Białe, czerwone czy czarne – które porzeczki są najzdrowsze?

Mają kwaśno-cierpki smak, przez co nie należą do ulubionych owoców dorosłych i dzieci. Warto przekonać się do porzeczek, ponieważ to jedne z najzdrowszych letnich owoców. Niezależnie od tego, jaką odmianę wybierzemy, możemy być pewni, że dostarczymy organizmowi dawki witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Które jednak mają najwięcej zdrowotnych właściwości?

Właściwości porzeczek

W rankingu zdecydowanie wygrywają czarne owoce. To w nich znajduje się najwięcej witaminy C – wystarczy zjeść garść, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie.  Dzięki temu chronią przed infekcjami, wzmacniają naturalną odporność organizmu i pomagają w leczeniu objawów przeziębienia. Ponadto działają napotnie i przeciwzapalnie, dlatego warto podawać dziecku sok z czarnych porzeczek w trakcie choroby.

Polecane wideo:

Dzieci powinny jeść czarną odmianę porzeczek również ze względu na obecny w nich błonnik. Substancja ta świetnie działa na układ pokarmowy, oczyszcza z toksyn i reguluje cykl wypróżnień. Poza tym daje uczucie sytości, normalizuje poziom cukru we krwi i sprawia, że mamy mniejszą ochotę na słodycze.

W czarnej skórce porzeczek kryją się antocyjany – silne antyoksydanty. Dzięki nim organizm może samodzielnie bronić się przed patogenami i niszczy wolne rodniki. Antocyjany mają właściwości antyrakowe.

Olejki eteryczne znajdujące się w czarnych porzeczkach stymulują produkcję soków trawiennych i poprawiają apetyt – powinny o tym pamiętać mamy niejadków. Dodanie smacznych owoców do codziennego menu może pomóc w radzeniu sobie z marudnym dzieckiem.

Nie tylko czarne

Chociaż czarne porzeczki to prawdziwa skarbnica zdrowotnych składników, to białe i czerwone odmiany również mają wiele do zaoferowania.

Czerwone owoce są bogate w witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Dobrze działają na wątrobę i układ trawienny, a poza tym dostarczają żelaza i wapnia.

Z kolei białe porzeczki mają podobne ilości witamin i związków mineralnych, a przy tym są najmniej kaloryczne – w 100 g owoców jest 56 kcal (dla porównania – w czarnych to 81 kcal).

Wszystkie porzeczki są źródłem boru i jodu – pierwiastków, które wspierają układ immunologiczny u dzieci i dorosłych. Dużo w nich też siarki i cynku, czyli związków, które poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

Jak jeść porzeczki?

Porzeczki można podawać dzieciom od dziewiątego miesiąca życia. W sezonie letnim najlepiej korzystać ze świeżych owoców. Warto użyć porzeczek jako bazy do różnych przetworów. Jesienią i zimą szczególnie może się przydać sok czy syrop z porzeczek. W okresie infekcji pomoże wzmocnić odporność i uporać się z objawami przeziębienia czy grypy. Można podawać je dzieciom przy problemach trawiennych – pomogą na zaparcia czy bóle brzucha.

 

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

9 produktów, których nie jadamy, a powinniśmy

9 produktów, których nie jadamy, a powinniśmy

Resztki jedzenia - czy aby na pewno? Za każdym razem, kiedy wyrzucasz głowę krewetki lub skórkę banana, pozbawiasz się niezwykle zdrowych składników odżywczych. Zobacz, jak włączyć te składniki do swojej diety, aby optymalnie się odżywiać. Skórka kiwi...

Kuchnia

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Grillowane sardynki z sosem aioli Sardynki są małe, jednak to giganty, jeśli chodzi o wapń, tłuszcze przyjazne sercu oraz intensywny smak. Wypróbuj świeże sardynki przyrządzone na grillu, które będą pyszną wędzoną przystawką. Do tego przygotuj sos aioli,...

Kuchnia

Naturalne źródła cynku

Naturalne źródła cynku

Cynk spełnia ważne funkcje w organizmie Cynk odgrywa zaskakująco wiele ról w naszym organizmie. Wspomaga on aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że cynk występuje w wielu pokarmach, jego niedobór zdarza...

Kuchnia

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

Mity dotyczące mięsa Jeżeli jesteś miłośniczką mięsa to zapewne nieraz miałaś okazję usłyszeć niepokojące informację na temat jego negatywnego działania. Być może na skutek tego rozważałaś nawet rezygnację ze spożywania tego produktu. Całe szczęście,...

Kuchnia

Najzdrowsze pomysły na śniadanie

Najzdrowsze pomysły na śniadanie

Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia Pierwszy posiłek ma ogromny wpływ na resztę dnia. Zdrowe śniadanie zapewni ci energię na długi czas. Dzięki temu organizm przez cały dzień będzie mógł pracować na najwyższych obrotach.Błonnik w ilości 5 g Błonnik...

Kuchnia

Produkty, których nie powinnaś trzymać w lodówce

Produkty, których nie powinnaś trzymać w lodówce

Cebula Przechowuj nieobraną cebulę w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Aby długo przechowywać cebulę, potrzebuje ona wystarczającego dostępu powietrza, więc nie trzymaj jej w plastikowym worku. Obrana cebula natomiast powinna być przechowywana...

Kuchnia

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

Truskawki Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C - 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce te są także bogate w przeciwutleniacze. Szpinak Szpinak jest niezwykle korzystnym dla organizmu warzywem, które dostarcza mnóstwo błonnika,...

Kuchnia

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Hiszpański sos romesco Podsmażanie pomidorów wyciąga z nich słodycz i smak, co jest kluczem do tego pikantnego sosu z Hiszpanii. Powoli opiekaj kilka sztuk pomidorów w piekarniku z główką czosnku. Następnie wrzuć je do blendera z migdałami oraz oliwą...

Kuchnia

Zdrowotne właściwości granatów

Zdrowotne właściwości granatów

Granaty obniżają ciśnienie tętnicze Sok z granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Tymczasem substancje te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Granaty leczą zaburzenia erekcji Wypijanie około 1 szklanki soku z granatu dziennie...

Kuchnia

Powody, dla których warto jeść cytrynę

Powody, dla których warto jeść cytrynę

Cytrynowe katharsis Po cytrynę sięgamy najczęściej, gdy dopadnie nas przeziębienie. Jednakże, oprócz wspomagania podczas osłabienia odporności, cytryna wykazuje wiele innych, cennych właściwości. Czy wiesz, że roztwór soku cytrynowego i lnu przyśpiesza...