Dieta alergika

Alergia pokarmowa początkowo objawia się wypryskami na twarzy i stawach, kolkami jelitowymi oraz wymiotami. Najczęściej występuje u niemowlaków i małych dzieci, jednak może pozostać już na całe życie. Jak rozpoznać alergię pokarmową? I jaką dietę stosować, gdy już wiemy, że my sami lub nasze pociechy cierpią z powodu tej dolegliwości?

Alergia pokarmowa u dzieci

Alergia pokarmowa występuje zwykle u niemowlaków, w okresie niemowlęcym i wczesnodziecięcym. U dzieci szacuje się, że występuje na 1–27 proc. Fakt, iż głównie pojawia się w młodych organizmach wiąże się z tym, że ich przewód pokarmowy nie jest jeszcze w pełni dojrzały.

Polecane wideo:

Pojawiające się uczulenie najczęściej powodują mleko krowie, białka jaja kurzego, czekolada, truskawki, czasami ryby, cytrusy, pomidory, zboża zawierające gluten. Objawia się swędzącą wysypką na twarzy lub zgięciach stawów, kolkami jelitowymi, wymiotami, wolnymi stolcami, gorszym rozwojem psychoruchowym. Może pojawić się również biegunka i obfite wymioty.

Młode osoby zwykle są uczulone na alergeny zawarte w jajkach, mleku, soi, orzechach i zbożach zawierających gluten. Alergia pokarmowa może się utrzymać do wieku dorosłego, a czasami zanika w okresie dziecięcym. Objawia się kilkanaście sekund po spożyciu danego produktu lub dopiero po kilku dniach, wówczas trudno skojarzyć spożyty pokarm z dolegliwościami.

Dorosły odczuwa swędzenie lub pieczenie języka, obrzęk, a także dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, np. biegunkę, bóle brzucha, wzdęcia. W momencie odstawienia jedzenia te dolegliwości ustępują, więc łatwo w przyszłości unikać powodujących alergię produktów (nazywanych także produktami alergizującymi).

Najprostszym sposobem na wykrycie alergii pokarmowej są testy uczuleniowe na poszczególne pokarmy. Mogą być skórne lub z próbki krwi. Warto wykryć, który składnik pokarmowy uczula, gdyż po jego odstawieniu objawy alergii znikają.

Dieta dla alergika

U dziecka dietę alergiczną ustala lekarz. Zwykle eliminuje się kilka pokarmów. Nie ma konieczności wykluczenia wielu produktów, gdyż zwykle dziecko jest uczulone na 1-2 składniki.

Jeśli u starszych dzieci alergia pokarmowa nie ustąpi, może się przekształcić, np. w astmę oskrzelową albo atopowe zapalenie skory.

U niemowląt przyczyną uczulenia najczęściej jest białko mleka krowiego, zboża zawierające gluten. Może wystąpić też nadwrażliwość na różne warzywa i owoce. Rodzice często wtedy zamiast mleka krowiego podają im mleko kozie. Jednak na to niemowlaki są również uczulone. Najzdrowsze dla nich jest mleko matki. To właśnie ono według badań najlepiej zabezpiecza dziecko przed alergią.

Dieta matki karmiącej alergika powinna wykluczać wszelkie produkty, które powodują alergię u dziecka, np. jaja, ryby, mleko i produkty mleczne, cytrusy, orzechy, seler. Alergeny tych produktów mogą przedostawać się do mleka. Przy alergii na mleko krowie dzieci powinny otrzymywać mleko zastępcze. Można je kupić w aptece bez recepty.

Wtedy pod koniec 6. miesiąca wprowadza się pokarmy uzupełniające. Dziecko nie powinno jeść wołowiny i cielęciny, gdyż może być również uczulone na ich białka. Można natomiast podawać mu mięso z królika lub indyka. Warto również karmić je kiełkami, kaszkami i potrawami ze słoiczków, gdyż są one wytwarzane pod kontrolą. Należy zwrócić uwagę, by maluch nie zjadał więcej niż 3 składniki na raz.

Dietę urozmaicamy stopniowo. Maksymalnie jeden nowy produkt na tydzień. Ważna jest tutaj kolejność: marchew, ziemniaki, ryż, indyk, królik, jabłko, gruszka, morela, brzoskwinia, żurawina, kukurydza. Cały czas obserwujemy reakcję dziecka na pokarmy.

