kapusta kiszona

Sałatka z kapusty

Kapusta posiada ogromne ilości składników mineralnych. Znajdziemy w niej m.in. fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód oraz witaminy A, C, E (...) i z grupy B. Do zalet kapusty należy również zaliczyć stosunkowo...

Czas kiszonych ogórków

Poradnik dla kobiet ciężarnych o tym co jeść, jak się ubierać i na co zwracać uwagę. Dlaczego kobiety ciężarne mają różne nastroje? dlaczego puchną im nogi? dlaczego mają ochotę na różne smaki? o tym przeczytać można w poradniku autorki Petry Hirscher

Sałatka z czerwonej kapusty

Kapusta to bardzo bogate warzywo, pełne witamin i minerałów. Najzdrowsza jest kapusta jedzona na surowo, na przykład w warzywnej sałatce. Składniki (...) : 1/2 głowy czerwonej kapusty, 4 dymki, 1/2...

Jak przygotować sok z kiszonych buraków?

To mikstura bardzo prosta w przygotowaniu, do tego tania i pełna prozdrowotnych właściwości. Sok z kiszonych buraków znany jest nie od dzisiaj (...) infekcji, np. zapalenie gardła. Dzisiaj o soku z kiszonych buraków...

Koktajl z zielonej kapusty

Kapusta włoska jest bogatym źródłem wielu substancji potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Zawiera między innymi sód

Zepsute jedzenie, które warto włączyć do diety

Kapusta kiszona Kapusta kiszona ma mnóstwo witamin C, B i K. Zawiera też probiotyki, które pozytywnie działają na florę bakteryjną jelit (...) i w naturalny sposób wzmacniają układ immunologiczny....

Zamknij lato w słoiku

, liście winogron, czarnej porzeczki lub dębu. Ogórki kiszone można podać dziecku, które ukończyło 11. miesięcy. Kiszona kapusta Smaczna, chrupiąca (...) , pożywna. Taka jest właśnie kiszona...

Poznaj naturalne probiotyki

Probiotyki to nie tylko suplementy dostępne w aptece. Naturalne probiotyki występują w niektórych produktach spożywczych, ale ich lista wcale nie jest długa. Kiedy nasz organizm potrzebuje probiotyków? Które produkty je zawierają i dlaczego są tak istotne...

Najcenniejsze źródła probiotyków

produkt ten nie każdemu przypadnie do gustu. Z powodzeniem można go jednak zastąpić łagodniejszym w smaku jogurtem naturalnym. Kiszona kapusta Zawiera w składzie naturalne probiotyki, takie jak Leuconostoc, Lactobacillus...

Scoby - co to jest i jak działa?

oraz tibicos, z pomocą których można przygotowywać fermentowane napoje. Ale SCOBY to także dobrze nam znane ogórki kiszone lub kapusta kiszona. Domowe (...) kiszonki Ogórków kiszonych...

Zaskakujące źródła probiotyków

, deserów, ale może być również spożywany samodzielnie. Kiszona kapusta Kiszona kapusta to produkt spożywczy często goszczący na polskich stołach. Stanowi ona (...) idealny dodatek do...

Probiotyki - pożyteczne bakterie dla naszego organizmu

przeznaczone specjalnie dla dzieci. Ale można też przygotować własne naturalne produkty zawierające pożyteczne bakterie. Kapusta kiszona fermentuje pod wpływem bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum.Wspaniale...

Jaką dietę stosować w czasie antybiotykoterapii?

Antybiotyki to leki przeciw infekcjom bakteryjnym. Ich główną wadą jest jednak fakt, że niszczą nie tylko złe, ale także dobre bakterie. Naturalna flora bakteryjna, która po antybiotykoterapii jest bardzo osłabiona, wymaga zregenerowania. Jaką dietę możemy...

Najlepsze produkty dla twoich jelit

Układ trawienny a zdrowie Nasz układ trawienny codziennie wykonuje ciężką pracę. Często sami ją mu utrudniamy, spożywając produkty ciężkostrawne i wzdymające. Ale to nie wszystko! W przewodzie pokarmowym żyją mikroorganizmy, które - jak sugerują najnowsze...

Produkty, których nie powinno zabraknąć w twojej kuchni

. Fermentowana żywność Fermentowana żywność, taka jak kimchi czy kapusta kiszona, to znakomite źródło przyjaznych dla jelit bakterii. Fermentowana (...) się. Warzywa z rodziny krzyżowych Są to warzywa, takie jak kalafior,...

Żywienie trzylatka

i skrobanie. Dieta trzylatka może zostać urozmaicona o surówki z zielonej sałaty, z kiszonej kapusty, rzodkiewek, pomidorów, ogórków, cebuli i naturalnej (...) kapusty. Dieta dla dzieci powinna być...

Ciężarna przy wigilijnym stole

Przed nami święta Bożego Narodzenia, czyli czas wyjątkowych aromatów, potraw i smaków. Czy kobieta w ciąży musi obejść się smakiem? Teorii i opinii na ten temat jest bez liku. Najpierw trafiłam na wytyczne, które mnie przeraziły. Czemu? Dlatego, że przyszłej...

