„Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi” - nowa książka Katarzyny Jankowskiej.

Premiera 20 maja.

Nowa książka autorki blogu www.mamaalergikagotuje.pl jest kontynuacją serii książek pt. Mama Alergika Gotuje.

Dotychczas na rynku ukazały się „Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie” i „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”.

„Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi” to poradnik pełen kolorowych, apetycznych zdjęć, ręcznie narysowanych ilustracji i prostych przepisów, które dziecko przygotuje samodzielnie lub z pomocą opiekuna.

W gotowaniu pomagają dzieciom MAGiczni bohaterowie, którzy odkrywają tajniki MAGicznej kuchni, opowiadają wiele ciekawostek i zachęcają do nauki przez zabawę.

Tym razem autorka namawia rodziców do gotowania razem z dziećmi i wspólnego spędzania czasu przy rodzinnym stole. Jej marzeniem jest, aby dzieci z zainteresowaniem sięgały po tzw. „dziwne produkty” i spożywały jak najwięcej warzyw i owoców.

Książka zawiera 60 różnorodnych przepisów przygotowanych na bazie owoców i warzyw dostępnych w sezonie wiosenno-letnim.

Przepisy zostały podzielone na działy: „Podstawowe”, „Śniadania”, „Obiady-Kolacje”, „Desery” i „Dodatki”.

Wszystkie potrawy nie zawierają mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera i miodu. To dania wegańskie, bezglutenowe i pozbawione zwykłego cukru.

Każdy przepis, podobnie jak w poprzednich książkach, został opatrzony adnotacją od dietetyka klinicznego i stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa i owoce. W nowej książce opis przepisów jest wzbogacony o informacje odnośnie kalorii.

Część merytoryczna dla dorosłych to tzw. wademekum dla rodzica, które zawiera:

  1. Informacje o pyleniu brzozy, traw i alergiach krzyżowych,
  2. Obszerny materiał od dietetyka o racjonalnym odżywianiu dzieci,
  3. Sezonowy kalendarz na wiosnę i lato, który ułatwi wybór wartościowych warzyw i owoców,
  4. 30 MAGicznych wskazówek dla rodziców tzw. „Tadka Niejadka”,

oraz odpowiedzi na wiele pytań np.:

  • Które warzywa i owoce przechowywać w lodówce, a które poza nią?
  • Jakie warzywa i owoce należą do najbardziej zanieczyszczonych pestycydami, a jakie zaliczane są do tych czystych?
  • Jak domowym sposobem pozbyć się pestycydów?
  • Jak czytać etykiety i na które oznaczenia zwracać szczególną uwagę podczas zakupów?

W książce znajdują się także:

  • 24 wierszyki, z których dzieci dowiedzą się wiele ważnych informacji na temat warzyw, kasz, owoców oraz ich wartości odżywczych,
  • ciekawostki
  • porady
  • rebusy
  • ilustracja „znajdź 10 szczegółów”
  • samoprzylepne gwiazdki, które służą do oznaczenia ulubionych przepisów
  • strony „Mój przepis”, na których można zapisać własne pomysły kulinarne.

Z książki mogą korzystać wszyscy, nie tylko alergicy. To odpowiednia pozycja dla wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej i miłośników zdrowego odżywiania.

Patroni medialni: Wirtualna Polska, WP Dzieci, Radio Kolor, Hipoalergiczni.pl, Vita, Dni Alergii, Mamo, To ja, Twoje Dziecko, Babyonline.pl.

Patron merytoryczny: Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!