Acerola na odporność

Każdego cechuje naturalna i adaptacyjna odporność organizmu, która chroni nas przed infekcjami. Gdy równowaga układu immunologicznego zostaje zachwiana a odporność spada, częściej chorujemy. Jak sobie pomóc? Rozwiązaniem może się okazać niepozorny owoc - acerola.

Dlaczego odporność słabnie?

Odporność organizmu jest wypadkową naszych zachowań i zależy od wielu czynników. Zaliczamy do nich m.in. sposób odżywiania, poziom aktywności fizycznej, czas poświęcany na odpoczynek i regenerację, narażenie na czynniki stresowe, zachowywanie zasad higieny osobistej (także w kontaktach z chorymi).

Odpowiednia ilość witamin i składników mineralnych zmniejsza ryzyko zachorowania. Z drugiej strony niepełnowartościowe posiłki, nawet jeśli jemy je regularnie, nie zapewniają składników koniecznych do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Również gdy jesteśmy niewsypani i znajdujemy się pod dużą presją (np. w pracy, w szkole), nasze siły słabną i nie możemy się bronić przed drobnoustrojami.

Czym jest acerola?

Acerola to inaczej malpigia granastolistna, wiśnia z Barbados lub nadgwiazdka granastolistna. Naturalnie występuje na terenie Meksyku i Teksasu, w Ameryce Środkowej i w północnej części Ameryki Południowej. Jest to rozłożysty krzew, zazwyczaj o wysokości od 2 do 3 metrów. Jej owoce są niewielkie, lekko spłaszczone i w czerwonym kolorze. Miąższ natomiast jest soczysty i bardzo kwaśny. Co ciekawe, jeden taki owoc zawiera tyle samo witaminy C co kilogram cytryn. W 100 g znajdziemy ok. 4500 mg tej witaminy. Acerola zawiera również witaminy A, B1, B2, PP oraz wapń, fosfor i żelazo.

Jak acerola wpływa na odporność?

Nasz organizm nie ma zwyczaju gromadzenia zapasów witaminy C, a jej nadmiar jest wydalany. Należy więc dostarczać ją sobie regularnie, w odpowiednich dawkach. Dobowe zapotrzebowanie wynosi 1 mg/kg masy ciała dorosłego człowieka lub 2 mg/kg masy ciała dziecka. U kobiet w ciąży, cukrzyków, palaczy oraz osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze, miażdżycę bądź prowadzących stresujący tryb życia, wartość ta wynosi 1,5 mg/kg masy ciała.

Sama witamina C ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Acerola wpływa na zwiększoną produkcję przeciwciał, pomaga przeciwstawiać się infekcjom, neutralizuje działanie wolnych rodników, wspiera naturalną produkcję kolagenu, obniża skłonność do odkładania się złogów cholesterolowych, poszerza światło i wzmacnia kondycję naczyń krwionośnych. Nie tylko poprawia odporność, ale zapobiega też zmęczeniu.

W Polsce świeże owoce aceroli nie są dostępne. Warto więc sięgnąć po soki z tego owocu oraz preparaty z wyciągami z rośliny. Można je kupić w aptekach.