Cielęcina owijana boczkiem

Cielęcina należy do jednych z najdelikatniejszych mięs. Często podawana jest dzieciom i polecana osobom na diecie, bowiem jej mięso jest stosunkowo niskokaloryczne. Szczególnie pyszna jest cielęcina nadziewana, którą bardzo prosto przygotować oraz idealnie się sprawdzi jako danie na obiad.

Czas przygotowania: 120 min.

Polecane wideo:

Składniki (na 5 – 6 porcji):

  • 1 kg udźca cielęcego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 200 g słoniny
  • Przyprawa do Cielęciny KAMIS

Sposób przygotowania:
Słoninę pokroić w słupki, dokładnie obtoczyć w przyprawie i włożyć na 15 min. do zamrażalnika. Mięso cielęce naszpikować słupkami słoniny i dobrze natrzeć przyprawą. Boczek pokroić w plastry. Połową plastrów obłożyć wierzch mięsa i obwiązać dokładnie nitką. Resztą boczku wyłożyć dno brytfanny i ułożyć na nim pieczeń. Piec przez ok. 50 min w temp. 190°C polewając sosem z pieczenia. Ewentualnie można podlać odrobiną bulionu lub wody.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 225,33 kcal
Białka 15,72 g
Węglowodany 0,28 g
Tłuszcze 17,89 g
Błonnik 0 g

Smacznego!

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z wołowiny
Dania z wołowiny

Strogonow z wołowiną

Strogonow z wołowiną

Strogonow to danie popularne właściwie na całym świecie. Klasyczna potrawa a la Strogonow składa się z pokrojonej w plastry polędwicy i dodatku cebuli i pieczarek. Niektóre przepisy dodają także ogórki kiszone, przecier pomidorowy, mąkę i różne przyprawy.

Dania z wołowiny

Tajska wołowina

Tajska wołowina

Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu.

Dania z wołowiny

Strogonow wołowy

Strogonow wołowy

Aleksandra I. Poniżej przepis na to klasyczne danie z wołowiny. Składniki: 1/2 kg polędwicy wołowej, 2 cebule, 3 łyżki masła, 20 dkg pieczarek

Dania z wołowiny

Wołowina po tajsku

Wołowina po tajsku

W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu. Poniżej jeden z przepisów na tajską sałatkę. Składniki: 400 g polędwicy wołowej, 2...

Dania z wołowiny

Ostry stek

Ostry stek

Dobrze wysmażony i doprawiony stek z grilla z pewnością zasmakuje zarówno miłośnikom mięsa, jak i tym, którzy wołowinę jedzą od czasu (...) . Składniki: 700 g wołowiny, 1 papryka...

Dania z wołowiny

Wołowe żeberka

Wołowe żeberka

Mówi się, że wołowe żeberka to jedna z najtrudniejszych do przyrządzenia potraw. Aby mięso łagodnie odchodziło od kości, było miękkie i aromatyczne, należy się postarać. Jest to jedna z potraw bardzo charakterystycznych dla polskiej kuchni.

Dania z wołowiny

Stek z cebulką

Stek z cebulką

O cebuli można powiedzieć chyba tylko same dobre rzeczy. Zawiera ona związki siarki, fosforu, magnezu oraz cynk i krzem, wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Obecność żelaza i wapnia odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych...

Dania z wołowiny

Wołowina curry

Wołowina curry

Wołowina w curry to ciekawa, bardzo oryginalna wersja tradycyjnego gulaszu. Dzięki swojej unikalnej przyprawie, jaką jest curry, potrawa nabiera wyrafinowanego smaku i świeżego zapachu.

Dania z wołowiny

Tajine z wołowiną

Tajine z wołowiną

Danie to swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu, służącemu do pieczenia mięs nad rozżarzonym paleniskiem. Pochodzi z niezwykle bogatej w aromatyczne przyprawykuchni marokańskiej. Kuszący zapach unoszący się w w trakcie przygotowywania potrawy...