Pizza tuż po porodzie? Smacznego!

siłami natury o 7.00 rano, o 13.00 podano mi obiad. Pamiętam, że dostałam kotleta z kapustą kiszoną. Spojrzałam na talerz i zapytałam położną

Strogonow z wołowiną

Strogonow to danie popularne właściwie na całym świecie. Klasyczna potrawa a la Strogonow składa się z pokrojonej w plastry polędwicy i dodatku cebuli i pieczarek. Niektóre przepisy dodają także ogórki kiszone, przecier pomidorowy, mąkę...

8 powodów, dla których warto jeść kapustę

Kapusta jest niedoceniona Kapusta to popularne warzywo często używane w kuchni. Bogata jest w antyoksydanty i witaminy, więc warto zawrzeć (...) ją w diecie. Oto główne zalety spożywania kapusty dla...

Warzywa podczas karmienia piersią

mają również wady. Warzywa kapustne (wszystkie odmiany kapusty, kalafior), czosnek, cebula, a także fasola (zwłaszcza jaś, szparagowa) i świeże ogórki (...) można spożywać na surowo, po dokładnym umyciu oraz obraniu ze skórki. Warzywa...

Zaparcia w ciąży

Zaparcie to skutek zmniejszenia się częstotliwości skurczów jelit. W późniejszym okresie ciąży dolegliwość ta może być spowodowana uciskiem powiększającej się macicy. Przynajmniej jedna trzecia wszystkich ciężarnych kobiet boryka się z tym problemem na...

Sposoby na zaparcia

dużo błonnika? Między innymi chleb razowy, otręby, marchew, jabłka, groch, fasola, soja, kapusta, cebula i brukselka. Pij wodę z miodem - wieczorem (...) przed posiłkiem. Niektórzy zalecają wypijanie soku z ogórków kiszonych...

Boże Narodzenie w Bułgarii

, kapusta z kiszoną fasolą, pampuszki, czyli placki z gotowanych ziemniaków, kisiel z owsa i uszaw, czyli kompot z suszonych owoców (suszu

Profilaktyka AZS

(zwłaszcza cytrusy). Przed zjedzeniem drażniących pokarmów, takich jak kwaśne owoce, kiszone ogórki lub kapusta, zaleca się smarowanie okolicy ust tłustą

Domowe sposoby na odporność

być wzbogacany o jarzyny. Mogą być to surowe jarzyny lub gotowane na parze. Wskazane jest także wypicie od czasu do czasu soku z kapusty lub z ogórków (...) kiszonych. Podczas procesu kiszenia powstaje kwas mlekowy,...

Zielony koktajl

Królowa Bona przywiozła ze słonecznych Włoch samo zdrowie. Przedstawicielem naszej zaaklimatyzowanej już włoszczyzny jest kapusta włoska (...) . Jej niestandardowe wykorzystanie w kuchni przedstawione jest w poniższym przepisie na zielony...

Kwas foliowy w diecie

się w łonie matki dziecka. Gdzie można go znaleźć w diecie? W w liściastych warzywach, szczególnie zielonolistnych (sałata, szpinak, kapusta, brokuły, kalafior).

Wskazówki dla przeziębionych kobiet w ciąży

porzeczki. Na wzmocnienie organizmu pomocne są także: owoce i warzywa, kiszona kapusta, czosnek - ma on działanie bakteriobójcze i można go dodawać do potraw - cebula, chrzan i imbir. Jakich leków nie należy stosować...

Katar w ciąży

, warzywa, soki cytrusowe, herbata z cytryną, sok z kiszonej kapusty. Do nosa możesz zakraplać roztwór soli morskiej albo sól fizjologiczną

Leki na odporność

źródłem bakterii probiotycznych jest kwas chlebowy, kiszona kapusta, a także niektóre jogurty. Do najbardziej znanych probiotyków należą Dico Flor

#dziejesienazywo: Zapalenie piersi

zapalenie piersi. W przypadku lekkich objawów wystarczy okład z liści kapusty, jednak gdy pojawi się wysoka gorączka lub ból należy udać się do lekarza.

Zupa z grochu

. Nie można wyobrazić sobie kuchni polskiej bez potraw z grochu - do dzisiaj stanowi on ważny element dań w kuchni polskiej (grochówka czy bożonarodzeniowa kapusta z grochem).

Sos ogórkowy

Ogórek znalazł się na polskich stołach już bardzo dawno temu, a przywieziono go z podzwrotnikowej części Azji. Używamy go praktycznie do wszystkiego: jako główny składnik zupy, jako dodatek do mięs czy w sałatkach. Możemy go kisić, wkładamy...

Skąd się biorą dzieci? - Wydawnictwo Literatura

Przychodzi taki moment w życiu człowieka, w którym pragnie ono dowiedzieć się, skąd sie wzięło. Czy przyniósł je bocian? A może wyszło z kapusty? Marcin Brykczyński wyjaśnia dzieciom w sposób delikatny, a jednocześnie bardzo konkretny...