Dip sezamowy

Dip sezamowy, którego przepis podajemy poniżej, jest ciekawym dodatkiem wykorzystywanym w kuchniach orientalnych niemal do wszystkiego, a szczególnie do mięs. Gorąco polecamy, warto spróbować.

Składniki:

  • 5 łyżek ziaren sezamu,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki wytrawnego sherry,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka octu winnego.

Polecane wideo:

Przygotowanie:
Sezam upraż na suchej patelni, a następnie zmiel. Przełóż zmielony sezam do miseczki i połącz z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Podawaj najlepiej z mięsem lub warzywami z patelni.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 410,18 kcal
Białka 11,01 g
Węglowodany 9,59 g
Tłuszcze 39,18 g
Błonnik 3,64 g

Komentarz:
Sezam zawiera wiele cennych wartości odżywczych, takich jak choćby witaminy z grupy B, witamina A i E, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz lecytyna, która znana jest z właściwości usprawniających pracę mózgu. To także bogate źródło minerałów – wapnia, cynku, fosforu, magnezu, żelaza i potasu. Niezwykle istotnym składnikiem ziaren sezamutłuszcze omega-3, które nasz organizm przyswaja z łatwością i które są jednymi z najzdrowszych odmian tłuszczu.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Pasty i dipy
Pasty i dipy

Pasta z kurczakiem

Pasta z kurczakiem

Danie z makaronem i kurczakiem w sosie ze skórką cytrynową jest świetnym pomysłem na obiad lub elegancką kolację.

Pasty i dipy

Pasta z chili

Pasta z chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności...

Pasty i dipy

Dip orzechowy

Dip orzechowy

Dzięki dużej zawartości białka orzeszki pinii wspomagają przemianę materii i są źródłem energii. Piniole zawierają też dużo magnezu - działającego antystresowo i niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni.

Pasty i dipy

Kremowy dip

Orzeszki pinii to nic innego jak nasiona iglastej, śródziemnomorskiej sosny o specyficznym, leśnym aromacie, który szczególnie wyczuwalny jest po rozgryzieniu. Po obraniu nasion z łusek, mogą być spożywane na surowo, lecz można je również dodać do wielu...

Pasty i dipy

Pasta z krewetkami

Wydaje się, że ciekawym elementem tego przepisu jest dodany do warzyw i krewetek twaróg. To dobre, zdrowe połączenie. Danie jest charakterystyczne także dla kuchni francuskiej, która zresztą uwielbia owoce morza. Składniki: 1...

Pasty i dipy

Pasta z zielonego chili

Pasta z zielonego chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności...

Pasty i dipy

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Pasta z krewetkami jest dobrym pomysłem na przystawkę lub przekąskę także ze względu na wartości odżywcze, jakie dostarcza pod postacią krewetek. Ich mięso jest bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawiera selen, miedź, potas, magnez i fosfor.

Pasty i dipy

Makaronowa sałatka

Makaronowa sałatka

Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę.

Pasty i dipy

Dip z sezamem

Dip z sezamem

Dip sezamowy, którego przepis podajemy poniżej, jest ciekawym dodatkiem wykorzystywanym w kuchniach orientalnych niemal do wszystkiego, a szczególnie do mięs.

Pasty i dipy

Pasta sałatkowa

Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę. W tej potrawie warto podkreślić wartościowość zielonych oliwek, które razem z makaronem tworzą bazę sałatki. Składniki: 200...