Dieta kobiety w ciąży

Ciąża to najlepszy moment, by przejść na zdrowy sposób odżywiania się. Spożywanie różnorodnych i wartościowych produktów zapewni dziecku optymalny start, jednocześnie przynosząc korzyści przyszłej mamie. Należy pamiętać o tym, że nie czas na wprowadzanie radykalnych zmian. Niewskazane jest przechodzenie z diety mięsnej na wegetarianizm, i odwrotnie. Wystarczą drobne korekty w przyzwyczajeniach żywieniowych, aby dziecko otrzymało najlepsze składniki odżywcze. Dieta kobiet w ciąży powinna być urozmaicona i zrównoważona w celu zapewnienia energii i odpowiedniej ilości kalorii.

Polecane wideo:

Prawidłowa dieta w ciąży

Eksperci w dziedzinie żywienia i dietetycy dzielą żywność na pięć grup:

  • Węglowodany złożone.
  • Owoce i warzywa.
  • Nabiał.
  • Mięso (w tym drób i ryby).
  • Oleje, tłuszcze i cukier.

Najważniejszą rolę w piramidzie żywienia kobiety ciężarnej stanowią węglowodany złożone. Pieczywo, płatki zbożowe, makarony, ryż oraz ziemniaki powinny stanowić około 1/3 wszystkiego, co zjadasz. Najlepszy będzie naturalny ryż, razowy chleb i makaron. Zawierają, bowiem witaminy z grupy B, E, 20% białka i błonnik.

Ważnym elementem diety są warzywa i owoce. Dostarczają wodę, błonnik, witaminy i minerały.

  • Owoce cytrusowe, truskawki, kiwi – witamina C.
  • Owoce żółte, czyli mango, brzoskwinie, morele to źródło beta-karotenu.
  • Pomarańcze, mandarynki, jeżyny, maliny i banany, zawierają kwas foliowy.
  • Suszone owoce to źródło żelaza.
  • Warzywa zielone typu brokuły, brukselka czy szpinak to źródło kwasu foliowego, witaminy C, beta-karotenu i żelaza.
  • Warzywa o jadalnych korzeniach – marchew, rzepa są źródłem witaminy B1.
  • Nasiona roślin strączkowych i soczewica zawierają białko, błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały.
  • Soki owocowe i warzywne to źródło wody, witamin i minerałów.

Mleko, jogurty, sery zawierają wapń, który jest jednym z najważniejszych minerałów w okresie ciąży. Wspomaga on rozwój układu kostnego i chroni kościec matki.
Mięso, jaja, nasiona roślin strączkowych czy orzechy obfitują w białko, które posłuży do budowy komórek, tkanek i narządów dziecka. Są również źródłem witamin z grupy B, żelaza i cynku.
Produkty z grupy cukrów, tłuszczów i olejów są wysokokaloryczne i ubogie w składniki odżywcze. Należy ograniczyć ich spożycie do poziomu 30% konsumowanych kalorii.

Czego nie jeść w ciąży?

Podczas ciąży kobieta jest podatna na infekcje pokarmowe, zagrażające dziecku. Toksyny bakteryjne są w stanie przeniknąć przez łożysko, do organizmu dziecka. Najbardziej powszechne z nich to listerioza, salmonelloza i toksoplazmoza. Aby uniknąć zakażenia listeriozą, należy wyeliminować z diety dojrzałe sery, sery pleśniowe, pasztety mięsne, rybne lub warzywne, niepasteryzowane mleko krowie, owcze i kozie, podgrzewane potrawy, gotowe surówki kupione w sklepie, parówki, niedogotowany drób, owoce morza czy surowe ryby. Bakterie salmonelli są równie niebezpieczne. Aby zminimalizować ryzyko zarażenia, należy bezwzględnie unikać surowych jaj. Jeśli kobieta ma ochotę na jajko, powinna je wcześniej oddać obróbce termicznej – usmażyć, ugotować. Jeśli ciężarna zastanawia się jak uniknąć toksoplazmozy, powinna zrezygnować ze spożywania surowego mięsa (szynka parmeńska czy tatar). Pierwotniak Toxoplasma gonidii zamieszkuje oprócz odchodów zwierząt również w glebie, dlatego bardzo ważne jest dokładne mycie owoców i warzyw.

