Co to jest gluten?

Gluten jest białkiem występującym w ziarnach zbóż. Nietolerancja glutenu często powoduje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Z kolei celiakia, nazywana często chorobą trzewną, wywoływana alergią na gluten, przyczynia się do zniszczenia kosmków jelitowych obecnych w jelicie cienkim.

Gluten w diecie

Gluten jest to białko pochodzenia roślinnego. Mianem glutenu zostały określone białka: występujące w pszenicy gliadyna i gluteina, obecna w życie sekalina, występująca w jęczmieniu hordeina oraz awenina obecna w owsie. Białka należące do glutenu nie tylko występują w ziarnie, ale również w produktach z nich otrzymywanych (kasza, mąka, płatki, otręby, makarony, pieczywo).

Polecane wideo:

Pszenica – zawiera najwięcej białka spośród zbóż. Ziarno pszenicy jest dobrym źródłem składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, fosforu, oraz witamin, głównie z grupy B. Do pszenicy należy również orkisz. Zawiera on więcej glutenu niż pszenica zwyczajna. Z ziaren pszenicy otrzymywane są: kasza manna, kasza kuskus, otręby pszenne, zarodki pszeniczne, mąka pszenna (pieczywo pszenne, ciasta).

Jęczmień – ziarno jęczmienia jest bogatym źródłem aminokwasów egzogennych (fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, treonina, lizyna, tryptofan, metionina, walina), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywanie jęczmienia dostarcza również sporych ilości błonnika, który zapobiega zaparciom oraz chroni przed chorobami nowotworowymi. Z ziaren jęczmienia otrzymuje się kasze perłowe oraz pęczak. Ponadto stanowi on podstawowy składnik do produkcji słodu jęczmiennego w browarnictwie.

Żyto – ziarna żyta zawierają stosunkowo małe ilości białka (10 proc.), ale są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz soli mineralnych (magnez, żelazo). Podobnie jak inne zboża, dostarcza spore ilości błonnika pokarmowego. Z żyta otrzymuje się mąkę żytnią, która służy do wypieku pieczywa żytniego, oraz alkohol etylowy.

Owies - ziarna owsa są najczęściej obok pszenicy spożywanym zbożem. Owies stanowi doskonałe źródło błonnika rozpuszczalnego w wodzie, które to w jelitach zapobiega wchłanianiu cholesterolu, dzięki temu chroni przed miażdżycą oraz reguluje perystaltykę jelit. Owies zawiera duże ilości wapnia, magnezu oraz witaminy E. Ziarno owsa jest wykorzystywane do produkcji płatków, otrąb, kasz oraz służy jako pasza dla zwierząt.

Celiakia i alergia na gluten

Nietolerancja glutenu jest jednym z najczęstszych problemów dietetycznych w okresie dzieciństwa. Nadwrażliwość na gluten może objawiać się pod postacią alergii na gluten lub trwałej nietolerancji glutenu, zwanej celiakią. Gluten zaraz po białku mleka jest jednym z najczęściej uczulających składników pokarmowych.

Nietolerancja glutenu polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał skierowanych przeciwko białku - gliadynie obecnej w glutenie. W wyniku procesu chorobowego następuje uszkodzenie lub w zaawansowanej postaci zniszczenie kosmków jelitowych, za pomocą których organizm wchłania składniki odżywcze ze spożytego pokarmu. Następuje zmniejszenie powierzchni jelit, co powoduje zaburzenia wchłaniania składników odżywczych, a następnie zaburzenia wzrostu i rozwoju dziecka. Celiakię charakteryzują następujące objawy:

  • przewlekłe wzdęcia,
  • kolki,
  • biegunki,
  • spadek masy ciała,
  • bóle brzucha,
  • cuchnące stolce,
  • zmiany skórne (wysypka, szorstkie plamy),
  • katar,
  • duszności, kaszel.

Celiakia jest jedną z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych (zaraz po nietolerancji laktozy). Ponadto w ostatnich latach obserwuje się systematyczny wzrost liczby nowych przypadków. Bardzo często osoby mające alergię na gluten wyrastają z tej dolegliwości, natomiast celiakia to choroba trwająca przez całe życie. Występowanie celiakii wymaga stosowania diety bezglutenowej.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Jedzenie

aga2410 • ostatni post 3 tygodnie temu

2
Artykuły Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry
Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Kompleksowa pielęgnacja to podstawa!

. Preparat ten, jako jedyny na polskim rynku, zawiera polskie szczepy bakterii, które przebadano w kierunku alergii pokarmowej i (//parenting.pl/portal (...) /zapalenie-atopowe-skory)...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Rodzina z atopikiem

Objawy atopowego zapalenia skóry (AZS) są niezwykle uciążliwe dla chorego dziecka, ale choroba ma duży wpływ również na jego rodzinę. Rodzice (...) mogą nawracać wiele razy w ciągu roku. Z czasem nawroty...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Zalecenia dla rodziców dzieci z AZS

Typowym objawem (//parenting.pl/portal/jak-przebiega-atopowe-zapalenie-skory-u-dzieci) (AZS) u niemowląt jest uciążliwy świąd skóry (...) i kontrolowanie objawów atopowego zapalenia...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Zapalenie atopowe skóry

bakteryjnych skóry. ## Skóra w AZS (//parenting.pl/portal/sucha-skora-u-niemowlaka) chorego na atopowe zapalenie skóry swędzi i jest wysuszona. Brak (...) , ale...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Gronkowiec NIEmile widziany!

. Atopowe zapalenie skóry upośledza jej podstawowe funkcje, sprawia, że nie stanowi ona obronnego muru, który powinien chronić organizm przed wnikaniem (...) Artykuł sponsorowany Skóra...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

AZS - choroba XXI w.

Artykuł sponsorowany AZS, czyli atopowe zapalenie skóry, można określić mianem choroby XXI i nie jest to określenie na wyrost (...) . Emolienty - podstawa pielęgnacji przy AZS Pielęgnacja...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Emolienty na wagę złota

. Podstawową dolegliwością w atopowym zapaleniu skóry jest jej suchość i świąd. Skóra chorego jest zaczerwieniona, łuszczy się, mogą się pojawić plamy (...) Artykuł sponsorowany Skóra,...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Pielęgnacja skóry atopowej u dzieci

(//parenting.pl/portal/atopowe-zapalenie-skory-u-niemowlat) jest silnie swędząca skóra. Dziecko odruchowo drapie się, podrażniając naskórek i zaogniając zmiany (...) ) u (//parenting.pl/portal/jak-przebiega-atopowe-zapalenie-skory-u-dzieci). Czerwona...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Atopowe zapalenie skóry niemowląt

dziecka. Jeśli atopowe zapalenie skóry ma swój początek w pierwszym roku życia dziecka, w 50% przypadków nasilone objawy ustępują do ukończenia (...) się, że lekarze niesłusznie rozpoznają u dziecka...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Błędne koło...

i zabezpieczenie skóry przed gronkowcem. ## Kompleksowa pielęgnacja w AZS W przebiegu atopowego zapalenia skóry ważne jest, aby działać kompleksowo (...) funkcjonowanie....