Dip z awokado

Dip z awokado to produkt wywodzący się z Meksyku. Tam nazywany jest guacamole. Jest kremowy i oleisty zarazem, a Meksykanie dodają go niemal do wszystkiego. Poniżej przepis na guacamole.

Pasta awokado

Dip z awokado to produkt wywodzący się z Meksyku. Tam nazywany jest guacamole. Jest kremowy i oleisty zarazem, a Meksykanie dodają go niemal do wszyst...

Polecane wideo:

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado,
  • sok z 1 limonki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 czerwona papryczka chili,
  • 1 pomidor,
  • sól do smaku,
  • świeża kolendra.

Przygotowanie:
Awokado z sokiem z limonki, czosnkiem i solą zmiksuj razem na gładką masę. Dodaj cebulę, papryczkę chili, pomidor i kolendrę i wszystko razem wymieszaj. Guacamole po jakimś czasie ciemnieje i nabiera ciemnozielonego koloru. Podawaj z mięsem, owocami morza, makaronem lub grzankami.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 103,47 kcal
Białka 1,71 g
Węglowodany 7,31 g
Tłuszcze 8,6 g
Błonnik 2,47 g

Komentarz:
Nazwą guacamole określamy rodzaj meksykańskiego sosu, którego głównym składnikiem jest awokado. Mimo że wydaje się, że awokado to tylko tłusty owoc bez charakterystycznego smaku, to jednak zawiera wiele ważnych składników odżywczych. Poza tym, dzięki luteinie i zeaksantynie doskonale wpływa na wzrok. Spożywanie awokado może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia schorzeń oczu, rozwijających się wraz z wiekiem, np. zaćmy, czy zwyrodnienia plamki żółtej.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Pasty i dipy
Pasty i dipy

Pasta z kurczakiem

Pasta z kurczakiem

Danie z makaronem i kurczakiem w sosie ze skórką cytrynową jest świetnym pomysłem na obiad lub elegancką kolację.

Pasty i dipy

Pasta z chili

Pasta z chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności...

Pasty i dipy

Dip orzechowy

Dip orzechowy

Dzięki dużej zawartości białka orzeszki pinii wspomagają przemianę materii i są źródłem energii. Piniole zawierają też dużo magnezu - działającego antystresowo i niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni.

Pasty i dipy

Kremowy dip

Orzeszki pinii to nic innego jak nasiona iglastej, śródziemnomorskiej sosny o specyficznym, leśnym aromacie, który szczególnie wyczuwalny jest po rozgryzieniu. Po obraniu nasion z łusek, mogą być spożywane na surowo, lecz można je również dodać do wielu...

Pasty i dipy

Pasta z krewetkami

Wydaje się, że ciekawym elementem tego przepisu jest dodany do warzyw i krewetek twaróg. To dobre, zdrowe połączenie. Danie jest charakterystyczne także dla kuchni francuskiej, która zresztą uwielbia owoce morza. Składniki: 1...

Pasty i dipy

Pasta z zielonego chili

Pasta z zielonego chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności...

Pasty i dipy

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Pasta z krewetkami jest dobrym pomysłem na przystawkę lub przekąskę także ze względu na wartości odżywcze, jakie dostarcza pod postacią krewetek. Ich mięso jest bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawiera selen, miedź, potas, magnez i fosfor.

Pasty i dipy

Makaronowa sałatka

Makaronowa sałatka

Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę.

Pasty i dipy

Dip z sezamem

Dip z sezamem

Dip sezamowy, którego przepis podajemy poniżej, jest ciekawym dodatkiem wykorzystywanym w kuchniach orientalnych niemal do wszystkiego, a szczególnie do mięs.

Pasty i dipy

Pasta sałatkowa

Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę. W tej potrawie warto podkreślić wartościowość zielonych oliwek, które razem z makaronem tworzą bazę sałatki. Składniki: 200...