Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Sekretem tego przepisu na chleb jest bulwa słonecznika. Jej jadalną częścią są właśnie bulwy, wewnątrz żółte lub białawe i niezwykle kruche.

Składniki:

  • 330 g bulwy słonecznika,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki mąki sojowej,
  • 1/2 szklanki nasion psyllium,
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego,
  • 1/2 łyżki drożdży,
  • 1 szklanka zakwasu,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1/3 szklanki pestek dyni.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

We wrzącej, nieco osolonej wodzie gotuj pokrojoną bulwę słonecznika do momentu, aż stanie się miękka, czyli jakieś 20-30 minut. Po tym czasie odcedź wodę, a w zamian wlej mleko, dodaj masło, sól, cukier i mieszaj. Zgnieć bulwę i połącz z resztą składników. W dużej misce wymieszaj mąkę, nasiona psyllium, siemię lniane i drożdże. Dodawaj powoli zakwas i ciepłą wodę, cały czas mieszając. Ugniataj ciasto, aż nabierze gładkiej, jednolitej konsystencji. Dodawaj w trakcie mieszania pestki dyni. Przykryj ciasto i odstaw na co najmniej godzinę, aby drożdże mogły urosnąć. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Teraz połącz ciasto z purée słonecznikowym i jeszcze raz uformuj ciasto w kształcie chleba. Włóż je do formy i piecz przez 25 minut. Po tym czasie odkryj chleb i piecz jeszcze 15 minut. Można jeść na ciepło lub schłodzony.

Komentarz:

Bulwy wyróżniają się słodkim smakiem przypominającym orzech brazylijski lub karczoch. Spożywane są jako warzywo zwykle po przegotowaniu, gotowaniu na parze lub upieczeniu. W wielu krajach używane bywają do zup i w formie dodatku do mięs. Polecane są także w marynacie oraz zapiekane z serem cheddar.

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Pasztet z ogórka i awokado

Podany przepis na smaczną przystawkę pochodzi z kuchni francuskiej, a jej wyjątkowy smak polega na połączeniu dwóch składników - awokado i ogórka

Przystawki

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Wyobraź sobie piękne, słoneczne przedpołudnie. Kocyk, koszyk, pyszne, niebanalne jedzenie i twoi bliscy. Warto czasem zrobić coś innego, zafundować sobie oraz swojej rodzinie relaks i wypoczynek na świeżym powietrzu, z dala od technologii czy mediów....

Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.

Przystawki

Sałatka domowa

Sałatka domowa

Sałatka powinna zawierać nasze ulubione składniki, które jednocześnie będą odżywcze i zdrowe.