Z diety przyszła matka powinna wyeliminować alkohol w każdej postaci. Badania dowodzą, że nawet lampka wina może zaszkodzić nienarodzonemu dziecku. Jeśli ciężarna lubi pić kawę, może pozwolić sobie na jedną filiżankę dziennie (taka ilość kawy zawiera od 75 do 150 mg kofeiny). Spożywanie ponad 200 mg dziennie tego trunku ogranicza absorpcję niezbędnych składników odżywczych oraz może zwiększyć ryzyko poronienia lub urodzenia dziecka z niedowagą.

Anna Liszewska

Komentarze
Artykuły Dieta w ciąży
Dieta w ciąży

Jak odżywiać się w ciąży?

Jak odżywiać się w ciąży?

Odżywianie w ciąży Podczas ciąży należy dostarczać sobie i dziecku niezbędnych witamin i minerałów. *Żródło zdjęć: materiały prasoweMagnez w ciąży Orzechy i migdały to bogate źródło magnezu. *Żródło...

Dieta w ciąży

Mało znane fakty na temat jedzenia

Mało znane fakty na temat jedzenia

Wiedza czasami szokuje Miłośnicy jedzenia są dumni z tego, że mają duży zasób wiedzy na temat różnych kuchni i potraw. Jednak nie wszystkie informacje są zadowalające. W pogoni za faktami dotyczącymi jedzenia, natknęliśmy się na takie, które są nieco...

Dieta w ciąży

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Żywność organiczna Czym jest żywność organiczna? To żywność wytworzona bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów, zwykle droższa od tej, którą można kupić w zwykłych sklepach. Czy warto wydawać więcej pieniędzy na organiczne produkty? Eksperci twierdzą,...

Dieta w ciąży

Jesteś w ciąży? Jedz te produkty dla zdrowia swojego dziecka

Jesteś w ciąży? Jedz te produkty dla zdrowia swojego dziecka

Produkty najlepsze dla mamy i dziecka Pewnie nie raz słyszałaś, że kobieta w ciąży powinna jeść dla dwojga. Czy wiedziałaś jednak, że są produkty (...) poporodowej. Przedstawiamy listę składników, które powinny znaleźć się w menu każdej...

Dieta w ciąży

Jaką dietę stosować przed ciążą?

Jaką dietę stosować przed ciążą?

Dieta przed ciążą Jeśli planujemy ciążę, warto zadbać o swoją dietę oraz unormować masę ciała. Odpowiednia dieta przed ciążą pomoże w prawidłowym (...) . Około 3 miesiące...

Dieta w ciąży

Czego nie może jeść kobieta ciężarna

Czego nie może jeść kobieta ciężarna

Koniec z miękkimi serami. Spożywanie serwów pleśniowych podczas ciąży może być ryzykowne. Sery te wytworzone z niepasteryzowanego mleka (...) niedogotowanego mięsa. Ciąża to czas, aby wszystkie steki i hamburgery...

Dieta w ciąży

Słodycze w ciąży

Słodycze w ciąży

komplikacjami w czasie ciąży i porodu, a dieta bogata w cukier i tłuszcz zwiększa ryzyko cukrzycy u dziecka, nawet jeśli Twoja glikemia mieści się w normie. (...) Nawet jeśli masz nieprzepartą chęć na słodycze, powstrzymaj...

Dieta w ciąży

6 mało znanych faktów o orzechach

6 mało znanych faktów o orzechach

je i inne orzechy do diety, jeśli jesteś w ciąży. Badania z 2013 roku pokazały, że mamy, które jadły orzechy ziemne i inne podczas ciąży urodziły dzieci

Dieta w ciąży

Fakty i mity o zdrowej diecie

Fakty i mity o zdrowej diecie

Późne posiłki powodują tycie Możesz spać spokojnie - to tylko mit. Nie ma rozstrzygających dowodów na to, że późne posiłki powodują przyrost wagi. Jest pewne, że zbyt duża ilość kalorii dostarczona organizmowi powoduje tycie, a wiele osób spożywających...