Czy dzieci mogą jeść dania z grilla?

Wielu z nas nie wyobraża sobie letniego weekendu bez pieczonej kiełbaski czy karkówki z rusztu. Taki sposób spędzania wolnego czasu stał się już dla niektórych z nas tradycją. Czy jednak potrawy z grilla są zdrowe? Czy możemy podawać je dzieciom? Sprawdźmy.

Polecane wideo:

10 rad, jak uchronić dziecko przed otyłością

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia aż 29 proc. polskich 11-latków ma nadwagę. Rodzice muszą być świadomi, że problem ten to nie tylko kwestia...

1. Grill kontra dziecko

Kiedy przygotowujemy potrawy na grillu, być może zastanawiamy się, czy możemy podać je dzieciom. Owszem, możemy, ale nie wszystkie.

Maluchy nie powinny jeść tak przyrządzonych kiełbasek i parówek. Pod wpływem bardzo wysokiej temperatury w tych produktach wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia substancje (nitrozaminy). Rodzic nie może podawać też dziecku żadnych mięs, które zostały upieczone bezpośrednio na ruszcie. Tłuszcz, który wypływa z nich do ogniska, wytwarza rakotwórcze substancje. Następnie związki te osiadają na wszystkich produktach, które znajdują się na kratce.

O czym jeszcze warto pamiętać? Nie podawajmy dziecku mocno przypalonych, zwęglonych kawałków mięsa. To właśnie w nich znajduje się najwięcej szkodliwych substancji. Zawsze też przed podaniem sprawdzajmy, czy na pewno wszystko jest dopieczone. Dobrze wiemy, że o surowiznę w grillowanych potrawach nietrudno.

2. Nie taki grill straszny

Jakie produkty z grilla są dobre dla najmłodszych? Polecamy przede wszystkim warzywa. Aby dziecko chętniej po nie sięgnęło, wybierzmy te o różnych kolorach i kształtach. Na ruszcie możemy śmiało położyć cukinię, pomidory, bakłażany, paprykę. Grillowanie to lepszy sposób na przyrządzenie warzyw niż gotowanie. Kiedy wrzucamy produkty do gorącej wody, tracą one wiele swoich właściwości. Więcej cennych składników odżywczych zachowują przyrządzone na ruszcie.

A może dla odmiany mięsko lub rybka? To bardzo dobry pomysł. Pamiętajmy jednak, że najlepsze dla naszej pociechy będzie mięso drobiowe, a ryba nie powinna zawierać ości. Najlepiej, by dania były przyprawione ziołami. Postarajmy się też unikać soli.

Nie możemy zapominać, by potrawy z grilla dla dzieci były zawsze odpowiednio zabezpieczone. Należy przygotowywać je na tackach. Mięso czy rybę możemy owinąć w folię aluminiową.

Jeśli mamy taką możliwość, postarajmy się przyrządzać dania na grillu elektrycznym bądź na specjalnej patelni do grillowania. Osoby, które mają jedynie ruszt tradycyjny, nie powinny używać do rozpałki benzyny, denaturatu oraz innych chemicznych preparatów.

3. Jak zadowolić niejadka?

Dzieci najbardziej lubią proste dania. Najlepiej, by były też kolorowe i ładnie przybrane. Dlatego, jeśli chcemy zachęcić malucha do potraw z grilla, przygotujmy coś nieskomplikowanego, a jednocześnie zatroszczmy się o estetykę podania.

Jako obiad dla dziecka doskonale sprawdzi się szaszłyk. Nabijmy na niego małe pomidorki, kawałki papryki, cukinii. Między warzywami umieśćmy kostki z piersi kurczaka. Bardzo dobrym pomysłem jest przypieczenie na ruszcie pieczywa. Kromki chleba bądź kawałki bułki posypmy łagodnymi przyprawami. Dla łasuchów możemy zrobić wersję z miodem.

