Mleko – podstawa diety małego dziecka

Po narodzinach i w okresie niemowlęcym najlepszym sposobem żywienia niemowlęcia jest karmienie piersią. Kiedy dziecko pozna już nowe smaki, inne niż pokarm mamy, mleko wciąż powinno stanowić ważny element jego codziennej diety. W menu juniora powinny znaleźć się 2 kubki mleka oraz porcja produktów mlecznych, takich jak np. jogurt, kefir czy twarożek. Czy wiesz, że mleko modyfikowane to produkt dopasowany do zmieniających się potrzeb żywieniowych rocznego dziecka? Dowiedz się, dlaczego odpowiednio uzupełnia dietę po 1. urodzinach.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Poszukiwanie mleka do karmienia dziecka"

  • Junior, czyli dziecko po 1. roku życia, to nie mały dorosły – jego dieta nadal powinna się różnić od jadłospisu dorosłych członków rodziny.
  • Małe dziecko potrzebuje od 4 do 8 razy więcej (w przeliczeniu na kilogram masy ciała) niektórych składników pokarmowych w porównaniu do dorosłych.
  • Mleko, w tym mleko modyfikowane i produkty mleczne, to nadal bardzo ważny składnik diety, który pomaga pokryć zapotrzebowanie na składniki odżywcze istotne w diecie małego dziecka.

1. Talerzyk juniora

Menu dziecka w okresie najbardziej intensywnego wzrostu, czyli podczas 1000 pierwszych dni życia, ma szczególny wpływ na jego rozwój. W tym czasie programuje się metabolizm oraz dojrzewa układ pokarmowy. Prawidłowo zbilansowana dieta malucha po 1. urodzinach każdego dnia powinna zawierać 2 porcje mleka, w tym mleka modyfikowanego, i 1 porcję produktów mlecznych.

Jadłospis powinien się składać z różnorodnych posiłków, które będą dostarczały juniorowi składników niezbędnych do harmonijnego rozwoju. W komponowaniu diety rocznego dziecka pomocny jest przygotowany przez specjalistów z Instytutu Matki i Dziecka tzw. modelowy talerz żywieniowy. Dzięki niemu łatwo zrozumieć, jakie grupy produktów i w jakich ilościach powinny się znaleźć w codziennej diecie malucha.

Które mleko jest najzdrowsze?
Które mleko jest najzdrowsze? [6 zdjęć]

Mleko to podstawowy produkt naszego jadłospisu. Zalewamy nim płatki śniadaniowe lub dodajemy do kawy....

zobacz galerię

2. Wielkie potrzeby małego organizmu

Rodzice często sądzą, że podając dziecku różnorodne wyroby mleczne, dostarczają młodemu organizmowi m.in. witaminę D w odpowiedniej ilości. Tymczasem mleko krowie i jego przetwory to przede wszystkim źródło wapnia. Nie zawierają wystraczającej ilości witaminy D, która jest niezbędna do przyswajania wapnia.

Organizm juniora może tylko w pewnym stopniu samodzielnie wytwarzać witaminę D (zachodzi to podczas syntezy skórnej pod wpływem słońca). Położenie geograficzne Polski sprawia, że odpowiednia ilość słońca niezbędna do skórnej syntezy witaminy D jest jedynie możliwa w okresie wiosenno-letnim.

Dlatego zaleca się jej suplementację lub dostarczanie do organizmu poprzez produkty wzbogacone w ten składnik. Wśród dzieci po 1. roku życia często zauważalny jest niedobór żelaza – mleko krowie również nie jest jego dobrym źródłem.

Zobacz też:

Zbyt wczesne przejście z następnego mleka modyfikowanego (przeznaczonego dla dzieci po 6. miesiącu życia) na mleko krowie wpływa na nadmierne spożycie przez malucha m.in. białka i nasyconych kwasów tłuszczowych. Mimo że białko jest ważne w okresie intensywnego wzrostu, to jego spożywanie w zbyt dużej ilości może obciążyć nerki i wątrobę malucha oraz przyczynić się do rozwoju otyłości w przyszłości. Żelazo i witamina D – składniki często deficytowe w menu polskich dzieci – są niezbędnymi składnikami w diecie juniora:

  • Żelazo ma istotny wpływ na rozwój poznawczy, działanie układu odpornościowego oraz wytwarzanie się czerwonych krwinek.
  • Witamina D odgrywa ważną rolę przy wchłanianiu wapnia i fosforu, dlatego jest niezbędna m.in. do prawidłowego rozwoju kości, a także jest ważna dla odporności.

3. Wsparcie dla układu pokarmowego dziecka

Dieta dziecka po 1. roku życia nadal powinna różnić się od tej stosowanej przez dorosłych – junior potrzebuje większej ilości niektórych składników pokarmowych w przeliczeniu na kilogram masy ciała. Jego jadłospis, choć tak bardzo różnorodny, powinien zawierać przede wszystkim odpowiednie ilości mleka i produktów mlecznych.

Badania podają, że obecność w diecie dziecka mleka modyfikowanego po 1. roku życia aż o 78 proc. zmniejsza prawdopodobieństwo niedoboru witaminy D w młodym organizmie, a niedoboru żelaza – o 58 proc. (w porównaniu z dziećmi otrzymującymi mleko krowie)

Spożywanie przez dziecko posiłków z "menu dorosłych" może powodować niedobory, np. niektórych witamin oraz składników mineralnych. Ponadto kontynuowanie podawania mleka modyfikowanego dopasowanego do wieku dziecka przyczynia się także do zmniejszenia spożycia substancji, które nie powinny być obecne w diecie juniorów w zbyt dużych ilościach (takich jak np. sól czy nasycone kwasy tłuszczowe). Mleko modyfikowane pomaga pokryć zapotrzebowanie na istotne składniki w diecie malucha.

Mleko – podstawa diety małego dziecka
Mleko – podstawa diety małego dziecka (123rf)

Ważne informacje:

Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.