Co to jest gluten?

Gluten jest białkiem występującym w ziarnach zbóż. Nietolerancja glutenu często powoduje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Z kolei celiakia, nazywana często chorobą trzewną, wywoływana alergią na gluten, przyczynia się do zniszczenia kosmków jelitowych obecnych w jelicie cienkim.

Gluten w diecie

Gluten jest to białko pochodzenia roślinnego. Mianem glutenu zostały określone białka: występujące w pszenicy gliadyna i gluteina, obecna w życie sekalina, występująca w jęczmieniu hordeina oraz awenina obecna w owsie. Białka należące do glutenu nie tylko występują w ziarnie, ale również w produktach z nich otrzymywanych (kasza, mąka, płatki, otręby, makarony, pieczywo).

Pszenica – zawiera najwięcej białka spośród zbóż. Ziarno pszenicy jest dobrym źródłem składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, fosforu, oraz witamin, głównie z grupy B. Do pszenicy należy również orkisz. Zawiera on więcej glutenu niż pszenica zwyczajna. Z ziaren pszenicy otrzymywane są: kasza manna, kasza kuskus, otręby pszenne, zarodki pszeniczne, mąka pszenna (pieczywo pszenne, ciasta).

Jęczmień – ziarno jęczmienia jest bogatym źródłem aminokwasów egzogennych (fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, treonina, lizyna, tryptofan, metionina, walina), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywanie jęczmienia dostarcza również sporych ilości błonnika, który zapobiega zaparciom oraz chroni przed chorobami nowotworowymi. Z ziaren jęczmienia otrzymuje się kasze perłowe oraz pęczak. Ponadto stanowi on podstawowy składnik do produkcji słodu jęczmiennego w browarnictwie.

Żyto – ziarna żyta zawierają stosunkowo małe ilości białka (10%), ale są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz soli mineralnych (magnez, żelazo). Podobnie jak inne zboża, dostarcza spore ilości błonnika pokarmowego. Z żyta otrzymuje się mąkę żytnią, która służy do wypieku pieczywa żytniego, oraz alkohol etylowy.

Owies - ziarna owsa są najczęściej obok pszenicy spożywanym zbożem. Owies stanowi doskonałe źródło błonnika rozpuszczalnego w wodzie, które to w jelitach zapobiega wchłanianiu cholesterolu, dzięki temu chroni przed miażdżycą oraz reguluje perystaltykę jelit. Owies zawiera duże ilości wapnia, magnezu oraz witaminy E. Ziarno owsa jest wykorzystywane do produkcji płatków, otrąb, kasz oraz służy jako pasza dla zwierząt.

Polecane wideo:

Celiakia i alergia na gluten

Nietolerancja glutenu jest jednym z najczęstszych problemów dietetycznych w okresie dzieciństwa. Nadwrażliwość na gluten może objawiać się pod postacią alergii na gluten lub trwałej nietolerancji glutenu, zwanej celiakią. Gluten zaraz po białku mleka jest jednym z najczęściej uczulających składników pokarmowych.

Nietolerancja glutenu polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał skierowanych przeciwko białku - gliadynie obecnej w glutenie. W wyniku procesu chorobowego następuje uszkodzenie lub w zaawansowanej postaci zniszczenie kosmków jelitowych, za pomocą których organizm wchłania składniki odżywcze ze spożytego pokarmu. Następuje zmniejszenie powierzchni jelit, co powoduje zaburzenia wchłaniania składników odżywczych, a następnie zaburzenia wzrostu i rozwoju dziecka. Celiakię charakteryzują następujące objawy:

  • przewlekłe wzdęcia,
  • kolki,
  • biegunki,
  • spadek masy ciała,
  • bóle brzucha,
  • cuchnące stolce,
  • zmiany skórne (wysypka, szorstkie plamy),
  • katar,
  • duszności, kaszel.

Celiakia jest jedną z najczęściej występujących nietolerancji pokarmowych (zaraz po nietolerancji laktozy). Ponadto w ostatnich latach obserwuje się systematyczny wzrost liczby nowych przypadków. Bardzo często osoby mające alergię na gluten wyrastają z tej dolegliwości, natomiast celiakia to choroba trwająca przez całe życie. Występowanie celiakii wymaga stosowania diety bezglutenowej.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry
Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Kompleksowa pielęgnacja to podstawa!

. Preparat ten, jako jedyny na polskim rynku, zawiera polskie szczepy bakterii, które przebadano w kierunku alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry (...) życia,...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Zapalenie atopowe skóry

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to choroba, która najczęściej zaczyna się w pierwszym roku życia dziecka. U niemowlęcia pojawia się dotkliwe swędzenie (...) niemowlęcia chorego na atopowe...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Rodzina z atopikiem

Objawy atopowego zapalenia skóry (AZS) są niezwykle uciążliwe dla chorego dziecka, ale choroba ma duży wpływ również na jego rodzinę. Rodzice (...) mogą nawracać wiele razy w ciągu roku. Z czasem nawroty...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Zalecenia dla rodziców dzieci z AZS

się specyficzne i niespecyficzne czynniki nasilające objawy atopowego zapalenia skóry. Do specyficznych czynników należą alergeny wziewne oraz pokarmowe (...) Typowym objawem atopowego...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Atopowe zapalenie skóry niemowląt

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła choroba skóry diagnozowana najczęściej u niemowląt. AZS może rozwinąć się już między trzecim a szóstym (...) miesiącem życia dziecka. Jeśli...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Pielęgnacja skóry atopowej u dzieci

atopowego zapalenia skóry (AZS) i pozwalają uniknąć nawrotu zmian skórnych. Prawidłowe oczyszczanie i natłuszczanie skóry dziecka z AZS jest kluczowe (...) z AZS. Czerwona wysypka...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Gronkowiec NIEmile widziany!

. Atopowe zapalenie skóry upośledza jej podstawowe funkcje, sprawia, że nie stanowi ona obronnego muru, który powinien chronić organizm przed wnikaniem (...) Artykuł sponsorowany Skóra...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Błędne koło...

przed gronkowcem. Kompleksowa pielęgnacja w AZS W przebiegu atopowego zapalenia skóry ważne jest, aby działać kompleksowo: Od wewnątrz - na przyczyny (...) zahamować. Atopowe...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

AZS - choroba XXI w.

Artykuł sponsorowany AZS, czyli atopowe zapalenie skóry, można określić mianem choroby XXI i nie jest to określenie na wyrost, ponieważ częstość (...) Pielęgnacja skóry z alergią...

Ważny temat - Pierwszy krok w alergii pokarmowej i atopowym zapaleniu skóry

Emolienty na wagę złota

dolegliwością w atopowym zapaleniu skóry jest jej suchość i świąd. Skóra chorego jest zaczerwieniona, łuszczy się, mogą się pojawić plamy rumieniowe (...) Artykuł sponsorowany Skóra,...