Trwa ładowanie...

Białe, czerwone czy czarne – które porzeczki są najzdrowsze?

 Sylwia Stachura
10.08.2016 14:15
Białe, czerwone czy czarne – które porzeczki są najzdrowsze?
Białe, czerwone czy czarne – które porzeczki są najzdrowsze? (Shutterstock)

Mają kwaśno-cierpki smak, przez co nie należą do ulubionych owoców dorosłych i dzieci. Warto przekonać się do porzeczek, ponieważ to jedne z najzdrowszych letnich owoców. Niezależnie od tego, jaką odmianę wybierzemy, możemy być pewni, że dostarczymy organizmowi dawki witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Które jednak mają najwięcej zdrowotnych właściwości?

1. Właściwości porzeczek

W rankingu zdecydowanie wygrywają czarne owoce. To w nich znajduje się najwięcej witaminy C – wystarczy zjeść garść, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie.  Dzięki temu chronią przed infekcjami, wzmacniają naturalną odporność organizmu i pomagają w leczeniu objawów przeziębienia. Ponadto działają napotnie i przeciwzapalnie, dlatego warto podawać dziecku sok z czarnych porzeczek w trakcie choroby.

Dzieci powinny jeść czarną odmianę porzeczek również ze względu na obecny w nich błonnik. Substancja ta świetnie działa na układ pokarmowy, oczyszcza z toksyn i reguluje cykl wypróżnień. Poza tym daje uczucie sytości, normalizuje poziom cukru we krwi i sprawia, że mamy mniejszą ochotę na słodycze.

W czarnej skórce porzeczek kryją się antocyjany – silne antyoksydanty. Dzięki nim organizm może samodzielnie bronić się przed patogenami i niszczy wolne rodniki. Antocyjany mają właściwości antyrakowe.

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

Olejki eteryczne znajdujące się w czarnych porzeczkach stymulują produkcję soków trawiennych i poprawiają apetyt – powinny o tym pamiętać mamy niejadków. Dodanie smacznych owoców do codziennego menu może pomóc w radzeniu sobie z marudnym dzieckiem.

2. Nie tylko czarne

Chociaż czarne porzeczki to prawdziwa skarbnica zdrowotnych składników, to białe i czerwone odmiany również mają wiele do zaoferowania.

Czerwone owoce są bogate w witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Dobrze działają na wątrobę i układ trawienny, a poza tym dostarczają żelaza i wapnia.

Z kolei białe porzeczki mają podobne ilości witamin i związków mineralnych, a przy tym są najmniej kaloryczne – w 100 g owoców jest 56 kcal (dla porównania – w czarnych to 81 kcal).

Wszystkie porzeczki są źródłem boru i jodu – pierwiastków, które wspierają układ immunologiczny u dzieci i dorosłych. Dużo w nich też siarki i cynku, czyli związków, które poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

3. Jak jeść porzeczki?

Porzeczki można podawać dzieciom od dziewiątego miesiąca życia. W sezonie letnim najlepiej korzystać ze świeżych owoców. Warto użyć porzeczek jako bazy do różnych przetworów. Jesienią i zimą szczególnie może się przydać sok czy syrop z porzeczek. W okresie infekcji pomoże wzmocnić odporność i uporać się z objawami przeziębienia czy grypy. Można podawać je dzieciom przy problemach trawiennych – pomogą na zaparcia czy bóle brzucha.

 

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze