Barszcz wigilijny

Nie sposób wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu burakowego. Jego przygotowanie nie jest, na szczęście, trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w naturalne składniki i pamiętać o zasadach przyrządzania barszczu.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 2 kg buraków,
  • seler,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 duża pietruszka,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • nieduży korzeń chrzanu.

Sposób przygotowania:
Wszystko obrać, pokroić i ułożyć w garnku (lub beczułce). Najlepsze jest naczynie działające na zasadzie dymiona - żeby powietrze mogło uchodzić, ale nie za bardzo dostawać się do środka. Całość zalać ciepłą, przegotowaną, lekko osoloną wodą. Na wierzch położyć piętkę z chleba, koniecznie robionego na zakwasie.

Barszcz najlepiej zakisić dwa - trzy tygodnie przed świętami. W przeddzień Wigilii odcedzić ukiszone warzywa i zlać zakwas. Ugotować w wodzie prawdziwki, czyste wywary (bez grzybów, warzyw) zmieszać, kosztując do smaku. Podgrzać prawie do zagotowania, nie do zawrzenia, by nie stracił koloru. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Przy podawaniu można dodać trochę utartego świeżego chrzanu.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 86,12 kcal
Białka 3,35 g
Węglowodany 13,98 g
Tłuszcze 0,45 g
Błonnik 5,71 g
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zupy
Zupy

Zupa z imbirem

Zupa z imbirem

Imbir ma właściwości lecznicze i wspomagające organizm, głównie dzięki zawartości wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

Zupy

Zupa z cebuli

Zupa z cebuli

Cebula ma wysoką wartość odżywczą i jest niezwykle dietetyczna, ponieważ zawiera substancje czynne, takie jak olejki lotne, pektyny, witaminy. Warzywo to jest również pomocne w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i zaburzeń w oddawaniu moczu.

Zupy

Zupa z grochem i grzybami

źródeł witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Najlepsze potrawy, w których głównym składnikiem jest groch, to pasty, zupy, a także sosy czy sałatki.

Zupy

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

. Warto wprowadzić do naszej codziennej diety lekkie potrawy zawierające grzyby, na przykład sałatki czy zupy.

Zupy

Zupa z grzybami

Zupa z grzybami

Grzyby mają działanie lecznicze, stosowane są jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu. Badania wykazały też, że grzyby mają działanie antyrakowe.

Zupy

6 sposobów na zdrową zupę

6 sposobów na zdrową zupę

Dlaczego warto jeść zupy? Dietetycy są zgodni, że zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Niwelują uczucie głodu, a do tego dobrze smakują (...) i dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników. Jak poprawić smak...

Zupy

Pyszna zupa serowa

Pyszna zupa serowa

; gruby plaster wędzonego boczku (zupa całkiem nieźle obędzie się bez boczku; zamiast niego można też ewentualnie dodać podsmażone resztki wędlin); małą (...) do zagotowania. Gdy sery się rozpuszczą, wrzucić boczek z cebulą, doprawić...

Zupy

Zupa z avokado

mogą je zajadać chorzy na miażdżycę czy nadciśnienie. Jest często dodawane do sałatek, sushi lub jako przystawka. Dlaczego by nie spróbować także zupy (...) i gotować ok. 30 minut. Pomidory i jedno awocado pokroić i dodać do zupy....