Co jedzą Polacy? Schabowy i ziemniaki nadal na topie

Co na obiad jedzą Polacy? Jakie produkty wybierają na śniadania? Jak dużo spożywają kasz, a ile ziemniaków? Na te wszystkie pytania postanowili znaleźć odpowiedz eksperci z Instytutu Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk. W tym celu, we współpracy z Narodowym Centrum Nauki, przeprowadzili badania, których wyniki przedstawiają nawyki żywieniowe Polaków.

Co Polacy jedzą na obiad?

Z analizowanych przez naukowców ankiet wynika, że aż połowa Polaków na obiad spożywa mięso, a 42 proc. – ziemniaki. Stronimy jednocześnie od kasz (spożywa je tylko 2 proc. ludzi), frytek (1,5 proc.) i ryżu (niecałe 4 proc.). Rybę spożywa tylko niecałe 4 proc. ankietowanych.

Polecane wideo:

Co jemy do obiadu? Zazwyczaj surowe warzywa. W formie sałatek i surówek są dodatkiem do mięsa dla 34 proc. Polaków. Gotowane lub pieczone je 16 proc. z nas.

Co ciekawe, okazuje się, że pizza, hamburgery czy kebab, wcale nie są naszymi ulubionymi daniami. Z badań wynika, że Polacy jedzą je na obiad rzadko – rubrykę z odpowiedzią „tak” zaznaczyło dla każdego z tych dań mniej niż 1 proc. respondentów. Aż 40 proc. wybiera za to zupy.

Jak wygląda śniadanie Polaków?

Mleko na śniadanie? Niekoniecznie. Aż 84 proc. Polaków wybiera pieczywo, a także wędlinę (46 proc.), sery żółte, w tym kozie, owcze, dojrzewające (16,7 proc.), serki homogenizowane i jogurty (14 proc.) oraz jaja (8 proc.).

Na swój pierwszy posiłek w ciągu dnia zupę mleczną wybiera tylko 4 proc. badanych. Na płatki na mleku oraz dżem i miód decyduje się zaledwie 5 proc. z nas. Co ciekawe, aż 26 proc. respondentów je na śniadanie warzywa.

Podobnie wyglądają statystyki w przypadku produktów na kolację.

Jemy tradycyjnie

Tradycyjne polskie potrawy nadal są w czołówce ulubionych dań Polaków. Wybiera je aż 60 proc. kobiet i mężczyzn. Z tym, że kobiety częściej decydują się na dużą ilość owoców i warzyw.

30 proc. kobiet przyznało, że je „lekko i niezbyt kalorycznie”. Ten sam styl posiłków wprowadza w życie tylko 15 proc. mężczyzn. Ale to oni jedzą więcej mięsa – ponad 70 proc. panów wybiera dania z produktów zwierzęcych. Dla porównania, takie potrawy wybiera niespełna 50 proc. kobiet.

Podziały kulinarne

Jak zauważają naukowcy, polskie społeczeństwo nie jest wyraźnie zróżnicowane ze względu na spożywanie dań, ale zalążki podziału da się zauważyć.

Jak podaję autorzy badań, klasa średnia, czyli pracownicy wyższych kadr kierowniczych, specjaliści, pracownicy umysłowi i właściciele firm częściej jedzą potrawy mleczne, a rzadziej spożywają mięso i zupy, które kojarzone są ze zwyczajami robotników.

Jednocześnie zupy spożywa aż 46 proc. rolników, a jedynie 35 proc. właścicieli małych przedsiębiorstw. Wśród wyższej klasy kierowniczej popularne są serki homogenizowane (31 proc.), które jednocześnie nie cieszą się popularnością wśród wykwalifikowanych robotników (jedynie 17 proc.).

Polacy uwielbiają potrawy tradycyjne. Aż 90 proc. z nas, niezależnie od grupy społeczno-zawodowej zadeklarowało, że je kaszankę, sałatkę jarzynową z majonezem i kopytka.

Natomiast jeśli chodzi o dania zagraniczne i egzotyczne – ich spożywanie deklaruje głównie kadra kierownicza. I tak carpaccio jadło 52 proc. tej grupy, mule – 27 proc., a kaszę kus kus – 63 proc.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zdrowie dzieci
Zdrowie dzieci

Geny to tylko punkt wyjścia dla zdrowia dziecka!

Nie tylko geny, ale również to, co mama je w trakcie ciąży i karmienia piersią ma realny wpływ na zdrowie dziecka w przyszłości - to najważniejszy (...) ), i to już przed poczęciem dziecka. Epigenetyka,...

Zdrowie dzieci

Czy zdrowe słodycze istnieją?

Każda mama, dbająca o zdrowie swoich dzieci, wie, jak ciężkim tematem są słodycze. Są niezdrowe, tuczące i powodują próchnicę, ale maluchy (...) z diety dziecka jest w praktyce niemożliwe, ale nie wszystkie...

Zdrowie dzieci

Słodycze, które nie tuczą

Lekarze, bijąc na alarm, ostrzegają, że obecne pokolenie nastolatków pierwszy raz w historii będzie żyło krócej niż ich rodzice. W znacznym stopniu przyczynia się do tego otyłość oraz zagrożenia, jakie ze sobą niesie. Skąd biorą się problemy z...

Zdrowie dzieci

Zdrowe lizaki

i niezapomniany smak. Czy możemy podawać je dzieciom bez obaw o zdrowie ich zębów? Kompromis pomiędzy zachciankami a zdrowiem (...) z dzieckiem i trudno nam odmówić mu zakupu...

Zdrowie dzieci

10 gwiazd, które mają alergię

10 gwiazd, które mają alergię

danych, około 14% dzieci jest uczulonych na koty, a wśród dorosłych ten typ alergii może być jeszcze częstszy - dotyczy ok. 25% osób.Julia Kamińska Julia

Zdrowie dzieci

Czy terapia komórkami macierzystymi jest skuteczna?

Dr Magdalena Chrościńska-Krawczyk, neurolog z Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Lublinie i dr Jakub Baran, prezes Polskiego Banku Komórek Macierzystych, wypowiadają się na temat pobrania krwi pępowinowej, która jest używana w terapii komórkami macierzystymi....

Zdrowie dzieci

8 sprawdzonych sposobów na zatkany nos

8 sprawdzonych sposobów na zatkany nos

nie dla każdego Odradza się stosowanie środków obkurczających w przypadku dzieci poniżej 4 roku życia. Jeżeli jesteś w ciąży, również skonsultuj (...) świetne rozwiązanie - dobre również dla dzieci i osób, które nie...

Zdrowie dzieci

Obalamy mity na temat zdrowia latem

Obalamy mity na temat zdrowia latem

o rzekomo sprawdzonych sposobach na zdrowie latem. Mit: Masło jest dobre na poparzenia słoneczne Fakt: Masło ma tylko działanie nawilżające bez żadnych

Zdrowie dzieci

Fakty i mity na temat alergii pokarmowych

Fakty i mity na temat alergii pokarmowych

Alergia czy nietolerancja? Chociaż ¼ osób może twierdzić, że ma alergię pokarmową, prawdą jest, że alergia ta dotyczy 6% dzieci i 2% dorosłych. Wiele (...) , że 30% rodziców myśli, że dziecko ma uczulenie na orzechy ziemne,...