Maluchy uwielbiają owoce. Jeśli chcemy podać je inaczej niż zwykle, przygrzejmy je lekko na grillu, a potem polejmy odrobiną rozpuszczonej czekolady. To pyszny i zdrowy deser dla dziecka.

Grillowanie z dzieckiem może być zdrowe (i pyszne!) – jeśli oczywiście wiemy, jak się do niego przygotować. Zawsze możemy pokusić się o eksperymenty kulinarne, przypiec na ruszcie coś, czego do tej pory nie próbowaliśmy. Możemy zapytać wcześniej dziecko, na co ma ochotę, a także poprosić o pomoc podczas przyrządzania – maluch na pewno będzie zachwycony taką zabawą.

Zastanawiasz się, co wrzucić na ruszt? Poznaj pomysły naszych forumowiczek.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z grilla
Dania z grilla

Grillowane ziemniaki

Grillowane ziemniaki

O ziemniakach krążą negatywne mity. Jednak są to warzywa bardzo zdrowe i pełne ważnych składników odżywczych. Przede wszystkim są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Ponadto zawierają witaminy i mnóstwo minerałów.

Dania z grilla

Zdrowe i smaczne grillowanie w 7 prostych krokach

Zdrowe i smaczne grillowanie w 7 prostych krokach

daniem jest karkówka z grilla. Ewentualnie kiełbasa, albo kaszanka. Zapominamy o tym, że takie dania mogą być naprawdę różnorodne, ciekawe i niebanalne (...) , albo sorbetem.Grill na wysoki połysk Wielu z nas popełnia...

Dania z grilla

Grillowany łosoś

Grillowany łosoś

Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba. W jego mięsie znajdziemy bardzo duże ilości witamin D, B12 i B6, a także selenu, fosforu i magnezu. Warto pamiętać również, że jest to doskonałe źródło wartościowego białka, które spokojnie może zastąpić nam mięso.

Dania z grilla

Łosoś z grilla

Łosoś z grilla

Największymi eksporterami tej ryby są USA, Kanada, Norwegia, Chile i Szwecja. Jest jednym z najlepszych źródeł białka i zdrowego tłuszczu na świecie. O kim mowa? O łososiu, oczywiście. Co takiego specjalnego znajdziemy w mięsie łososia? Charakterystyczna...

Dania z grilla

Grillowany bakłażan

Dania z grilla nie muszą wyglądać tucząco i przerażać dbających o linię. Wystarczy, że zamiast tłustej karkówki wrzucimy na ruszt jakieś warzywo (...) . Dziś proponujemy smaczne bakłażany z grilla. Składniki: 2...

Dania z grilla

Szaszłyki wieprzowe z grilla

i maczaj obficie w sosie tzatziki. Nabij po kilka kawałków na patyczki i wrzuć na rozgrzanego grilla. Piecz przez co najmniej 45 minut

Dania z grilla

Brokuły z grilla

Brokuły z grilla

Brokuły są szczególnie bogate w fosfor, wapń, chrom i żelazo. Chrom obecny w tym warzywie jest bardzo pomocny w leczeniu cukrzycy. Związki mineralne i witaminy dodatnio wpływają na gospodarkę wapniową w organizmie, opóźniając proces starzenia się kości,...

Dania z grilla

Grillowany kurczak

Grillowany kurczak

Mięso drobiowe jest soczyste, kruche i miękkie, po obróbce cieplnej ma delikatny smak i przyjemny zapach. Ponadto zawiera duże ilości cennych witamin z grupy B, utrzymując w zdrowiu system nerwowy oraz wzmacniając system odpornościowy. Uczestniczy także...

Dania z grilla

Bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla

Bakłażan na polskich stołach wciąż nie jest zbyt popularny. A szkoda, ponieważ jest naprawdę bardzo zdrowy i zawiera szereg ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Bakłażany zawierają dużo soli mineralnych, zwłaszcza fosforu, żelaza i wapnia,...