6 z 7Mąka ziemniaczana w przemyśle spożywczym
Mąka ziemniaczana w przemyśle spożywczym używana jest głównie do zagęszczania sosów i zup. Można się nią wspomóc, jeśli danie ma zbyt rzadką konsystencję. To też główny składnik budyni oraz owocowych kisieli, za którymi przepadają dzieci i dorośli. Wykorzystywana jest także do wypieków ciast i pieczywa, ponieważ opóźnia czerstwienie.
Jak zrobić budyń domowej roboty?
Składniki:
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1/4 szklanki cukru,
- ziarenka z jednej laski wanilii,
- szczypta cynamonu,
- 4 żółtka,
- 500 ml mleka.
Mąkę, cukier, żółtka, wanilię i cynamon dokładnie wymieszać w rondelku. Stopniowo dolewać mleko. Postawić garnek na ogniu, podgrzewać i ciągle mieszać, aż składniki się połączą. Masę mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Na koniec krótko zagotować, odstawić i przełożyć do miseczek lub pucharków. Podawać z sosem lub świeżymi owocami.