Dieta w 1 trymestrze ciąży

Pierwszy trymestr ciąży jest dla dziecka najważniejszy. To wtedy zaczyna rozwijać się jego ciało i mózg. Dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie matki od samego początku.

Polecane wideo:

1. Dieta w pierwszym trymestrze ciąży

W I trymestrze dziecko potrzebuje najbardziej:

  • pełnowartościowego białka, a raczej zawartych w nim aminokwasów,
  • tłuszczów – głównie nienasyconych omega-3,
  • kwasu foliowego oraz witamin z grupy B – są one konieczne do prawidłowego rozwoju komórek nerwowych,
  • cukrów – stanowią źródło energii,
  • witaminy D – bierze ona udział w budowie kości i zębów; pomaga także rozprowadzać tlen,
  • witaminy E – chroni ona m.in. przed poronieniem.
Zdrowa dieta w czasie ciąży

Prawidłowe odżywianie w czasie ciąży odgrywa ważną rolę w prawidłowym rozwoju płodu. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna dostarczać wszystkie składniki...

Czy w ciąży należy jeść za dwoje?

Wbrew powszechnemu przekonaniu, w ciąży nie należy jeść "za dwoje". Zdecydowanie należy postawić na jakość spożywanego pokarmu, a tym samym jeść "dla dwojga". Zapotrzebowanie...

2. Nudności w ciąży

Niestety wiele kobiet odczuwa w tym okresie nudności i wymioty, które utrudniają prowadzenie zdrowej diety. Zaleca się wtedy przyjmowanie często małych i lekkich posiłków. Zwykle organizm dobrze toleruje potrawy, które nie są wyraźne w smaku, np. jogurty, płatki, owoce. Chociaż zdarza się i tak, że kobietom pomaga ostre jedzenie. Jeśli pojawiają się nudności, jeszcze przed wstaniem z łóżka, można zjeść słone krakersy lub ciasteczka imbirowe. Nie ma tutaj jednej reguły, trzeba słuchać organizmu.

Należy także pamiętać o ciągłym przyjmowaniu płynów, szczególnie, gdy dochodzi do wymiotów. Istnieje wtedy niebezpieczeństwo odwodnienia, które może być groźne dla dziecka. Lekarz w takim wypadku może przepisać specjalne środki łagodzące dolegliwości.

3. Dieta przed ciążą

Jeszcze przed zajściem w ciążę warto, aby kobieta wyeliminowała ze swojego jadłospisu niezdrowe jedzenie (wysoce kaloryczne, o niskiej wartości odżywczej), produkty wysoko przetworzone, tłuszcze trans i cukier.

Powinna jeść za to zielone warzywa liściaste, w których znajduje się kwas foliowy (do 20. tygodnia ciąży powinno się go suplementowa w pastylkach) oraz witamina E. Udowodniono, że kwas foliowy chroni przed wadą cewy nerwowej, do której dochodzi, gdy tkanki wokół kręgosłupa dziecka formują się w niewłaściwy sposób. Zaleca się też duże ilości białka, które może być pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Witaminy D, jodu i kwasów tłuszczowych dostarczą tłuste ryby. Do woli kobieta może jeść różne owoce i warzywa, które są cennym źródłem witamin i składników mineralnych, np. fosforu, selenu, magnezu, fluoru i miedzi.

Lepiej, żeby ciężarna nie spożywała surowego mięsa i surowych ryb – mogą być one źródłem zakażenia toksoplazmozą. Unikać powinna też serów pleśniowych – mogą znajdować się w nich zarazki listeriozy, a także niedogotowanych jajek i niedopieczonego drobiu ze względu na ryzyko skażenia ich salmonellozą. Choroby te są groźne szczególnie na początku ciąży.

Ciężarna musi zrezygnować z alkoholu. Substancja przenika łożyska i dociera do dziecka. Może powodować płodowy zespół alkoholowy, który skutkuje wieloma zaburzeniami w rozwoju dziecka. Należy także ograniczyć kawę. Jej nadmiar może doprowadzić do poronienia albo przedwczesnego porodu.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie: miseczka mieszanki płatków owsianych z orzechowo-owocowym muesli zalanych mlekiem, szklanka soku ze świeżych owoców.

Drugie śniadanie: kromka ciemnego pieczywa z masłem i pastą twarogową ze świeżymi warzywami.

Obiad: czysty barszcz czerwony, ryż z lekko podduszonymi warzywami i kurczakiem, surówka z białej kapusty, kompot z suszonych śliwek.

