Czekolada w ciąży

Czekolada jest najczęściej spożywanym produktem spośród słodyczy. Zawiera mnóstwo kalorii, ale także substancji aktywnych - polifenoli, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. W czekoladzie jest obecna również kofeina, która w nadmiernych ilościach może negatywnie wpływać na przebieg ciąży.

Prozdrowotne właściwości czekolady

Czekolada produkowana jest przede wszystkim z kakao, mleka, tłuszczu, cukru i ewentualnie bakalii (orzechy, rodzynki, migdały). Kakao korzystnie wpływa na zdrowie, gdyż zawiera mnóstwo polifenoli. Dlatego najbardziej prozdrowotne właściwości wykazuje czekolada, w której kakao stanowi powyżej 40% masy, czyli gorzka czekolada. Duża zawartość polifenoli nadaje jej charakterystyczny gorzki smak. Obecność tych związków w ciemnej czekoladzie jest prawie trzykrotnie wyższa w porównaniu do białej czekolady.

Spożywanie bogatej we flawonoidy czekolady przynosi wiele korzystnych efektów zdrowotnych dla organizmu człowieka. Przeciwdziała rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienia tętniczego, ponieważ polifenole obecne w czekoladzie poprawiają funkcje naczyń krwionośnych. Konsumpcja czekolady zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu, rozwoju demencji starczej oraz poprawia procesy zapamiętywania. Co więcej, spożywanie gorzkiej czekolady chroni przed próchnicą, ponieważ substancje w niej zawarte obniżają liczbę bakterii w jamie ustnej. Ponadto czekolada stymuluje w mózgu wydzielanie endorfin oraz serotoniny, które wywołują pozytywne uczucia oraz działają przeciwdepresyjnie. Czekolada wpływa również korzystnie na stan skóry. Spożywanie 20 g czekolady chroni skórę przed negatywnym działaniem promieniowania UV.

Polecane wideo:

Czekolada a przebieg ciąży

W licznych badaniach wykazano, że czekolada korzystnie wpływa na zachowanie dziecka. Dzieci, których matki w czasie ciąży spożywają regularnie około 30 g czekolady, w wieku 6 miesięcy są spokojniejsze oraz szybciej „nawiązują” kontakt z otaczającym je światem. Jest to spowodowane tym, że będąc płodem, były mniej narażone na skutki stresu, gdyż spożywanie czekolady powoduje zwiększenie wydzielania hormonu szczęścia. Ponadto wykazano, że spożywanie czekolady w czasie ciąży zmniejsza ryzyko występowania stanu przedrzucawkowego oraz nadciśnienia ciążowego. W przebiegu stanu rzucawkowego dochodzi do upośledzenia przepływu krwi w łożysku, powodując niedotlenienia płodu, a także wzrostu ciśnienia krwi u ciężarnej (>140/90). Jednakże należy zachować umiar w spożyciu czekolady, ze względu na zawartą kofeinę, która może zwiększać ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu, urodzenia dziecka o niskiej masie urodzeniowej. Ponadto może być przyczyną poronień, jeśli czekolada spożywana jest w ilości większej niż 200 g na dzień.

Co więcej, czekolada jest bardzo kaloryczna (około 500 kcal/100 g). Nadmierne spożycie czekolady prowadzi do otyłości, a tym samym zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób (miażdżyca, cukrzyca, nowotwory).

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocy ...

kocsar • ostatni post 2 dni temu

12
Artykuły Węglowodany
Węglowodany

Słodycze a ciąża

Słodycze a ciąża

Od czwartego miesiąca ciąży niemal wszystkie kobiety mają większy apetyty. Sprzyja temu stabilizacja hormonalna. Zakończył się również czas, gdzie większość kobiet odczuwa poranne mdłości. Kobieta potrzebuje około 2100 kcal dziennie, natomiast ciężarna...

Węglowodany

Spożywanie czekolady w ciąży

Spożywanie czekolady w ciąży

Czekolada jest najczęściej spożywanym produktem spośród słodyczy. Zawiera mnóstwo kalorii, ale także substancji aktywnych - polifenoli, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka

Desery

Ciasto z czekoladą

Ciasto z czekoladą

Czekolada zawarta w kakao daje organizmowi magnez oraz żelazo, wspomagając tym samym układ odpornościowy i wzmacniając pracę mózgu. Maliny natomiast

Ciasta i ciasteczka

Czekoladowe ciasteczka

Czekoladowe ciasteczka

Czekolada to ważny składnik odżywczy, który zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Przede wszystkim magnez, który jest potrzebny do prawidłowej pracy mózgu osób w każdym wieku i kondycji umysłowej.

Superpokarmy

Jedzenie, które zwalcza cellulit

Jedzenie, które zwalcza cellulit

wykazują właściwości antystarzeniowe - niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za pojawienie się zmarszczek. Gorzka czekolada Czekolada o zawartości kakao

Omlety, placki, racuchy

Naleśniki z czekoladą

Naleśniki z czekoladą

Czekoladowe naleśniki to świetny pomysł na to, jak być najedzonym i w dobrym humorze. Placki zawierające czekoladę z pewnością zasmakują każdemu i poprawią nastrój w każdej sytuacji.

Napoje i drinki

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Czekolada jest dobra na wszystko - zarówno w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, jak i gdy mamy zły humor lub chcemy po prostu się rozgrzać

Dieta w ciąży

Kobiety w ciąży powinny jeść czekoladę

Kobiety w ciąży powinny jeść czekoladę

Zaskakujące wyniki badań, na które czekało wiele pań. Naukowcy wykazali, że kobiety w ciąży powinny częściej sięgać po czekoladę. Jedna (...) Laval w Kanadzie poprosili 129 kobiet w ciąży o jedzenie...

Choroby i dolegliwości w ciąży

Jak przetrwać w ciąży z migreną?

Jak przetrwać w ciąży z migreną?

na światło i dźwięk.Co wywołuje migrenę w ciąży? Główną przyczyną ataków migreny podczas ciąży są hormony. Lekarze twierdzą jednak, że to nie jedyni (...) także napływ krwi do mózgu. Pozostałe czynniki to m.in. stres,...