Produkty, które silnie uczulają możemy wprowadzić po konsultacji z lekarzem dopiero w 2. roku życia, mleko, jaja, soję, orzechy, cytrusy, pomidory, ryby, ser, czekoladę, truskawki, seler. Maluchowi najlepiej gotować lub dusić dania. Świetnie nadają się dla niego zupy, przecierki, kisiele, gotowane ziemniaki, ryż, kasza, duszone lub gotowane mięso.

Alergeny pokarmowe w diecie dziecka

Dania tłuste, ostro przyprawione i smażone nie są wskazane dla dziecka alergika. Również sól należy ograniczać. Smak potrawy można polepszyć za pomocą koperku czy odrobiny masła.

Uczulenia mogą również wywoływać konserwanty stosowane w przemyśle spożywczym. Parabeny są najczęściej dodawane do soków, napojów, dżemów, galaretek, słodyczy, sałatek, majonezu, ketchupu, konserw mięsnych i rybnych. Znajdują się także w kosmetykach i niektórych lekach.

Glutaminian sodu również może spowodować objawy alergii. Dodawany jest do kostek rosołowych, gotowych potraw, zup w proszku.

Dieta dziecka może natomiast zawierać domowe przetwory owocowe i warzywne, gdy są konserwowane tylko wysoką temperaturą.

Dietę w przypadku alergii czasami trzeba stosować kilka lub kilkanaście lat. Warto pamiętać, że każde odstępstwo od niej może powodować nasilenie objawów alergii pokarmowej.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry
Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Kompleksowa pielęgnacja to podstawa!

. Preparat ten, jako jedyny na polskim rynku, zawiera polskie szczepy bakterii, które przebadano w kierunku alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry (...) życia,...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Rodzina z atopikiem

Objawy atopowego zapalenia skóry (AZS) są niezwykle uciążliwe dla chorego dziecka, ale choroba ma duży wpływ również na jego rodzinę. Rodzice (...) mogą nawracać wiele razy w ciągu roku. Z czasem nawroty...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Zapalenie atopowe skóry

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to choroba, która najczęściej zaczyna się w pierwszym roku życia dziecka. U niemowlęcia pojawia się dotkliwe swędzenie (...) w AZS Skóra niemowlęcia...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Zalecenia dla rodziców dzieci z AZS

się specyficzne i niespecyficzne czynniki nasilające objawy atopowego zapalenia skóry. Do specyficznych czynników należą alergeny wziewne oraz pokarmowe (...) Typowym objawem atopowego...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Atopowe zapalenie skóry niemowląt

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła choroba skóry diagnozowana najczęściej u niemowląt. AZS może rozwinąć się już między trzecim a szóstym (...) miesiącem życia dziecka. Jeśli...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

AZS - choroba XXI w.

Artykuł sponsorowany AZS, czyli atopowe zapalenie skóry, można określić mianem choroby XXI i nie jest to określenie na wyrost (...) . Emolienty - podstawa pielęgnacji przy AZS Pielęgnacja...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Pielęgnacja skóry atopowej u dzieci

atopowego zapalenia skóry (AZS) i pozwalają uniknąć nawrotu zmian skórnych. Prawidłowe oczyszczanie i natłuszczanie skóry dziecka z AZS jest kluczowe (...) i świąd skóry...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Błędne koło...

przed gronkowcem. Kompleksowa pielęgnacja w AZS W przebiegu atopowego zapalenia skóry ważne jest, aby działać kompleksowo: Od wewnątrz - na przyczyny (...) zahamować. Atopowe...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Gronkowiec NIEmile widziany!

. Atopowe zapalenie skóry upośledza jej podstawowe funkcje, sprawia, że nie stanowi ona obronnego muru, który powinien chronić organizm przed wnikaniem (...) Artykuł sponsorowany Skóra...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Emolienty na wagę złota

. Podstawową dolegliwością w atopowym zapaleniu skóry jest jej suchość i świąd. Skóra chorego jest zaczerwieniona, łuszczy się, mogą się pojawić plamy (...) Artykuł sponsorowany Skóra,...