Podwieczorek: jogurt naturalny z owocami, sucharek.

Kolacja: kromka chrupkiego pieczywa z plasterkiem żółtego sera i sałatą, papryką lub pomidorem i natką pietruszki.

Małgorzata Kamińska, ponad rok temu

Bibliografia

  • Bień A. Opieka nad kobietą ciężarną, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN 978-83-200-3649-7
  • Piwowar A. (red.), Mikroskładniki odżywcze, MedPharm, Wrocław 2010, ISBN 978-83-60466-82-7
  • Cichocka A., Szostak-Węgierek D., Żywienie kobiet w ciąży, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005, ISBN 83-200-3131-1
  • Datta S. Metody łagodzenia bólu podczas porodu, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008, ISBN 978-83-200-3833-0

Dieta w ciąży

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Ibuprom

~Baforciti • ostatni post 2 dni temu

1

Pomocy ...

kocsar • ostatni post 5 dni temu

12
Artykuły Dieta w ciąży
Dieta w ciąży

Jak uzupełnić braki kwasów omega-3?

Jak uzupełnić braki kwasów omega-3?

Orzechy włoskie - doskonałe źródło kwasów omega-3 Do porannego jogurtu lub musli warto dodać garść włoskich orzechów. Zawierają tzw. kwas alfa-linolenowy ALA - jeden z trzech rodzajów kwasów omega-3, który najczęściej można znaleźć w produktach pochodzenia...

Dieta w ciąży

Sekrety zdrowego odżywiania

Sekrety zdrowego odżywiania

Co zrobić, aby zacząć zdrowo się odżywiać? Zdrowe odżywianie jest modne i promowane przez wiele gwiazd światowego formatu. Co zrobić, aby rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywianiem? Oto rady dla ciebie!Zrezygnuj z produktów wysokokalorycznych Większość...

Dieta w ciąży

Napoje dla kobiety w ciąży

Napoje dla kobiety w ciąży

Napoje podczas ciąży Podczas ciąży należy uważać nie tylko na to, co się je, ale również na to, co się pije. Drinki są oczywiście zakazane (...) ciąży. Pij przynajmniej 2,5 do 3 litrów wody dziennie,...

Dieta w ciąży

Jesteś w ciąży? Jedz truskawki!

Jesteś w ciąży? Jedz truskawki!

W obliczu sezonu Sezon na truskawki zbliża się wielkimi krokami. Te małe, czerwone i słodkie owoce, wzbudzają czasami wśród kobiet w ciąży strach (...) . Truskawki w ciąży - jak większość owoców - są wskazane. Dlaczego...

Dieta w ciąży

Czego unikać w ciąży?

Czego unikać w ciąży? W diecie kobiety ciężarnej istnieją niejakie ograniczenia. Aby zadbać o zdrowie dziecka i jego prawidłowy rozwój, należy (...) zrezygnować z picia alkoholu i napojów zawierających kofeinę. Kobieta w ciąży...

Dieta w ciąży

8 produktów bogatych w magnez

8 produktów bogatych w magnez

Mała rzecz, ogromny wpływ Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, jak ważny jest magnez dla naszego zdrowia. Jest istotny ze względu na każdą funkcję i tkankę ciała, wspomaga zdrowie układu odpornościowego, zapobiega stanom zapalnym związanym z niektórymi...

Dieta w ciąży

9 rodzajów sera, które możesz bezpiecznie jeść w ciąży

9 rodzajów sera, które możesz bezpiecznie jeść w ciąży

świecie. Cheddar jest bardzo aromatyczny i ma charakterystyczny, lekko kwaśny i orzechowy smak. Bez obaw możesz po niego sięgnąć nawet w ciąży (...) owczego i koziego. Grecki ser jest źródłem witaminy B12, która w czasie ciąży...

Dieta w ciąży

Co należy jeść w ciąży? 3 trymestr ciąży

potrzeby żywieniowe organizmu i pozwoli wyeliminować dyskomfort. Spis treści Dieta w III trymestrze ciąży Podczas ostatnich (...) smaków i sodu, a także herbaty i kawy. Dolegliwości...

Dieta w ciąży

Zmiany nawyków żywieniowych w ciąży

Zdrowa dieta w ciąży jest bardzo ważna. Podczas trwania ciąży kobieta potrzebuje dziennie dodatkowo 300 kalorii, szczególnie w późniejszym okresie (...) jest bardzo istotna jeszcze przed ciążą...