Mleko prosto od krowy może chronić przed astmą i alergią

Świeże, nieprzetworzone mleko od krowy zawiera więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż to pasteryzowane, homogenizowane czy niskotłuszczowe. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega-3 odgrywają natomiast ważną rolę w reakcji przeciwzapalnej organizmu.

Wyniki badań niemieckich naukowców wyjaśniają, dlaczego dzieci, które spożywają nieprzetworzone mleko, mają mniejsze ryzyko zachorowania na astmę. Naukowcy, na czele z dr Eriką von Mutius, profesor alergologii pediatrycznej na Uniwersytecie Ludwika Maksymiliana w Monachium, obserwowali ponad tysiąc dzieci mieszkających na terenach wiejskich.

Matki zapisywały, co spożywają ich pociechy oraz pojawiające się u nich choroby do 6. roku życia. Analiza tych dzienniczków zdrowotnych pokazała, że proporcja dzieci, które zachorowały na astmę do tego wieku była znacznie niższa w grupie, która regularnie spożywała wiejskie mleko.

Zobacz film: "Odporność u dziecka"

Wiele wcześniejszych badań sugerowało taki wpływ, ale teraz zostało to potwierdzone. Przyczyną ma być zwiększony poziom mikrobów występujących u zwierząt wiejskich. Komercyjne mleko jest zwykle poddawane obróbce cieplnej, aby zlikwidować potencjalnie niebezpieczne mikroorganizmy. Proces jednak zmienia też białko w mleku, co może wyjaśniać utratę zalet zdrowotnych po pasteryzacji.

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?
Jak wzbogacić swoją dietę w wapń? [7 zdjęć]

Mleko to jeden z uniwersalnych sposobów, aby dostarczyć wapń organizmowi. Już jedna filiżanka to prawie...

zobacz galerię

Naukowcy uważają, że efekt ochronny mleka bierze się z braku obróbki cieplnej oraz, częściowo, z większej zawartości tłuszczu. Co więcej, wpływ tego drugiego czynnika jest związany z wyższym poziomem omega-3 oraz niższym stosunkiem omega-6 do omega-3 w mleku nieprzetworzonym w porównaniu z mlekiem komercyjnym.

Autorzy badań odnotowali, że zbawienny wpływ mleka na astmę zwiększa się z czasem. Spożywanie mleka w późniejszym okresie wydaje się bardziej znaczące niż w pierwszych latach życia.

Naukowcy podkreślają też, że mleko wiejskie nie było również homogenizowane, w przeciwieństwie do komercyjnego. Oznacza to, że ciężko oddzielić wpływ, jaki ma homogenizowanie i obróbka cieplna.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!