Nie pozwól biegunce zniszczyć twoich wakacji

Turyści np. z krajów europejskich, podróżując do państw w Afryce, Ameryce Środkowej czy Azji, powinni brać pod uwagę ewentualne problemy żołądkowe i co za tym idzie – biegunkę. Przyczyny biegunki mogą być różne, np. kontakt z wirusami czy bakteriami, ale także może być to odpowiedź organizmu na egzotyczne potrawy. Dlatego, jadąc w taką podróż, należy nie tylko brać pod uwagę chorobotwórczą florę bakteryjną, ale także nietolerancję na nieznane potrawy czy przyprawy.

1. Czym może być spowodowana biegunka?

Najczęściej za biegunkę odpowiadają bakterie np. Salmonelli, bakterie Coli, Shigella czy Aeromonas – jest to około 80 proc. Przypadków. 10 proc. zachorowań spowodowanych jest wirusami, np. rota wirusami. Pierwotniaki to niewielki odsetek liczby zachorowań. W większości przypadków nie jest możliwe, aby wyodrębnić konkretny patogen, który powoduje dolegliwość.

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Nie pozwól aby biegunka zepsuła twoje wakacje
Nie pozwól aby biegunka zepsuła twoje wakacje (123RF)

2. Kiedy można mówić o biegunce?

Najczęściej, gdy w ciągu doby pojawią się co najmniej 3 luźne stolce, a dodatkowo chory uskarża się np. na wymioty, zawroty głowy, wysoką gorączkę, brak apetytu, ból żołądka. Bardzo ważne jest, aby zaobserwować, czy w stolcu nie występują patologiczne wydzieliny, np. krew, śluz czy ropa, a wodniste stolce pojawiają się dłużej niż przez dwie doby. Jeśli tak jest, należy bezzwłocznie udać się do lekarza.

Musisz to wiedzieć

3. Leczenie biegunki

Najważniejsze jest to, aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu. Należy wypijać jak największą ilość wody przegotowanej lub butelkowej, ale tylko niegazowanej. Lekarze w przypadku, gdy pojawia się ból brzucha i biegunka, zalecają również picie herbaty. Oczywiście, będą potrzebne także leki – zawierające chlorowodorek loperamidu. W przypadku biegunki trzeba je brać zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania leku.

Domowe sposoby na biegunkę
Domowe sposoby na biegunkę [9 zdjęć]

Biegunka to zazwyczaj reakcja organizmu na obecne w przewodzie pokarmowym bakterie i wirusy. Niekiedy...

zobacz galerię

Nie należy jeść surowego mięsa czy potraw, które przez dłuższy czas nie były przechowywane w lodówce, zalecane jest również częste mycie rąk. Nie powinno się jeść warzyw, owoców, które są opłukiwane w miejscowej wodzie. Trzeba unikać napojów, drinków, gdzie pływają kostki lodu. Nie decydujmy się na lokalne potrawy robione z niepasteryzowanego mleka czy owoców morza.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!