Dieta bezglutenowa może szkodzić dzieciom

Eksperci ostrzegają – unikanie w diecie dziecka glutenu, nawet jeśli nie cierpi ono na celiaklię lub alergię na pszenicę, może przynieść więcej zagrożeń niż korzyści. Tymczasem okazuje się, że coraz więcej rodziców zaczyna taką dietę u swoich dzieci stosować.

Badanie przeprowadzone w ubiegłym roku w Stanach Zjednoczonych wykazało, że aż 25 procent Amerykanów świadomie rezygnuje ze spożywania żywności zawierającej gluten. Procent ten wzrósł ponad trzykrotnie od 2013 roku, kiedy to bezglutenowe produkty wybierało tylko 8 procent Amerykanów. Natomiast na celiaklię cierpi tylko około jeden procent mieszkańców USA.

Polecane wideo:

Co zatem sprawia, że liczba bezglutenowców rośnie, również wśród dzieci? Osoby wybierające życie na diecie nie zawierającej glutenu twierdzą, że robią to dla swojego zdrowia. Tymczasem okazuje się, że przeświadczenie o tym, iż dieta bezglutenowa jest zdrowsza od innych to mit.

Jak wygląda zdrowa dieta dla dziecka?

Zdrowa dieta dla dziecka powinna być pełna warzyw i owoców.

Nie istnieją naukowe badania, które by to potwierdzały. Co więcej, naukowcy twierdzą, że żywność niezawierająca glutenu jest bogatsza w cukry i tłuszcze, co może prowadzić do większego ryzyka nadwagi lub otyłości.

Ponadto, jak zaznaczają dietetycy, produkty bezglutenowe nie są wzbogacane witaminami i minerałami, co może prowadzić do niedoborów. Kolejną kwestią jest cena – żywność bezglutenowa jest bowiem często droższa od tej zawierającej gluten.

  • Wprowadzanie takiej ubogiej diety dla dzieci zdrowych jest więc często nieuzasadnione i kierowane modą – podkreśla dr Norelle R. Reilly z Centrum Medycznego na Uniwersytecie Columbia w Nowym Yorku.
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Diety dla przedszkolaka
Diety dla przedszkolaka

Przepisy na wiosenne koktajle dla dzieci

Przepisy na wiosenne koktajle dla dzieci

Nie tylko dla dorosłych Koktajl z mango, bananowo-orzechowy, czekoladowy, z truskawkami. Przepisów na smaczne i pełne witamin koktajle owocowo-warzywne jest bardzo dużo. Warto czasem sycącym smoothie zastąpić standardowe drugie śniadanie, deser, a nawet...

Diety dla przedszkolaka

Dieta dla dzieci z refluksem

Dieta dla dzieci z refluksem powinna przede wszystkim stronić od potraw zawierających dużą ilość tłuszczów. Dozwolone są natomiast chude gatunki mięs, takie jak cielęcina, schab, mięso królika, drób, szynki wieprzowe i drobiowe oraz polędwica. Uczucie...

Diety dla przedszkolaka

Szkolne stołówki nie są „wege"?

Szkolne stołówki nie są „wege"?

Coraz więcej rodziców w trosce o zdrowie swoich pociech rezygnuje z tradycyjnej diety na rzecz diety wegańskiej lub wegetariańskiej. Problem zaczyna (...) zaświadczenia o wegetarianizmie ich dziecka. Według Instytutu...

Diety dla przedszkolaka

Dieta dla dzieci z ADHD

. U niektórych dzieci po wykluczeniu z diety pokarmów uczulających stwierdza się zmniejszenie nadpobudliwości. Jakich składników odżywczych (...) świeżych owoców i warzyw. Jakie diety stosuje się...

Diety dla przedszkolaka

Dieta dla dziecka z nadwagą

Dieta dla dziecka z nadwagą

tłuste, niezdrowe potrawy z (//parenting.pl/portal/menu-dla-przedszkolaka). Unikajmy także tłustych, smażonych potraw przyrządzanych w domu. Zapomnijmy

Diety dla przedszkolaka

Dieta dla dzieci z autyzmem

Dieta dla dzieci z (//parenting.pl/portal/autyzm) nie jest jakąś specjalnie przygotowaną dietą, która wyznacza produkty spożywcze szczególnie zalecane dla autystyków i określa te, które powinny być z jadłospisu wykluczone lub przynajmniej ograniczone....

Błędy dietetyczne ciężarnych

Nie jedz tego w ciąży!

Nie jedz tego w ciąży!

mięso i owoce morza, w tym sushi, mogą szkodzić kobietom w ciąży. Niosą one bowiem wysokie ryzyko zatrucia salmonellą lub listerią. Miękkie sery

Kuchnia

Siedem najzdrowszych pokarmów na świecie

Siedem najzdrowszych pokarmów na świecie

). Komosa to zdrowy zamiennik dla ziemniaków, ryżu czy makaronu. Co więcej, jest bezglutenowa, dlatego bez obaw można podawać ją dzieciom uczulonym (...) Należący do rodziny kapustowatych jarmuż to jedno z najzdrowszych...

Ekspozycja na gluten

Wpływ glutenu

Wpływ glutenu

Gluten jest białkiem występującym w zbożach - pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie. Alergia lub nietolerancja glutenu jest przyczyną celiakii, w której dochodzi do zniszczenia kosmków obecnych w jelicie cienkim.