Jaka dieta przy refluksie?

Dieta na refluks żołądkowo-przełykowy zwalcza i minimalizuje ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości związanych z cofaniem treści żołądkowej do przełyku. Osoby z chorobą refluksową powinny zmienić sposób żywienia i zrezygnować z używek. Należy wprowadzić do jadłospisu produkty lekkostrawne, które nie będą zalegać w żołądku i nie wymagają długotrwałego trawienia.

1. Co to jest refluks żołądkowo-przełykowy?

Refluks to grupa dolegliwości, których przyczyną jest cofanie treści żołądkowej do przełyku. Kwas solny i enzymy trawienne, które powracają do gardła, wywołują pieczenie w przełyku. Wrażenie palenia w przełyku nosi nazwę zgagi. Objawy współtowarzyszące zgadze to ból brzucha, odbijanie i kwaśny posmak w ustach. Najczęstsza przyczyna refluksu żołądkowo-przełykowego to upośledzona czynność dolnego zwieracza przełyku. Zarzucanie treści żołądkowej do przełyku występuje często u osób z otyłością i u kobiet w ciąży.

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

Refluks to cofanie się treści pokarmowej do przełyku
Refluks to cofanie się treści pokarmowej do przełyku (123RF)

2. Dieta na refluks

Dieta w refluksie ma na celu zwalczenie jego dolegliwości. Jeżeli to niewłaściwy sposób odżywiania się był czynnikiem prowokującym refluks, dieta lecznicza pomoże zwalczyć chorobę refluksową. Dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym powinna bazować na potrawach lekkostrawnych, których składniki nie będą zalegać w żołądku.

5 olejków eterycznych na problemy z trawieniem
5 olejków eterycznych na problemy z trawieniem [6 zdjęć]

Utrzymanie układu trawiennego w dobrej kondycji jest ważniejsze, niż mogłoby się nam wydawać. Dzięki...

zobacz galerię

Osoby z chorobą refluksową powinny jeść regularnie 5-6 posiłków dziennie w niewielkich porcjach. Najlepiej przygotowywać dania gotowane na parze, duszone i smażone bez wykorzystania tłuszczu. Należy jeść powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Po posiłku zaleca się odpoczynek w pozycji półsiedzącej – pozycja leżąca nasila dolegliwości typowe dla refluksu żołądkowo-przełykowego.

3. Produkty zalecane przy refluksie

Dieta na refluks obejmuje produkty, które podnoszą ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku i zapobiegają cofaniu się treści pokarmowej z żołądka do gardła. Produkty dozwolone w refluksie to:

• produkty wysokobiałkowe: chude mięso (cielęcina, drób), ryby i chude produkty mleczne (mleko, jogurty naturalne i kefiry),

• woda mineralna niegazowana, herbaty ziołowe,

• siemię lniane (kisiel z siemienia lnianego), bazylia, oregano i szałwia,

• niewielkie ilości czerstwego pieczywa pszennego,

warzywa: buraki, szpinak, marchew.

4. Produkty niewskazane przy refluksie

Osoby borykające się z refluksem powinny zrezygnować z tłustych i ostro przyprawionych (chilli, pieprzem) potraw z tłustego drobiu (kaczki) i tych, do których przygotowania używa się tłustego nabiału (m. in. żółtego sera). Nie wolno jeść fast foodów. Z jadłospisu należy wyeliminować także kwaśne owoce i warzywa, na przykład cytrusy, kiszone ogórki i cebulę, ponieważ podrażniają błonę śluzową żołądka. Niewskazana jest również czekolada (batony, cukierki, czekoladki) i świeża mięta, ponieważ prowokują wydzielanie kwasu solnego w żołądku. W refluksie nie zaleca się jedzenia przetworów z octem, na przykład marynowanych grzybów.

Musisz to wiedzieć

Ograniczenia w refluksie dotyczą również przyjmowanych płynów. Należy bowiem zrezygnować z picia mocnej herbaty i kawy (zwłaszcza, jeśli zwykliśmy pić ją na czczo), kwaśnych soków, na przykład cytrynowego i pomidorowego, a także słodzonych, gazowanych napojów. Te ostatnie wywołują odbijanie, co podnosi ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.