Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Chlorella

Chlorella jest jednokomórkowym, słodkowodnym glonem. Jest to organizm samożywny, ponieważ zawiera barwnik zwany chlorofilem. Nazwa Chlorelli wywodzi się od łacińskich słów „mały” i „zielony”. W większości uprawiana jest w Japonii i Tajwanie. Ten zielony glon do swoich odbiorców trafia w postaci tabletek lub płynnego ekstraktu. Jest bardzo ważnym i popularnym produktem ze względu na właściwości oczyszczające organizm.

Skład Chlorelli

Chlorella w swoim składzie zawiera witaminę B12, chlorofil oraz dużo rzadkich makro- i mikroelementów. Istotne jest, że prawie 60% jej składu stanowi białko, 20% węglowodany, a tylko 10% tłuszcze. Warto dodać, że białko Chlorelli zawiera aż 19 aminokwasów. Zawiera dużo lizyny a także witamin i związków mineralnych. Stanowi bogate źródło karotenu, żelaza, jodu, cynku i kobaltu. Bardzo ważny jest także obecny w Chlorelli związek o nawie chlorofil. Jego struktura chemiczna przypomina hemoglobinę, dlatego jest używany do leczenia anemii.

Polecane wideo:

Zastosowanie Chlorelli

Chlorella, dzięki obecności karotenu, używana jest do usuwania uszkodzeń skóry. Zapobiega również rozwojowi raka płuc. Natomiast chlorofil zawarty w aldze wpływa na wzrost, przemianę materii i przyśpiesza gojenie ran. Jest stosowany także w leczeniu owrzodzeń oraz podaje się go osobom z nadciśnieniem. Ponadto chlorofil zawarty w Chlorelli wpływa na zwalczanie bakterii, zapobiega wzrostowi kamieni w nerkach, łagodzi bóle, buduje czerwone krwinki krwi, normuje ciśnienie, wzmacnia mięśnie serca, zwiększa odporność organizmu, zapobiega wczesnemu starzeniu się, eliminuje wolne rodniki, przyśpiesza gojenie ran i reguluje procesy trawienia. Warto wspomnieć, że niedawno odkryto, iż glon ma działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Chlorella pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Sprawia to, że jest używana do oczyszczania i odtruwania organizmu, np. w salonach kosmetycznych. Ponadto jest stosowana jako dieta dla osób otyłych. Działa na florę bakteryjną, jako probiotyk oraz jak naturalny antybiotyk. Glon jest bardzo skuteczny w walce z nadciśnieniem oraz pozytywnie wpływa na wątrobę, wszelkie uczulenia, trądzik oraz zapalenia stawów. Jeśli chodzi o beta karoten obecny w Chlorelli, to badania wykazały, że jest skuteczny w walce z chorobami serca, zaćmą a nawet wpływa na układ odpornościowy, który pomaga w walce z wirusami, w tym z wirusem grypy. Glon ten zawiera tak zwany Czynnik Wzrostu Chlorelli (CGF), który odpowiedzialny jest za spowolnienie procesów starzenia się. Czynnik ten jest także odpowiedzialny za odnowę i poprawę działania komórek. Alga posiada również zdolności odtruwające, które odkryto już wiele lat temu. Błona komórkowa tego glonu składa się z trzech warstw ochronnych. Warstwy te są odporne na czynniki zewnętrzne i stanowią podstawę tych właściwości.

Dawkowanie Chlorelli

Ilość przyjmowania glonu zależy od masy ciała, codziennego menu, stresu, środowiska, a nawet stylu życia. Z reguły zaleca się, aby osoby dorosłe spożywały dziennie od 12 do20 tabletek. Natomiast dzieci od 4 do 12 tabletek dziennie. Dzieciom poniżej 3 lat należy tabletkę rozkruszyć i dodać do pożywienia. Spożywanie tabletek można stosować zarówno przed, jak i po posiłku lub pomiędzy posiłkami – nie ma to znaczenia. Należy tylko popijać je szklanką wody.

Polecane wideo:

Sylwia Michalczyk, ponad rok temu
Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Chlorella
Kuchnia

Superpokarmy

, chlorella, algi, awokado, rukiew wodna, owoc palmy açaí. Fani zdrowego jedzenia mocno zachęcają do spożywania pokarmów określanych mianem Super Food

Superpokarmy

Algi

Algi

w aptekach algą jest chlorella. Ta z kolei to słodkowodny glon także bogaty w białko i inne substancje. Chlorella bardzo szybko się rozmnaża, co ma znaczenie