Trwa ładowanie...

Łosoś po benedyktyńsku

Avatar placeholder
17.03.2017 12:16
Łosoś po benedyktyńsku
Łosoś po benedyktyńsku

Chleb focaccia, użyty w podanym przepisie, to włoski chleb podawany do obiadu. Jest on zawsze płaski, prostokątny, z wydrążonymi dołkami po całej powierzchni oraz posypany ziołami.

Składniki:

  • włoski chleb focaccia,
  • filet z łososia,
  • cebula,
  • zielony groszek,
  • czerwona papryka,
  • jaja,
  • świeży sok z cytryny,
  • masło,
  • oliwa z oliwek,
  • awokado,
  • papryka ostra,
  • biały ocet.
Łosoś z włoskim chlebem
Łosoś z włoskim chlebem

Chleb focaccia, użyty w podanym przepisie, to włoski chleb podawany do obiadu. Jest on zawsze płaski,

zobacz galerię
Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik. Umyj łososia, a następnie osusz. Skrop kawałki ryby sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, po czym wrzuć na patelnię i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Odstaw na bok. Cebulę obierz z łupiny, umyj i posiekaj. Podsmaż na tej samej patelni, po czym dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i groszek. Przykryj składniki i duś na średnim ogniu, aż zrobią się miękkie. Po tym czasie odstaw. Przygotuj naczynie żaroodporne. Chleb focaccia pokrój w grubsze kromki i wyłóż spód naczynia. Następnie połóż łososia. W niedużej misce połącz stopione masło, ocet i jajka i miksuj, aż osiągniesz jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem. Mieszankę wlej do rondla i, cały czas mieszając, gotuj do momentu, w którym sos zgęstnieje. Zalej nim łososia i chleb, na wierzchu ułóż kawałki awokado. Zapiekaj przez 20 minut bez przykrycia. Podawaj od razu.

Komentarz:

Chleb focaccia idealnie komponuje się z potrawami z ryb, zwłaszcza z delikatnym smakiem łososia. Przyprawiony na ostro łosoś to świetny pomysł na oryginalny obiad.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie312,36 kcal
Białka9,04 g
Węglowodany25,72 g
Tłuszcze15,74 g
Błonnik6,72 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze