witaminy A i C.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Pasty i dipy
Pasty i dipy

Pasta z chili

Pasta z chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności...

Pasty i dipy

Dip orzechowy

Dip orzechowy

Dzięki dużej zawartości białka orzeszki pinii wspomagają przemianę materii i są źródłem energii. Piniole zawierają też dużo magnezu - działającego antystresowo i niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni.

Pasty i dipy

Pasta z kurczakiem

Pasta z kurczakiem

Danie z makaronem i kurczakiem w sosie ze skórką cytrynową jest świetnym pomysłem na obiad lub elegancką kolację.

Pasty i dipy

Dip szpinakowy

Dip szpinakowy

Szpinak to jedno z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zaniku mięśni, bardzo dobrze wpływa na trawienie.

Pasty i dipy

Pasta awokado

Pasta awokado

Dip z awokado to produkt wywodzący się z Meksyku. Tam nazywany jest guacamole. Jest kremowy i oleisty zarazem, a Meksykanie dodają go niemal do wszystkiego.

Pasty i dipy

Pasta z czosnku

Pasta z czosnku

Pasta czosnkowa jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju potraw. Jest świetna zarówno w formie przystawki i dodatku do grzanek, jak i w ramach dania głównego jako dodatek do mięsa lub zapiekanki. Pasuje także idealnie do pizzy czy dań z makaronem.

Pasty i dipy

Makaron z brokułami

Makaron z brokułami

Brokuł zwyczajny, główny składnik pasty, często nazywany jest zielonym kalafiorem. Jednak brokuł jest bogatszy od kalafiora w składniki pokarmowe, a

Pasty i dipy

Makaronowa sałatka

Makaronowa sałatka

Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę.

Pasty i dipy

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Pasta z krewetkami jest dobrym pomysłem na przystawkę lub przekąskę także ze względu na wartości odżywcze, jakie dostarcza pod postacią krewetek. Ich mięso jest bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawiera selen, miedź, potas, magnez i fosfor.

Pasty i dipy

Dip z sezamem

Dip z sezamem

Dip sezamowy, którego przepis podajemy poniżej, jest ciekawym dodatkiem wykorzystywanym w kuchniach orientalnych niemal do wszystkiego, a szczególnie do mięs.