Dieta w zaparciach

Dieta w zaparciach powinna bazować na błonniku, który ułatwia trawienie i usprawnia przesuwanie się treści pokarmowej w jelitach. Zaparcia w ciąży to powszechny problem przyszłych mam. Zaparcia dotyczą aż 8 na 10 kobiet ciężarnych. Przyczyną zaparć w ciąży są zmiany hormonalne zachodzące w organizmie kobiety, skutkujące spowolnieniem pracy układu pokarmowego. W późnych miesiącach ciąży za zaparcia może również odpowiadać powiększająca się macica oraz stosowanie suplementów żelaza. Jak się odżywiać, aby zniwelować problemy z wypróżnianiem się?

Polecane wideo:

Jabłka źródłem błonnika

Dieta w zaparciach powinna bazować na błonniku, który ułatwia trawienie i usprawnia przesuwanie się treści pokarmowej w jelitach. Zaparcia w ciąży to powszechny...

1. Błonnik na zaparcia

W czasie ciąży przyszła mama powinna stronić od farmakologicznego leczenia różnych dolegliwości ciążowych. Lekarze w przypadku problemów ciężarnej z zaparciami nie wdrażają terapii lekowej, lecz zalecają zmianę diety. Dieta przy zaparciach powinna być bogatoresztkowa, tzn. powinna bazować na zwiększonym spożyciu błonnika. Przyjmowanie błonnika wraz z laktulozą pozwala kobietom w ciąży cierpiącym na zaparcia stolca zwiększyć liczbę wypróżnień. Wypróżnianie się staje się łatwiejsze, mniej bolesne, znikają bóle brzucha, wzdęcia, obłożony język i problemy z hemoroidami. Ponadto, spożywanie błonnika w ciąży pomaga ciężarnym z cukrzycą ciążową lub otyłością, ponieważ stabilizuje poziom glukozy we krwi i ułatwia utrzymywanie prawidłowej masy ciała. Błonnik pokarmowy zawarty jest przede wszystkim w produktach pełnoziarnistych, takich jak chleb z pełnego ziarna, płatki zbożowe, muesli, nasiona roślin, migdały, orzechy itp.

2. Działanie zdrowotne błonnika

Badania kliniczne dowodzą, że błonnik pokarmowy wpływa na redukcję masy ciała i pomaga w problemach z nadwagą bądź otyłością. Dzięki spożywaniu produktów pełnoziarnistych można nie tylko zniwelować problemy trawienne i kłopoty z wypróżnianiem się, ale również znacząco zmniejszyć tkankę tłuszczową. Przy regularnym spożyciu błonnika, utrata wagi wynosi średnio 0,5 kg tygodniowo. Ponadto, dodatkowym efektem jest spadek poziomu „złego” cholesterolu, przyczyniającego się do nadciśnienia tętniczego i chorób układu krwionośnego.

Jakie jeszcze zalety ma spożywanie błonnika w ciąży? Błonnik:

  • pochłania wodę, co pozwala na zwiększenie objętości pokarmu,
  • przyspiesza transport treści pokarmowej przez jelita i nadaje odpowiednią konsystencję stolca,
  • zapewnia bezbolesne wypróżnianie się i daje uczucie sytości,
  • pomaga redukować masę ciała,
  • redukuje przyswajanie do krwi glukozy, cholesterolu i soli kwasów żółciowych,
  • zapobiega niedoborowi makro- i mikroelementów,
  • nie powoduje skutków ubocznych, takich jak wzdęcia czy gazy.

Poza błonnikiem, na zaparcia w ciąży pomaga jedzenie posiłków rozwodnionych, np. zup, lekkich sosów, picie kompotów bądź soków. Naturalnym źródłem błonnika są również świeże warzywa i owoce. Z owoców najlepiej sięgać po gruszki, jabłka, morele, figi, maliny, porzeczki, ponieważ zawierają duże ilości błonnika i pektyn. Z warzyw dobre są brokuły, pomidory, ogórki, sałata. Należy jednak stronić od gotowanej marchewki, ponieważ ma właściwości zaciskające, a także od warzyw wzdymających, takich jak: kapusta, brukselka, fasola, bób, groch, kalafior.

Joanna Krocz, 10 miesięcy temu

Błonnik

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Ibuprom

~Baforciti • ostatni post 3 dni temu

1

Pomocy ...

kocsar • ostatni post 5 dni temu

12
Artykuły Błonnik
Kuchnia

Jabłka źródłem błonnika

Jabłka źródłem błonnika

Dieta w zaparciach powinna bazować na błonniku, który ułatwia trawienie i usprawnia przesuwanie się treści pokarmowej w jelitach. Zaparcia w ciąży to powszechny problem przyszłych mam.

Ważny temat - Jesienne infekcje - jak pomóc dziecku przy zatruciach pokarmowych?

Dieta dla dzieci z zaparciami

fizjologiczne w takich warunkach. Wstrzymywanie kupy prowadzi nieuchronnie do zaparć. Dieta w zaparciach u dziecka Przy problemach z zaparciami dziecko powinno (...) Dieta dla dzieci z zaparciami powinna...

Superpokarmy

Rodzynki - właściwości

Rodzynki - właściwości

przy zaparciach, ale zapobiega także powstawaniu biegunki. To dzięki dwóm rodzajom błonnika - rozpuszczalnemu i nierozpuszczalnemu w wodzie. Jeśli chodzi

Kuchnia

Kiwi - smaczny, cenny i zdrowy owoc

Kiwi - smaczny, cenny i zdrowy owoc

to także doskonałe źródło luteiny. Substancja ta chroni przez rozwojem zaćmy i zwyrodnieniem plamki żółtej. Kiwi pomaga także w zaparciach - to dzięki

Superpokarmy

Najlepsze superfoods dla dzieci

Najlepsze superfoods dla dzieci

foliowego, żelaza, magnezu, witaminy E oraz B17. Pomagają dzieciom przy zaparciach, kaszlu, zgadze, chronią przed przeziębieniem i chorobami górnych (...) oraz te z grupy B, a także wapń, żelazo, potas, magnez oraz fosfor. Spożywanie...

Zaparcia w ciąży

Produkty bogate w błonnik

Produkty bogate w błonnik

są resztki pokarmu, ponadto pomaga on w zaparciach, przy biegunkach, a dodatkowo zmniejsza wydzielanie insuliny, a poza tym, co często jest dla kobiet ważne (...) po produkty bogate w błonnik. Produkty zawierające dużą...