Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Jakie produkty można jeść przy biegunce?

Avatar placeholder
11.07.2019 10:07
Jakie produkty można jeść przy biegunce?
Jakie produkty można jeść przy biegunce? (123rf)

Inna nazwa biegunki to rozwolnienie. Dolegliwość objawia się tym, że chory częściej musi chodzić do toalety, a jego stolec jest bardziej rozwodniony niż zwykle. Przyczynami biegunki są najczęściej bakterie, wirusy, toksyny. W takim przypadku biegunkę można potraktować jako reakcję obronną organizmu. Czasem biegunka pojawia się jako działanie uboczne lekarstw lub jako objaw choroby. W niektórych przypadkach może pojawić się nawet zielona biegunka, której powodem mogą być pokarmy zawierające zielony barwnik. Niezależnie od przyczyn, najważniejszą rolę w jej leczeniu odgrywa odpowiednia dieta.

spis treści

1. Jaka dieta przy biegunce?

Kiedy zaczyna dokuczać nam biegunka, należy zmienić dietę. Zaleca się, aby była to dieta lekkostrawna. Należy więc unikać wszelkich ostro przyprawianych potraw, które są smażone. Trzeba też ograniczyć spożycie napojów z kofeiną, mocnej herbaty, a także alkoholu. Posiłki należy jeść o jednakowych porach, zwiększyć ich częstotliwość do 5 razy dziennie i zmniejszyć porcje.

Podczas biegunki należy się prawidłowo odżywiać
Podczas biegunki należy się prawidłowo odżywiać (123RF)
Zobacz film: "Ciekawe gry i zabawy dla całej rodziny"

Produkty wskazane przy biegunce:

• pieczywo pszenne lub suchary

• kasze, szczególnie kasza manna, kukurydziana, perłowa;

ryż;

• gotowane warzywa, zwłaszcza ziemniaki, seler, pietruszka, marchew;

• surowe warzywa, szczególnie sałata i cykoria;

• galaretki i kisiele;

jogurty lub kefiry;

woda mineralna;

• napary z suszonych owoców i ziół.

Podczas trwania biegunki należy usunąć z diety następujące produkty:

miód;

• słodkie napoje gazowane;

• soki owocowe z jabłek i winogron;

• dżemy i powidła;

• galaretki;

• produkty, które w swoim składzie zawierają słodziki;

• świeże i suszone owoce, zwłaszcza śliwki, morele, gruszki, brzoskwinie;

• warzywa strączkowe;

• cebulę;

czosnek;

• kapustę;

• rzodkiewkę.

Należy zwrócić uwagę na to, że kiedy będziemy spożywali dużo pokarmów zawierających zielony barwnik, może pojawić się zielona biegunka. Najczęściej nie jest to groźny objaw.

2. Nawodnienie organizmu

Odpowiednia dieta podczas biegunki jest niezwykle ważna. Ale równie ważne, jeśli nie ważniejsze, jest zadbanie o to, aby organizm został odpowiednio nawodniony. Podczas biegunki razem ze stolcem usuwana jest spora ilość wody oraz soli mineralnych. Przy biegunce zaleca się spożywanie minimum 1,5 litra płynów dziennie. Najlepiej spożywać tak dużo płynów, jak to jest możliwe. Do nawodnienia doskonale nadaje się wysoko zmineralizowana woda mineralna oraz płyny bez cukru. Zaleca się jednak stosowanie płynów o specjalnym składzie. Dostępne są one w aptece bez recepty.

Musisz to wiedzieć

Zmagając się z biegunką, warto znać objawy odwodnienia, aby do niego nie dopuścić. Początkowej fazie towarzyszy uczucie silnego pragnienia oraz utrata masy ciała. Kiedy ubytek wody sięgnie do 4 proc. masy ciała, mogą pojawić się: suchość w ustach, osłabienie, bóle i zawroty głowy, omdlenia, ciemniejszy kolor moczu, utrata elastyczności skóry, wymioty i nudności, suche i popękane usta, skurcze i bóle mięśni. Kiedy utrata wody jest większa niż 4 proc., mogą pojawić się drgawki, delirium, a nawet utrata przytomności.

W przypadku ciężkiego odwodnienia konieczne jest leczenie szpitalne. Podczas takiego leczenia chory nawadniany jest dożylnie. Warto wiedzieć, że biegunka bardzo rzadko powoduje tak mocne odwodnienie. Jednak nie należy lekceważyć pojawienia się objawów odwodnienia, gdyż łatwiej jest zapobiegać, niż leczyć.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze