Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Co to jest gluten?

Gluten jest białkiem występującym w ziarnach zbóż. Nietolerancja glutenuczęsto powoduje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Z kolei celiakia, nazywana często chorobą trzewną, wywoływana alergią na gluten, przyczynia się do zniszczenia kosmków jelitowych obecnych w jelicie cienkim.

Gluten w diecie

Gluten jest to białko pochodzenia roślinnego. Mianem glutenu zostały określone białka: występujące w pszenicy gliadyna i gluteina, obecna w życie sekalina, występująca w jęczmieniu hordeina oraz awenina obecna w owsie. Białka należące do glutenu nie tylko występują w ziarnie, ale również w produktach z nich otrzymywanych (kasza, mąka, płatki, otręby, makarony, pieczywo).

Pszenica – zawiera najwięcej białka spośród zbóż. Ziarno pszenicy jest dobrym źródłem składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, fosforu, oraz witamin, głównie z grupy B. Do pszenicy należy również orkisz. Zawiera on więcej glutenu niż pszenica zwyczajna. Z ziaren pszenicy otrzymywane są: kasza manna, kasza kuskus, otręby pszenne, zarodki pszeniczne, mąka pszenna (pieczywo pszenne, ciasta).

Jęczmień – ziarno jęczmienia jest bogatym źródłem aminokwasów egzogennych (fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, treonina, lizyna, tryptofan, metionina, walina), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywanie jęczmienia dostarcza również sporych ilości błonnika, który zapobiega zaparciom oraz chroni przed chorobami nowotworowymi. Z ziaren jęczmienia otrzymuje się kasze perłowe oraz pęczak. Ponadto stanowi on podstawowy składnik do produkcji słodu jęczmiennego w browarnictwie.

Żyto – ziarna żyta zawierają stosunkowo małe ilości białka (10%), ale są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz soli mineralnych (magnez, żelazo). Podobnie jak inne zboża, dostarcza spore ilości błonnika pokarmowego. Z żyta otrzymuje się mąkę żytnią, która służy do wypieku pieczywa żytniego, oraz alkohol etylowy.

Owies - ziarna owsa są najczęściej obok pszenicy spożywanym zbożem. Owies stanowi doskonałe źródło błonnika rozpuszczalnego w wodzie, które to w jelitach zapobiega wchłanianiu cholesterolu, dzięki temu chroni przed miażdżycą oraz reguluje perystaltykę jelit. Owies zawiera duże ilości wapnia, magnezu oraz witaminy E. Ziarno owsa jest wykorzystywane do produkcji płatków, otrąb, kasz oraz służy jako pasza dla zwierząt.

Celiakia i alergia na gluten

Nietolerancja glutenu jest jednym z najczęstszych problemów dietetycznych w okresie dzieciństwa. Nadwrażliwość na gluten może objawiać się pod postacią alergii na gluten lub trwałej nietolerancji glutenu, zwanej celiakią. Gluten zaraz po białku mleka jest jednym z najczęściej uczulających składników pokarmowych.

Nietolerancja glutenupolega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał skierowanych przeciwko białku - gliadynie obecnej w glutenie. W wyniku procesu chorobowego następuje uszkodzenie lub w zaawansowanej postaci zniszczenie kosmków jelitowych, za pomocą których organizm wchłania składniki odżywcze ze spożytego pokarmu. Następuje zmniejszenie powierzchni jelit, co powoduje zaburzenia wchłaniania składników odżywczych, a następnie zaburzenia wzrostu i rozwoju dziecka. Celiakię charakteryzują następujące objawy:

  • przewlekłe wzdęcia,
  • kolki,
  • biegunki,
  • spadek masy ciała,
  • bóle brzucha,
  • cuchnące stolce,
  • zmiany skórne (wysypka, szorstkie plamy),
  • katar,
  • duszności, kaszel.

Celiakia jest jedną z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych (zaraz po nietolerancji laktozy). Ponadto w ostatnich latach obserwuje się systematyczny wzrost liczby nowych przypadków. Bardzo często osoby mające alergię na gluten wyrastają z tej dolegliwości, natomiast celiakia to choroba trwająca przez całe życie. Występowanie celiakii wymaga stosowania diety bezglutenowej.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Posiłki

Martita36 • ostatni post 1 tydzień temu

2
Artykuły Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry
Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Atopowe zapalenie skóry niemowląt

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła choroba skóry diagnozowana najczęściej u niemowląt. AZS może rozwinąć się już między trzecim a szóstym miesiącem życia dziecka. Jeśli atopowe zapalenie skóry ma swój początek w pierwszym roku życia dziecka, w...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Rodzina z atopikiem

Objawy atopowego zapalenia skóry (AZS) są niezwykle uciążliwe dla chorego dziecka, ale choroba ma duży wpływ również na jego rodzinę. Rodzice niemowlęcia z AZS często doświadczają stresu oraz frustracji, jest to bowiem choroba przewlekła z tendencją do...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Zalecenia dla rodziców dzieci z AZS

Typowym objawem atopowego zapalenia skóry (AZS) u niemowląt jest uciążliwy świąd skóry, który uniemożliwia dzieciom spokojny sen. Nieprzespane noce to koszmar nie tylko dla małych atopików, ale i ich rodziców, dlatego tak ważne jest podjęcie leczenia i...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Pielęgnacja skóry atopowej u dzieci

Skóra atopowa łuszczy się, jest sucha i szorstka. Charakteryzuje się większą wrażliwością na czynniki drażniące, osłabieniem skórnej bariery ochronnej i nasiloną utratą wody. Aby wzmocnić skórę atopową, należy zadbać o jej właściwą pielęgnację.

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Gronkowiec NIEmile widziany!

Artykuł sponsorowany Skóra atopowa jest wyjątkowo narażona na nadkażenia. Za wiele z nich odpowiada gronkowiec złocisty. Dlaczego tak się dzieje i jak poprawić odporność skóry? Skóra funkcjonuje skutecznie tylko wtedy, gdy jest zdrowa, a trudno o taką...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Kompleksowa pielęgnacja to podstawa!

Artykuł sponsorowany Odpowiednia pielęgnacja skóry to podstawowy element terapii AZS. Klucz do sukcesu to stosowanie jej zarówno w okresach wyciszenia, jak i zaostrzenia objawów. I od wewnątrz, i od zewnątrz. Kompleksowa pielęgnacja skóry to - z jednej...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

AZS - choroba XXI w.

Artykuł sponsorowany AZS, czyli atopowe zapalenie skóry, można określić mianem choroby XXI i nie jest to określenie na wyrost, ponieważ częstość jego występowania u małych dzieci wynosi nawet 20%. Dlatego warto „poznać" je lepiej. AZS jest jedną z...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Błędne koło...

Artykuł sponsorowany Czy wiecie, że jest coś takiego jak „błędne koło napędu AZS"? Warto wiedzieć, czym ono jest, żeby je skutecznie i bezpiecznie zahamować. Atopowe zapalenie skóry to przewlekłe schorzenie o charakterze nawrotowym. Co to oznacza? W...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Emolienty na wagę złota

Artykuł sponsorowany Skóra, będąca największym organem ciała, funkcjonuje prawidłowo tylko wtedy, gdy jest zdrowa. Dlatego tak ważna jest jej odpowiednia pielęgnacja. W przypadku skóry atopowej istotne jest zwłaszcza stosowanie emolientów. Warto wiedzieć...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Zapalenie atopowe skóry

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to choroba, która najczęściej zaczyna się w pierwszym roku życia dziecka. U niemowlęcia pojawia się dotkliwe swędzenie skóry, a gdy dziecko drapie skórę, na jej powierzchni rozwija się czerwona, swędząca wysypka. Ostry stan...