Przejdź na WP

Najgorsze i najlepsze oleje do gotowania. Sprawdź, czy są w twojej kuchni

Kupując olej często kierujemy się jego ceną i ewentualnym składem. Rzadziej zastanawiamy się, czy ten konkretny produkt nadaje się do gotowania. To błąd. Niektóre oleje bowiem źle znoszą wysokie temperatury i mogą nam poważnie zaszkodzić.

Zobacz film: "Olej palmowy – dlaczego musisz go unikać"

1. Najgorsze oleje do gotowania

Oleje reklamowane jako produkty będące równowagą kwasów omega-6 i omega-3 tylko pozornie są dobre dla naszego zdrowia. Oczywiście, ich obecność w diecie jest niezbędna do prawidłowej pracy naszego organizmu. Jednak nadmiar, szczególnie kwasów omega-6, jest szkodliwy. Może prowadzić m.in. do pojawiania się stanów zapalnych.

Innym produktem, który nie jest najlepszym wyborem, jest olej rafinowany. Dlaczego? Jest on poddany szczególnej obróbce termicznej. W kontakcie z wysoką temperaturą np. podczas gotowania lub smażenia, wydobywają się z niego toksyczne substancje.

Do smażenia nie nadają się oleje wielonienasycone, czyli chociażby olej kukurydziany, lniany, sojowy, olej z pestek dyni itd. Nie są one odporne na działanie wysokich temperatur i stają się toksyczną bombą.

Olej kokosowy – idealny kosmetyk dla przyszłych mam
Olej kokosowy – idealny kosmetyk dla przyszłych mam [7 zdjęć]

Ciało kobiety w ciąży wymaga wyjątkowej pielęgnacji, gdyż ulega ciągłym zmianom. Jest do tego bardzo...

zobacz galerię

Ponadto problemem mogą być też rośliny modyfikowane genetycznie, z których przygotowany jest olej. Często unikamy takich produktów w diecie. Dlaczego więc sięgamy po olej z genetycznie modyfikowanych nasion? W krajach zachodnich na liście GMO znajdziemy zarówno rzepak, jak i słonecznik oraz soję, a więc rośliny z których robi się najpopularniejsze oleje.

2. Najlepsze oleje do gotowania

Na szczęście w ofercie sklepów są oleje, które możemy bezpiecznie kupować. Jednym z nich jest olej kokosowy. Świetnie sprawdzi się zarówno w kosmetyce np. jako maseczka na skórę i włosy, a także podczas smażenia czy gotowania.

Wybierając olej do gotowania dobrym wyborem będzie też olej z awokado oraz olej z orzechów makademia. Są one odporne na wysokie temperatury. Warto też jeść je na zimno np. jako składnik sałatki.

Niektóre oleje pod wpływem wysokiej temperatury tracą swoje właściwości
Niektóre oleje pod wpływem wysokiej temperatury tracą swoje właściwości (123RF)

Zdrowym wyborem jest również oliwa z oliwek. Jest bogata w wiele składników odżywczych m.in. przeciwutleniacze. Pamiętajmy jednak, że oliwa z oliwek źle znosi poddawanie jej wysokim temperaturom. Lepiej więc spożywać ją na zimno.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.